![]() |
Anna Alanko kuvaa nettivideota. Vasemmalta Veronika Honkasalo (vas), Riikka Suominen (vihr) ja Johannes Kananen (kesk). |
Olohuonetentti tarkoittaa sitä, että kuka tahansa voi kutsua omaan olohuoneeseensa valikoiman ehdokkaita "tentattavaksi", eli vastaamaan kysymyksiin ja tapaamaan äänestäjiä. Ensimmäinen oma kokemukseni tavata ehdokkaat sukkasillaan oli hyvin myönteinen, vaikka kehitettävääkin löytyi.
Tenttitilaisuuden emäntä, töölöläinen Hanna Rajewski oli kattanut kirjastohuoneeseen pikkusyötävää ja leiponut suussasulavan appelsiini-unikkokakun. Ehdokkaita oli saatu paikalle kuudesta eri puolueesta. Yleisöksi saapui viitisentoista kaveria, sukulaista ja tuttavaa.
![]() |
Appelsiini-unikkokakku kuvan vasemmassa alareunassa. |
![]() |
Yksityisautoilua enemmän puhuttiin kouluista ja päivähoidosta. |
![]() |
Tenttiin osallistuivat (vasemmalta) Katriina Rosavaara, Joona Haavisto, Jaakko Meretniemi, Veronika Honkasalo, Riikka Suominen ja Johannes Kananen. Vetäjänä Saskia Mattila. |
Vaikka läsnäolevan yleisön määrä voi kuulostaa pieneltä, sai keskustelu moninkertaisen yleisömäärän kun se välitettiin suorana Facebookissa. Pian tilaisuuden jälkeen nähtiin, että se oli tavoittanut nelisatapäisen yleisön. Lauantaihin mennessä sitä oli katsottu yli 800 kertaa.
Illan teemana oli oikeudenmukaisuus, ja sen innoittamana keskusteltiin muun muassa kouluista ja vähemmistöjen asemasta.
Vasemmiston Veronika Honkasalo halusi, että kaupungin työntekijöiden joukossa olisi vieraskielisiä vähintään yhtä paljon kuin väestössä. Feministisen puolueen Katriina Rosavaara kannatti anonyymia rekrytointia, feminististä aurausta ja uusia ratkaisuja liikuntapaikkojen vaatteidenvaihtotiloihin.
Vihreiden Riikka Suominen toivoi, että kaikki voisivat tuntea kaupungin omakseen. Samalla hän kertoi olevansa ylpeä siitä, että Helsingissä jokaisella lapsella on oikeus päivähoitopaikkaan. Kokoomuksen Joona Haavisto mainitsi tärkeäksi arvoksi kaupungin esteettömyyden.
Jossain vaiheessa alkoi kaivata keskusteluun sellaista kysymystä, joka enemmän olisi tehnyt eroa ehdokkaiden välille. Sellainen löytyi, kun Keskustan Johannes Kananen esitti Helsinkiin enemmän lähidemokratiaa, eli kaupunginosille enemmän vaikutusvaltaa siihen, mihin julkisia varoja käytetään. Tätä nousi vastustamaan vasemmiston Honkasalo. Hänen mielestään kaupungin hallinnossa on kyllä riittävää tietoa siitä, minne rahaa pitäisi käyttää. Kuitenkin myöhemmin keskustelussa kaikki harmittelivat sitä, miten päivähoitopaikoista tuntuu olevan jatkuva pula.
SDP:n Jaakko Meretniemi toi keskusteluun harmillisen kokemuksen kaupunkisuunnittelulautakunnasta. "Kaupunkilaisten aktiivisuus on näyttäytynyt lähinnä nimbyilynä", hän totesi. Ratkaisuksi tähän toivottiin päätöksenteon avoimuutta ja kaupunkilaisten mahdollisuutta vaikuttaa asioihin varhaisemmassa vaiheessa.
![]() |
Tenttiä vaivasi osallistujien samanmielisyys. |
![]() |
"Onpa paljon vieraita", huusi kodin nuorin asukas. |
![]() |
Olohuonetentin emäntä Hanna Rajewski otti syliinsä poikansa Johanneksen. |
Vapaamman keskustelun ja väittelyn synnyttäminen olisikin tällaisissa kotitenteissä toivottavaa. Mutta miten se toteutettaisiin - sitä en tiedä. Tasapuolisuus kun olisi tärkeää ja poliitikkoja pitäisi mielellään kutsua mahdollisimman monelta aatesuunnalta.
Ehdokkaat tuntuvat pitävän olohuonetenteistä, vaikka niihin ei paljon väkeä mahtuisikaan. Meretniemi piti pienempiäkin tenttejä luontevana osana kampanjointia. Honkasalo arvioi käyneensä olohuonetenteissä neljätoista kertaa.
Katso tentti tästä: