Quantcast
Channel: Herrasmiehen päiväkirja
Viewing all 300 articles
Browse latest View live

Pianisti Roope Gröndahl odottaa rauhallisena tuloksia

$
0
0


Pianisti Roope Gröndahl perjantaina Brysselissä. Kuva: Timo Asikainen.

Tässä lyhyet terveiset pianisti Roope Gröndahlilta Brysselistä, jossa hän on soittanut arvostetussa Kuningatar Elisabeth -kilpailussa. Jännistys tiivistyy, sillä kilpailun tulokset selviävät myöhään lauantai-iltana (1.6.2013).

Moniviikkoinen kilpailu on Gröndahlin mukaan ollut suuri ponnistus, josta osan aikaa asutaan eristyksissä ilman kännyköitä ja tietokoneita. "Kisaohjelmisto on ollut valtavan laaja", Gröndahl kuvailee. Hän pitää kokemusta hienona ja suhtautuu rauhallisesti palkintojenjakoon.

Terveiset Gröndahlilta välittivät kollegani Katri Henriksson ja Timo Asikainen. Menestystä Gröndahlille, ja kävi kilpailussa miten kävi, pidän häntä eräänä parhaista sukupolvensa pianisteista.

Göteborgin sinfoniaorkesteri huipensi konserttikauden

$
0
0
Alttoviulistit Björn Johannesson ja Susanne Brunström
 sekä kontrabasisti Jenny Ryderberg konsertin jälkeen.

Eräs maailman huippuorkestereista, Göteborgin sinfoniaorkesteri, vieraili minikiertueensa päätteeksi Helsingin Musiikkitalossa sunnuntaina 2.6.2013. Konsertin jälkeen oli ilo tavata hyväntuulisia muusikoita Musiikkitalon edustalla lähes kolmenkymmenen asteen kesäilmassa.

Huilisti Anders Jonhäll.

Sain kameran eteen ykköshuilisti Anders Jonhällin, joka soitti Antonín Dvořákin Uudesta maailmasta -sinfonian soolot puuhuilulla. Kakkoshuilisti luotti samassa teoksessa kuitenkin metallisoittimeen, ”ei mistään erityisestä syystä”, Jonhäll kertoili.

Klarinetisti Urban Claesson.

Suuri kunnia oli tavata klarinetisti Urban Claesson, orkesterin jäsen vuodesta 1986 ja sooloklarinetisti vuodesta 1995. Kiitin häntä mielenkiintoisesta soinnista, joka ytimekkyydessään muistutti saksalaista koulukuntaa. Claesson ilahtui ja sanoi kiinnittäneensä soinnin hiomiseen paljon huomiota, tosin hän kertoi tukeutuvansa enemmän amerikkalaiseen ohjelmistoon ja soittotapaan.

Claessonin mukaan orkesterin kotisali, vuonna 1935 valmistunut Göteborgin konserttitalo, on kyllä hyvä soittopaikka, mutta sen akustiikka on niin viileä että orkesterin on ollut pakko oppia soittamaan lämpimästi. Musiikkitalon sali sai Claessonilta yksiselitteisen kehun: ”jättefin”.

Yksi kauden tähtihetkistä

Göteborgin sinfonikkojen vierailukonsertti jatkoi Helsingin Juhlaviikkojen erinomaista ulkomaisten sinfoniaorkesterien sarjaa, jonka konsertteja kuullaan valikoidusti myös itse Juhlaviikkofestivaalin ulkopuolella. Kapellimestarina piti alun perin esiintyä supertähti Gustavo Dudamelin, mutta sairauden takia hänen tilallaan kiertueen johti kolumbialaissyntyinen Andrés Orozco-Estrada, jonka ura on näyttävässä nousukiidossa sekä Euroopassa että Yhdysvalloissa.

Kapellimestarivaihdoksen takia konsertin ohjelma muuttui perinteisemmäksi kun Anders HillborginCold Heat jäi pois. Beethoven-Dvořák -linjan katkaisi sentään onneksi Prokofjevin ensimmäinen viulukonsertto.

Heti alkunumerosta, Beethovenin Egmont-alkusoitosta, kävi ilmi, että nyt ollaan upeasti kiiltelevän sinfoniasoinnin äärellä. Huomiota herätti muun muassa sforzatojen monipuolisuus.

Viulusolistina soitti ihana Lisa Batiašvili, Sergei Prokofjevin viulukonserton nro 1 D-duuri, täydellisesti melodiikan ja efektien kaikkia mahdollisuuksia käyttäen. Orkesteri pysyi kuin pysyikin Batiašvilin tahdissa ja pääsi esittelemään sointivärejään monipuolisemmin: esimerkiksi Scherzon keskeltä paljastui hurmaava satumaailma harppuineen ja korkeine puineen. Ylimääräisenä numerona Batiašvili ja orkesteri soittivat valssin Dmitri Šostakovitšin Nukketansseista.



Väliajan jälkeen oli tarjolla huippunsa viritetty sinfoniakone: Antonín Dvořákin iki-ihana ysi, Uudesta maailmasta -sinfonia, jonka huipennukset olivat herkullinen yhdistelmä soittamisen raivoa ja kontrollia. Ilahduin kun ensimmäisen osan jälkeen yleisö puhkesi väliaplodeihin: se kertoo, että paikalla oli uutta väkeä, joka ei tunne konserttikulttuurin käytänteitä ja johon soitto teki syvän vaikutuksen. Berliinissä väliaplodit tulevat lähes aina, Helsingissä valitettavan harvoin.

Kapellimestari Andrés Orozco-Estrada oli tarkka johtaja, jonka lyönnissä on vielä nuoren kapellimestarin yliselkeyttä. Hän muotoili fraasit valloittavasti, mutta teemojen kokonaissuunnittelu ei vaikkapa hitaassa osassa täysin mukaansa imaissut. Silti hänen valoisa ja kommunikoiva olemuksensa heijastui orkesteriin niin, että vierailukonsertista muodostui yksi kauden tähtihetkistä. Ylimääräisenä kuultiin vielä Brahmsin Unkarilainen tanssi.

Orkesterin riveissä oli tavattoman taitavia soittajia, ja päättääkseni nämä konserttihavaintoni kummallisesti, nostan esiin fagotistit, joiden soittamat välikommentit olivat ennenkuulumattoman hienoja.

Kannustan teitä, arvon lukijat, olemaan eri mieltä kanssani, ja kuuntelemaan Göteborgin sinfonikkojen konsertin Yle Radio 1:ssä keskiviikkona 5.6.2013 klo 19.03.

Helsingissä juhlittiin uuden oopperaseurueen syntyä

$
0
0

Ville Matvejeff, New Generation Operan perustaja ja taiteellinen johtaja.

Helsingin helteissä juhlittiin keskiviikkona 5.6.2013 uuden oopperaseurueen syntyä. Porukan nimi on New Generation Opera, jonka taiteellisena johtajana toimii kapellimestari Ville Matvejeff. Tarkoituksena on kehittää oopperailmaisua uusiin suuntiin, ja ensimmäisessä tuotannossa, Mozartin Don Giovannissa, joka saa ensi-iltansa Helsingin Juhlaviikoilla 18.8.2013, käytössä on useita kännykkäkameroita joiden kuvaa välitetään esitystilanteessa kahdelle jättinäytölle. Keskiviikon bileissä saatiin näyte siitä, miten homma toimii, ja ainakin itse vankiuduin tuijottamaan hauskaa duettoa jossa Mozartin musiikki ja kännykkävideo kohtasivat.

Yhteistyökumppaniksi seurue on saanut Nokian, jonka HD-älypuhelimia esityksessä käytetään. Katajanokalla kohoteltiin maljoja uusille oopperakoitoksille.

Nokialaiset Maija Taimi (vas.) ja Kristina Björknäs iloitsivat Ylen ohjaajan Harri Anttilan seurassa.

Helsingin Juhlaviikkojen toiminnanjohtaja Erik Söderblom nautti kesäillasta.


Ensimmäiset harjoitukset ovat pitäneet tuotanto- ja viestintäpäällikkö Alina Tiitsin kiireisenä. "Mahtavaa tehdä tällaisella porukalla töitä", hän sanoi.

Basso Timo Riihonen aloittaa ensi kaudella Kiehlin oopperassa
ja saa tehdä siellä mm. kuningas Marken roolin. Don Giovannissa
hän on Komtuuri.

Sopraano Anna Danik tekee ensi kaudella Ebolin roolin Chemnitzin oopperassa.
Juhlaviikkojen Don Giovannissa hän on Donna Elvira.

Mezzosopraano Niina Keitel ja Tapani Plathan. Keitelin kesään kuuluu Sipi Simpukan rooli
Norppaoopperassa, minkä jälkeen hän tekee Carmenia Kansallisoopperassa.
Plathan on Juhlaviikkojen Leporello.
Harri Anttilan seurassa Satu Strömberg, ooppera
Skaalan toiminnanjohtaja.

Terveiset kesäasunnolta

$
0
0

Nam!
Piipahdin pitkästä aikaa kesäasunnolla, ja ilahduin sukulaisvierailulla kohtaamistani riistaeläimistä. Pellonreunaan tosiaan tuli muutama valkohäntäpeura kirmaamaan ja sain heidät näin ikuistettuakin.

Siinä sitten pitkää lounasta sulatellessa oli aikaa tutustua kirjahyllyn lehtiarkistoon, mikä on kuulemma yleinen hupi kesähuviloilla. Lehtimainokset 1990-luvulta selittävät nuoremmille lukijoille ehkä sitä, miksi me kolmekymppiset olemme sellaisia kuin olemme. Leipä ja sirkushuvit olivat toisenlaisia kuin nykyjään, katsokaa vaikka.


Vauhdikas katkarapuresepti Kotivinkki-lehdestä 6/7 1993 (irtonumeron hinta 16,90 mk). Mainostoimisto on yrittänyt saada ohjeeseen vauhtia. "Heitä, viskaa, kylvä!" Synonyymit kuitenkin loppuvat kesken eikä tekstiä tahdo jaksaa lukea loppuun. Ahkera lukija kuitenkin palkitaan: "jopahan on olosi äveriäs kuin ruotsinlaivalla konsanaan".


Miten tulemme nykyään toimeen ilman "Balansiaa"? Huomaa tarjoiluohje: "Syö Balansian kanssa."


Kesä 1994 sujui rattoisasti "Kesäduuni"-ohjelmaa katsoessa, joka sisälsi julkimoita.

Lama-aikanakin oli kesäduunia - ainakin joillekin!

Jazzkonsertti olohuoneessa villitsi yleisön

$
0
0

Jenni Sarras pitää olohuoneessaan jazzkonsertteja.

Muutama viikko sitten sain houkuttelevan kutsun sähköpostiini. ”Oletko koskaan ollut yksityisellä jazzklubilla, jossa soittaa Suomen parhaat muusikot?” kirjoitti Jenni Sarras. Kirjeessä Sarras kertoi, että hän on järjestänyt olohuoneessaan jazzklubeja viime kesästä lähtien, ja kesäkuun 15. päivän iltana olisi jälleen luvassa uusi konsertti. Kiinnostuin heti ja vastasin myöntävästi.

Eilen sitten spaseerasin sovittuun aikaan kruununhakalaiseen kerrostaloasuntoon, jossa illan kaunis emäntä minut otti vastaan. Heti pääsin tutustumaan myös perheenjäseniin ja muihin kutsuvieraisiin, joita yhteensä oli paikalle saapunut runsaat kolmekymmentä. Nuorin osallistuja oli 8-viikkoinen vauva, vanhin Sarraksen 84-vuotias isoäiti.

Baarista sai kuohuviiniä.

Idea kotikonsertteihin syntyi kun Sarraksen hyvä ystävä, muusikko Jouni Järvelä ensimmäistä kertaa astui perheen olohuoneeseen. "Tämä on niin iso että täällä voisi pitää jazz-konsertin”, Järvelä sanoi. Viime vuoden heinäkuussa pidettyyn ensimmäiseen konserttiin Sarras sai esiintyjäksi Saturday Night Live Bandin johtajan Lenny Pickettin. Muita vieraita ovat olleet Olli Ojajärvi, Jussi Lehtonen, Jouni Järvelä ja Mikko Pettinen.

Muusikot ovat nauttineet kotikonsertoinnista, sillä kuulijat arvostavat jazz-musiikkia ja heitä saattaa joskus olla jopa suurempi lukumäärä kuin julkisella klubilla. Musisointi ei ole häirinnyt naapureita, mutta asiaa auttaa myös se että viereinen asunto on tyhjillään ja alapuolella liiketila.

Kun kello on puoli kuusi, Jenni Sarras toivottaa yleisön tervetulleeksi. ”Onko kaikilla juotavaa? Ensimmäinen vieras pissasi jo lattialle”, hän sanoo ja saa väen nauramaan.



Illan bändissä soittavat Kasperi Sarikoski pasuunaa, Jetro Sarikoski altto- ja tenorisaksofonia, Jonatan Sarikoski rumpuja, Juho Kivivuori bassoa ja Tuomas Kauppi pianoa. Bändin kolme veljestä ovat osa kahdeksanhenkisestä Sarikosken sisarusparvesta, joista Kasperi, 24, valmistui edellisenä päivänä musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta, Jonatan, 23, on free lance -muusikko, ja Jetro, 18, opiskelee Sibelius-Akatemian nuoriso-osastolla.

Soitto käynnistyy Jeremy Kernin stankulla All the Things You Are. Muusikot osoittautuvat todella eteviksi improvisoijiksi ja äänenvoimakkuus on kaupunkiolohuoneeseen sopiva. Yleisö istuu keskittyneesti jakkaroilla, penkeillä ja nojatuoleilla. Jalat vispaavat ja kuohuviiniä siemaillaan. Ensimmäinen setti huipentuu Antônio Carlos Jobimin bossanovaan Corcovado, jossa Kasperi Sarikoski vetäisee huikean virtuoosisen soolon.

Jenni Sarras ja Riitta Sarras.

Tauolla juttelen yleisön kanssa. Emännän äiti Riitta Sarras kertoo, että tyttären ensikosketus jazziin oli kolmisenkymmentä vuotta sitten Pori Jazzeilla. Silloin kolmivuotias Jenni karkasi katsomaan ankkoja, ja kadonneesta tytöstä kuulutettiin niin, että tieto levisi suorassa radiolähetyksessä koko maahan. Isovanhemmat kuulivat sen purjeveneellekin.

Riitta Hietala ja Else-Meeri Latsa.

Ikkunan vierustalla jazzista nauttii Else-Meeri Latsa, emännän isoäiti, joka toukokuussa muutti samaan taloon asumaan. Hän on ensimmäistä kertaa paikalla ja nauttii kuulemastaan. Latsan vieressä seurustelee Riitta Hietala, joka on ollut kotikonserteissa jo kolme kertaa.


"Antti" ja Seppo Sarras.


Parvekkeelta näkee juuri ja juuri merenrannan, jolla Seppo Sarras (oik.) pitää purjevenettään. Hänen seurassaan on Antiksi esittäytyvä mies.

Terhen Heikkilä kertoo harrastavansa klassista laulua.
Kotikonserttiin hän tuli poikaystävänsä seurassa.

Tauon jälkeen seuraa toinen setti ja sitten vielä kolmas. Kappaleiden kirjo ulottuu Richard Rodgersista Clifford Browniin. Hattu lähtee kiertoon ja muusikot saavat siitä kahisevan kolehdin. 3-vuotias Ellen aloittaa hillittömän tanssin eturivissä.


Ellen, 3, aloitti tanssin.

Lämpötilan aina vaan kohotessa Jenni Sarras ehdottaa, voisiko bändi soittaa Summertimen. Muusikot miettivät hetken: ”d-molli?” joku kysyy, ”ok”, kuuluu vastaus. He varoittavat, että kukaan ei osaa sanoja, joten biisi lähtee käyntiin instrumentaaliversiona. Lopuksi rumpali Jonatan Sarikoski kuitenkin yllättää ja puhkeaa laulamaan. Yleisö on liekeissä.

Pianisti Tuomas Kauppi.

Virallinen osuus on ohi, mutta yleisö huutaa tahdissa ”We want more!” Joku ehdottaa encoreksi kappaletta Take the "A" Train. Pianisti Tuomas Kauppi saa muilta luvan johdantoon, aloittaa soiton, ja ilta huipentuu mahtavaan jammailuun.


Sarikosken veljekset Jonatan, Kasperi ja Jetro.

Seuraavan kerran Sarras aikoo järjestää kotikonsertin syksyllä. Esiintyjänimiä ei ole vielä vahvistettu, mutta suunnitelmissa on saada paikalle muutama kovan luokan kotimainen taiteilija.

Lappu alaovella.

Vierailu Potsdamin musiikkijuhlilla herätti halun tulla uudestaan

$
0
0
Erika Roos lauloi Potsdamissa.

Berliinin Konzerthausissa vieressäni istunut nainen kysyi minulta pari vuotta sitten, tunsinko Potsdamin musiikkijuhlia. En ollut sellaisista kuullutkaan, mihin nainen sanoi, että minun oli ehdottomasti joku kesä käytävä siellä. Viime viikonloppuna päätin sitten tehdä pikavisiitin tapahtumaan, jonka esityspaikkoina 7.-23.6.2013 toimivat Potsdamin ylelliset linnat ja palatsit aivan Berliinin kyljessä. Festivaalia on järjestetty vuodesta 1954 - tämänvuotisena teemana oli Skandinavia.

Sunnuntaina 23.6.2013 paikalle pääseminen Berliinistä käsin oli kuitenkin poikkeuksellisen aikaavievää, sillä S-Bahnin lähijunalinjalla oli katkos Westkreuzin ja Wannseen välillä. Kahden juna- yhden bussimatkan jälkeen hyppäsin Potsdamin päärautatieasemalla taksiin ja ehdin juuri ja juuri iltapäivänäytökseen Neues Palais’n pikkuruiseen teatteriin. Ovella minut toivotti valkoisessa kesäpuvussa tervetulleeksi festivaalidramaturgi, tohtori Jelle Dierickx. Hän kertoi olevansa tyytyväinen kesän 13 000:een kävijään ja konsertteihin, joista 91 prosenttia oli ollut loppuunmyytyjä. Festivaali saa ainoana tapahtumana käyttää myös Sanssoucin linnan Ehrenhofia, pylväspihaa, ”jos vain käyttäydymme hyvin”, hän sanoi.

Sisäänkäynti Neues Palais'n teatteriin.

Kesän oopperateoksena oli Ruotsin Mozartiksi kutsutun Joseph Martin Krausin Proserpine pääosin ruotsalaisten laulajien esittämänä. Proserpinen libretto pohjautuu Ruotsin kuninkaan Kustaa kolmannen alkuperäisideaan. Kustaalla oli läheinen yhteys Potsdamiin, sillä hänen äitinsä Lovisa Ulrika oli Fredrik Suuren sisko.

Neues Palais’n linnateatteriin piti nousta sivusiivestä ylös leveää portaikkoa pitkin. Teatteri on todella pieni, jopa pienempi kuin Aleksanterin teatteri Helsingissä, ja on tyypilliseen tapaan tummanpunaisella plyysillä, valkoisella puulla ja kullatuilla kohokuvioilla koristeltu.

Kapeassa montussa soitti oslolainen Barokksolistene-orkesteri, johon kuului seitsemän viulua, kaksi alttoviulua, kaksi selloa, kontrabasso ja seitsemän puhaltajaa. Kapellimestari Olof Boman johti esityksen oikealta sivusta lavalle päin ja soitti myös cembalo-osuudet. Daniel Hanson oli valmentanut kuoron, Ensemble Sydin, ja Elisabeth Linton käyttänyt ohjauksessaan monipuolisesti pienen teatterin kaikkia mahdollisuuksia. Laulusolisteista erottuivat taidoiltaan erityisesti kaksi naista, nimiroolin laulanut Elisabeth Meyer ja Ceresin osan Erika Roos.

Raphaëlle Pacault, viulu, ja Vappu Helasvuo, alttoviulu, juttelivat esityksen jälkeen linnanpihalla.

Loppukiitoksissa tekstityslaitteeseen heijastettiin tieto siitä, että teatteri menee remonttiin ja avataan uudelleen vasta 2017. Uudistus tuo helpotusta sekä muusikoille että yleisölle, sillä ilmanvaihtoa ei ole oikeastaan lainkaan, mikä teki olon jo ensimmäisellä puoliskolla tukalaksi. Muusikot olivat edellisen viikon yli kolmenkymmenen asteen helteissä saaneet jo pelätä vanhojen soittimiensa puolesta.

Elisabeth Meyer ihastutti Proserpinen nimiosassa.

Näytöksen jälkeen sain esityksessä loistaneen, vuonna 1987 syntyneen sopraanon Elisabeth Meyerin kameran eteen ja kyselin häneltä tulevaisuuden suunnitelmista. Kun hänen keikkansa Donna Annana Helsingin Don Giovannissa syksyllä raukesi, ei muita töitä ole odottamassa - vielä. Linnateatterista Meyer kertoi pitäneensä, sillä tilan pienuuden takia yleisöön saa kontaktin ja pienetkin eleet kuuluvat ja näkyvät.

Oopperan jälkeen kuljeksin Sanssoucin suuressa puistossa. Kiinalainen paviljonki, Grosse Fontäne ja Neptunuksen luola hehkuivat ilta-auringon valossa. Festivaalin päätöskonsertti alkoi yhdeksältä Sanssoucin linnan Ehrenhofissa. Länsisiiven vierustan kioskeissa oli skandinavisen teeman mukaisesti tarjolla tanskalaisia voileipiä ja raparperidrinkkejä, johon käytettiin Finlandia-vodkaa. Hinnat olivat kohtuulliset: äyriäisrisotto 6,50, olut kolme euroa ja mikä parasta, pienestä espressomopoautosta sai kunnon kahveja oikean baristan tekemänä. Edustikoot hyvät kahvit vaikka pohjoista kahvilakaupunkia Kööpenhaminaa.

Muusikot kulkivat lavalle pylväskäytävää pitkin.

Kellon lähestyessä yhdeksää ruoka-alueelle alkoi muodostua jonoja, ja siellä täällä näki frakkipukuisia orkesterilaisia. Samaan pöytään osunut täti kertoi yrittäneensä jo perjantaina konsertiin, mutta ei enää ollut saanut lippua. Hänelle festivaali oli elämän ensimmäinen, vaikka hän asuu aivan lähistöllä.

Yhdeksältä ovaalinmuotoisten pylväsrivien keskelle rakennetulle lavalle nousi kapellimestari Joachim Gustafsson, joka lyhyellä varoitusajalla johti konsertin sairastuneen Antonello Manacordan sijaisena. Varmaankin niukasta valmistautumisesta johtuen Kammerakademie Potsdamin esityksissä oli paikoin läpisoiton makua, mutta se ei haitannut pääskysten lentelyn sulostuttamaa suvitunnelmaa. Kokonaan skandinaavisin aineksin ohjelmaa ei ollut rakennettu: mukana oli klassikkohittejä, kuten Mendelssohnin Kesäyön unelma ja Fallan Tulitanssi. Skandinaviaa edustivat Hugo Alfvénin laulu Skogen soverIsa Katharina Gericken esittämänä, Carl Nielsenin Aladdin-alkusoitto, Edvard Griegin Peer Gynt -sävelmät sekä kiinnostavimpana tanskalaisen Peter-Erasmus Lange-Müllerin musiikki Holger Drachmannin näytelmään De var engang.


Benoît Malmberg, taiteellinen johtaja, sekä Stefan Boström, tenori ja harjoittaja
Romeo&Julia-kuorosta.

Konsertin kuoroksi oli kiinnitetty ruotsalainen Romeo & Julia-kören, joka herätti huomiota historiallisilla puvuillaan ja teatraalisilla eleillään, ei niinkään laulutaidoillaan. Hauska lisä illan ohjelmassa oli näyttelijä Simone Solgan esittämä ”Feuerrede”, palopuhe, jossa hän vitsaili päivänpolitiikalla ja sai yleisön lämpimämmäksi kuin yksikään musiikkiesityksistä. Jonkinlaisena huipennuksena Fallan Tulitanssin tahdissa räjäyteltiin ilotulitusnäytös. Ylimääräisenä korvia pimentyneessä kesäillassa hiveli Griegin Aamutunnelma.

Yhden päivän perusteella sain tietenkin vain kalpean kuvan siitä mitä Potsdamin musiikkijuhlat voivat tarjota, mutta jo sen perusteellakin festivaali vaikutti useamman visiitin arvoiselta. Sunnuntain taiteelliset epätasaisuudet korvasivat rento tunnelma, hyvä ruoka ja juoma sekä loisteliaat maisemat. Ensi vuonna festivaali täyttää 60 vuotta, teemana on Välimeri ja oopperoiden käytössä uudenaikaisempi Hans Otto -teatteri.

Pylväiden reunustamalle linnanpihalle mahtui 1200 kuulijaa.

Wagner on Milanon La Scalassa kuin kotonaan

$
0
0
Milanon La Scala.

Olen useammankin kerran matkaillut Milanossa, mutta yhden kaupungin kuuluisimmista taloista, La Scalan oopperan, olen tähän mennessä nähnyt vain ulkoa. Tiistaina 25.6.2013 asiaan tuli vihdoin muutos. Kesäkuun kahtena viimeisenä viikkona La Scala esittää Wagnerin tetralogiaa Ring kahdesti, jonka jälkimmäisen esityskierron toisen oopperan, yli viisi tuntia kestävän Valkyyrian, pääsin katsomaan. Guy Cassiersin selkeälinjaisesta ohjauksesta olin aiemmin nähnyt Reininkullan Berliinin Staatsoperissa, jonka kanssa tuotanto on yhdessä tehty.

Ennen kuin jaan kokemukseni oopperaillasta, kertaan hieman, mistä syystä Milanon La Scala kantaakaan mainetta eräänä maailman merkittävimmistä oopperataloista.

Ensinnäkin La Scalalle on ehtinyt kertyä melkoisen komea historia. 1800-luvulla se toimi monen poliittisen muutoksen juhlapaikkana, ja Bartolomeo Merellin johtajakaudella teatteri löysi Giuseppe Verdin. Talon Verdi-kantaesityksiin lukeutuvat mm. Oberto, Nabucco, Otello ja Falstaff.

Pelkän italialaisen ohjelmiston varassa oopperan maine ei silti ole ollut. Arturo Toscanini toi sinne Richard Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajat, minkä jälkeen suuri saksalainen on säännöllisesti kuulunut talon ohjelmistoon. 1900-luvun esiintyjänimiä ovat olleet Maria Callas, Placido Domingo ja Luciano Pavarotti, ja johtajina ovat toimineet niin Claudio Abbado kuin Riccardo Muti.

Nykyinen talo on oikeastaan täysin uudelleen rakennettu toisen maailmansodan pommitusten jäljiltä. Toscanini palasi Milanoon johtamaan uudelleenavajaiset 11.5.1946, joka oli samalla Renata Tebaldin debyytti. Alkuperäinen Scala vihittiin 3.8.1778 Salierin oopperalla Europa Riconosciuta, jonka orkesteri oli ajan mitoissa poikkeuksellisen suuri, 70 soittajaa, ja lavalla nähtiin 36 hevosta. Nimensä oopperatalo sai samalla paikalla aiemmin sijainneesta Santa Maria alla Scalan kirkosta. Oopperaa oli Milanossa nähty toki aiemminkin - herttuapalatsin Margherita-salongissa koko taiteenlajin alkuhämärissä jo 1599, minkä jälkeen 1717 valmistuneessa Teatro Regio Ducalessa, joka tuhoutui tulipalossa 1776.

Nykyinen johto luottaa klassikkojen voimaan

2000-luvun La Scalan ohjelmistossa pyörivät lähinnä klassikkoteokset. Tapasin Valkyyrian näytöksessä vanhan tuttavani, musiikkitoimittaja Gianluigi Mattiettin, joka seuraa Scalan näytöksiä säännöllisesti. Hänen mielestään talo on edelleen Italian paras eikä nähnyt toiminnassa mitään suurempaa kritisoitavaa. Permannon reunalla sijainnut istumapaikkani oli Mattiettin mielestä akustisesti huono, mitä ihmettelin, sillä en ollut koskaan aiemmin nauttinut missään oopperassa niin hyvästä soinnista ja äänten tasapainosta. Jos keskipaikoilla on tätä vieläkin huumaavampi sointi, niin yleisö saa olla todella tyytyväinen.

Kauden 2012-2013 ohjelmisto oli juhlavuoden takia rakennettu suurten Verdi- ja Wagner-klassikoiden varaan. Mausteena ohjelmistossa nähtiin maalis- huhtikuussa venäläisen nykysäveltäjän Aleksandr Raskatovin ooppera Koiran sydän(Собачьесердце). Lippujen hinnat ovat paikasta riippuen 13 eurosta 210 euroon, erikoisesityksissä kalleimmat paikat saattavat maksaa 2000 euroa.

Ylen musiikkitoimittaja Paula Nurmentaus
La Scalan edustalla.

Permannolle johtavat käytävät ovat ahtaita ja paikoin joutuu jopa kumartelemaan. Itse oopperasali avautuu kapean sisäänkäynnin jälkeen valtavan kokoisena: aitioita on kuudessa kerroksessa ja permantopenkissä istuessa tunne on kuin suuren valtameriristeilijän vierustalla.

Erikoista oli, että oopperan käytävillä kuuli suomen kieltä enemmän kuin Helsingissä Pohjois-Esplanadilla - paikalla oli muun muassa Suomen Wagner-seuran jäseniä. Talon aulapalvelijat ovat pukeutuneet tyylikkäisiin mustiin asuihin, kantavat kaulassaan pronssimedaljonkia ja kieltäytyvät valokuvista.

Klo 18.30 kapellimestari Daniel Barenboim saapui orkesterin eteen aplodien pauhatessa. Alkusoiton ensisävelet lähtivät soimaan mehevästi, täyteläisesti ja pidättelemättömällä energialla. Montun akustiikka vaikutti olevan erityisen hyvä jousille. Ensimmäisen näytöksen lemmentunteet tulvivat kaikkialle isolla kädellä, niin väkevinä kuin vain näin taitavilla esiintyjävoimilla ajatella saattaa. Siegmundina oli Simon O’Neill, Sieglindenä Waltraut Meier ja Hundingina Mikhail Petrenko. Siegmundin Kevätlaulussa ihmettelin O’Neillin tapaa tyylitellä melodialinjaa puhelaulun suuntaan. Tavoitteena saattoi olla keveyden vaikutelma, jos ääni ei muulla tavoin hiljaisemmissa nyansseissa toimi. Suurta voimaa hän väläytti esimerkiksi huikeissa ”Wälse”-huudoissaan.

Waltraut Meier ja Simon O'Neill.

Joka näytöksen jälkeen solistit tulivat esiripun eteen kumartamaan. Jo ensimmäisen näytöksen kolmikko sai bravo-huutojen lisäksi buuauksia, mutta kun he tulivat yksittäin, buuauksia ei enää suuremmin kuulunut. Se saattoi merkitä kritiikkiä ohjausta kohtaan.

René Pape lauloi Wotanin osan sairastuneena, mikä kieltämättä kuului soinnin haperuutena, mutta samalla ihailin miten hyvällä tekniikalla tällaisenkin kohtalon La Scalan lavalla voi selättää. Huipennuksen ”Leb’ wohl” -alku tuli kaikesta huolimatta hirmuisella vyöryllä. Pohjoista voimaa esitykseen toi ruotsalainen Iréne Theorin täydellisenä Brünnhildenä. Jekaterina Gubanova oli melkeinpä liian kaunis Frickaksi.

Kahdella väliajalla kävin kollegojeni Paula Nurmentauksen ja Gianluigi Mattiettin kanssa välipalaa syömässä Via Santa Margheritan baareissa ja tapasin mitä hauskimman suomalaispariskunnan, Anna ja Joel Haahtelan, jotka viipyvät kaupungissa koko Ringin ajan. Näytöksen päätyttyä klo 23.40 Mattiettin piti kiirehtiä kotiinsa Parmaan, mutta itse jatkoin uusien tuttavieni kanssa Galleria Vittorio Emanueleen yöpalalle.


Anna ja Joel Haahtela olivat ensimmäistä kertaa La Scalassa.
”Uskomattoman hieno”, Joel Haahtela luonnehti esitystä. Oikealla Gianluigi Mattietti.

Risottoa, salaatteja ja Franciacortaa nauttiessamme ylistimme esitystä minkä kerkesimme. Cassiersin ohjauksesta olin kuullut saksalaiselta ystävältäni kritiikkiä, mutta itselleni hitaasti etenevä yhdistelmä videotaidetta ja niukkoja eleitä pyörivän Artek-tyylisen lampun (kulta tai ajankulu?) alla toimi viihdyttävästi. Ja jotta kaikki olisi vieläkin täydellisempää, saimme nauttia myös elävän musisoinnin rosoista: orkesterin soitossa oli epäyhtenäisyyttä varsinkin tulimusiikissa, ja toisen näytöksen lopussa vaskiensemblet kärsivät intonaatio-ongelmista.

Jos Wagnerin Valkyyria pitää joskus elämässään kokea, se hetki oli nyt, tänä kesäiltana, Milanon La Scalassa. Takaisin Pasilaan? Ei vielä.

Yleisö aplodeeraa kapellimestari Daniel Barenboimille.

Uutta musiikkiteatteria katsomassa

$
0
0
Berliinin Schiller-teatteri.

Viikonlopun Juhannusrauhasta ei Berliinissä ollut tietoakaan. Aattona minut päivänokosilta herätti kadulta kuulunut trumpettijammailu. Se oli osa maailmanlaajuista Fête de la Musique -päivää, jolloin muusikot levittäytyivät 103:een paikkaan ympäri kaupunkia soittamaan ja laulamaan.

Valtionoopperan eli Staatsoperin väliaikaistilassa, Schiller-teatterissa oli meneillään Infektion-festivaali, jonka puitteissa talo esittelee musiikkiteatterin uusia saavutuksia. Esityskauden päätteeseen osuva kaksiviikkoinen festivaali järjestettiin nyt kolmatta kertaa.

Tämänvuotisen festivaalin uusi teos on Helmut Oehringin ooppera Aschemond oder The Fairy Queen, siis Keijukaiskuningatar, jonka materiaalina ovat Henry Purcellin samanniminen semiooppera ja Shakespearen näytelmä Kesäyön unelma. Stefanie Wördemann on kirjoittanut libreton, johon hän on käyttänyt myös mm. Adalbert Stifterin ja Heinrich Heinen tekstejä.

Jos tämä musiikin ja tekstin tekijöiden nimilista jo puudutti silmänne, niin ei hätää, ette ole yksin: juuri materiaalin ja ilmaisutapojen sillisalaatti muodostui teoksen ongelmaksi. Tekstin ja musiikin sekalaiset lähtökohdat ovat toki olleet tyypillisiä oopperan historiassa, mutta tässä teoksessa turvautuminen lukuisiin eri kirjoittajiin ja näyttämöllisiin jekkuihin antoi kuvan tekijöiden epävarmuudesta. Vaikutteet alkoivat tursuta yli äyräiden suunnilleen puolivälissä.

Näyttämöllä kaikki perustui neljään 1950-lukuiseen huonetilaan, jotka oli rakennettu pyörivän näyttämön päälle ja jotka vaihtuivat pyörähdyksellä melkeinpä elokuvakohtausten tempossa.

Ideana on miehen (näyttelijä Ulrich Matthes, mm. Perikato-elokuvan Joseph Goebbels) vierailu lapsuudenkodissaan, jossa tapahtumat ovat johtaneet äidin itsemurhaan. Eri vuodenaikoina huoneissa tapaavat pojan isä, äiti, äidin sisar miehineen ja ystävä. Keijukaiskuningatar on mustapukuinen mykkä nainen, joka kommunikoi viittomakielellä. Hänen seuranaan on kärpäsensiipiin puettuja naisia.

Musiikillisen rungon muodostavat Purcellin aariat, jotka on liimattu toisiinsa sekä nauhamusiikilla että modernilla orkesteri-ilmaisulla. Purcellin motiivien kommentointia en havainnut kuin kerran.

Miksi sitten teos tuntuu liian pitkältä? Reaalisestihan se kestää vain kaksi tuntia viisitoista minuuttia, eikä välissä ole taukoa. Osa harvalukuisesta yleisöstä lähti silti kesken pois. Luulen, että teoksen tuhlailevat ainekset ja nopea leikkausvauhti eivät olleet tasapainossa kokonaismuodon kanssa. Taivaankappaleiden liike, aikatasot, vuodenaikojen vaihtelu, ihmissuhteet ja muistot tulivat kerrotuiksi ja koetuiksi jo runsaassa tunnissa. Vaikea enää keksiä, mitä näyttämökonsteja ei olisi käytetty: mukana oli viittomakieltä, naamioita, tanssia, mimiikkaa, seinille heijastettuja tekstejä, videotekniikkaa ja herkkä lapsinäyttelijä. Aallonpohja oli aivan loppumetreille ahdettu Thom Yorken runo ”I Will!”, jonka Matthes huusi särkyvällä äänellä. Ei edes pateettista, vaan peripateettista.

Esiintyjävoimien laatu ja määrä olivat suorastaan tuhlailevat. Orkesterimontussa olivat Staatskapelle, sen orkesteriakatemialaiset sekä vielä Akademie für Alte Musik Berlin. Erinomaisista laulusolisteista ihailin varsinkin sopraano Marlis Peterseniä. Tenori Topi Lehtipuu ja kontratenori Bejun Mehta osoittivat, kuinka vaivattomasti laulaminen sujuu (kun sen osaa), ja miten ensembleissä voi käyttää koko dynaamista skaalaa.

Paljon kiinnostavia raikkaita ilmaisukeinoja teoksessa kuitenkin on, joten siinä mielessä uuvuttava kokemus vastasi festivaalin antamaan lupaukseen uuden musiikkiteatterin esittelystä.

Pieni koneisto tuotti suuremman elämyksen

Keijukaiskuningattaren näyttämösirkukselle täydellisen vastakohdan tarjosi maanantai-ilta 24.6.2013, jolloin Infektion-festivaali jatkui Toshio Hosokawan yksinäytöksisellä oopperalla Hanjo. Sen säästeliään kaunis ilmaisu on saanut innoituksensa japanilaisesta No-teatterista ja kuvataiteesta. Hosokawa on säveltänyt teokseensa draamallisesti täyteläistä linjaa, kimmeltäviä orkesterisointeja sekä puhelaulua. Musiikki muistuttaa soinniltaan paljon Kaija Saariahoa, mutta temaattinen sitko kuuluu vahvemmin.

Teos syntyi vuosina 2003-2004 Aix-en-Provencen festivaalin tilauksesta ja tarvitsee tarinansa kertomiseen vain kolme solistia ja pienen orkesterin. Calixto Bieito on ohjauksessaan luottanut laulajien kykyyn omaksua pieniä eleitä ja käytti Susanne Gschwenderin lavastuksen peruselementtejä, maata, tulta ja vettä sopivasti hyväkseen. Ei tulinäytöstä, vaan vain yhdet liekit, ei vedellä lotraamista, vain neljä läiskähdystä, ei liikkuvia mannerlaattoja, vain kiviä iholla.

Lavan halkaisee yleisöä kohti kurottava luonnollisen kokoinen junaraide, jonka molemmin puolin Staatskapellen soittajat valkoiseksi meikattuine naamoineen olivat ryhmittyneet. Günther Albers johti esityksen vasemmalta reunalta.

Kaikki solistit elivät roolinsa läpi vahvasti: ruotsalainen Ingela Bohlin (Hanako), Ursula Hesse von den Steinen (Jitsuko Honda) ja Georg Nigl (Yoshio). Nigl saapui katsomoon juuri ennen esityksen alkua kuin kuka tahansa, nostatti koko toisen rivin ylös päästäkseen keskipenkille sanoen samalla ”en kai tullut liian myöhään”, mikä tuotti nyrpeän ilmeen muutaman rouvan kasvoille. Näiden mielensäpahoittajien reaktiota oli hauska seurata, kun viime hetken tulija neljännen kohtauksen alussa osoittautui yhdeksi solisteista. Niglin saapuminen ja kommentti sopivat mielestäni Yukio Mishiman näytelmän ytimeen, joka tiivistyy Hanakon repliikissä ”ihmiset elävät joko itse odottaen tai antaen muiden odottaa”. Hanako odottaa rakastamansa Yoshion saapumista juna-asemalla, leikittelee samalla kuolemalla, ja kun Yoshio viimein saapuu, hän ei enää tunne tätä. Yoshio heittäytyy veteen ja Hanako jatkaa odottamista Jitsuko Hondan kylmässä syleilyssä. Teos päättyy ainaiseen odottamiseen ja Jitsukon toteamukseen ”Miten ihanaa elämää!”

Vain 80 minuuttia kestävä teos oli niukkuudessaan vaikuttava ja muistutti siitä, miten yksi - sattuva - ajatus riittää musiikkidraaman lähtökohdaksi. Hanjon seuraavaksi esityspaikaksi sopisi erinomaisesti vaikka Suomen Kansallisoopperan Alminsali.

Torinon parturi suositteli Lemmenjuomaa

$
0
0
Paolo Barraso leikkaa kaiken käsin.

Terveiset Torinosta, yhdistyneen Italian alkuperäisestä pääkaupungista ja Savoijien kotiseuduilta! Päiväni täällä alkoi hyvin, sillä pääsin ilman ajanvarausta eräälle kaupungin parhaista partureista. Nähdessään minun astuvan sisään liikkeeseen Paolo Barraso lopetti äkkiä puhelunsa ”Äiti, minulle tuli asiakas!” ja toivotti tervetulleeksi. Kävi ilmi, että hänellä käy pari muutakin suomalaista - kuvanveistäjä ja yliopistontutkija. Terveisiä heille.

Siinä saksilla suihkiessaan Paolo kertoi kaiken näkemästään tv-ohjelmasta, jossa suomalaiset paistoivat uunissa juustoa ja liekittivät lohta nuotiolla. Kun Paolo käski minut kumartumaan vesialtaaseen tukanpesua varten, kerroin hänelle huoleni.

Olin edellisenä iltana käynyt minulle suositellussa pizzeriassa ja saanut eteeni tuskin kahviassetin kokoisen pannupizzan! Oli lähellä, etten lähettänyt sitä takaisin keittiöön. Paolo alkoi nauraa ja lohdutti: kyseessä oli erilainen pizzatyyppi, pizza tegamino. Jos haluaa tavallisen pizzan, täytyy kysyä pizza normalea tai pizza mattonea.

Niskan ja ohimot Paolo veteli partaterällä. ”Teen kaiken käsin”, hän sanoi ylpeänä ja levitti hiuksiin vielä hiusvettä. Lopuksi hän suositteli kaupungin oopperataloa Teatro Regioa, kirjoitti laskun ja toivotti leveästi hymyillen hyvät päivänjatkot.


Henry Bone: Robert, Buckinghamin kreivi (1807).
William Beecheyn maalauksen mukaan

Paolon käsittelyn jälkeen, viikunalta tuoksuen, saatoin astua sisään Palazzo Madamaan, joka on yksi lukuisista Savoijin hallitsijasuvun palatseista Piemontessa. Taideteosten joukosta bongasin upean miniatyyrikokoelman: sen oli elämänsä aikana kerännyt kulttuurivaikuttaja Alberto Bruni Tedeschi (1915-1996), joka 1959-1971 toimi Teatro Region johtaja ja sai aikaan talon uudelleenrakennuksen. Kahdeksan vuotta sitten hänen leskensä Marisa lapsineen lahjoitti museolle 150 miniatyyriä 1700- ja 1800-luvuilta käsittävän kokoelman.

Illalla läksin Paolon ohjeiden mukaan kohti Torinon oopperaa, Teatro Regioa, jonka julkisivua voi olla hankala erottaa Piazza Castellolta. Itse talo onkin oikeastaan heti vanhan virkapalatsin takana. Sijainnin näkee aukion puolelle ripustetuista kirjavista plakaateista, jotka mainostavat kauden teoksia.

Uskokaa tai älkää: Teatro Regio.

Torinon nykyinen oopperatalo on Italian mittakaavassa upouusi: vihitty 10.4.1973 Verdin Sisilialaisella Vesperillä. Uuden talon käyttöönotto päätti yli 30 vuotta kestäneen kauden ilman kunnollista oopperataloa. Edellinen tuhoutui tulipalossa 1936 sen jälkeen kun Fritz Busch oli johtanut siellä Ringin ja Teatro Nuovo oli vahingoittunut sodassa. Vuosikymmenten ajaksi sinfonia- ja kamarimusiikki sai oopperaa tärkeämmän sijan kaupungin kulttuurielämässä.

Oopperataiteen juuret ovat kaupungissa kuitenkin syvällä, sillä Savoijin hallitsijasuku työllisti lukuisia soittajia ja laulajia. Torinon vanhaa oopperataloa ruvettiin suunnittelemaan vuonna 1727, kun Nobile Società dei Cavalierin 40 jäsentä kutsui työhön sisilialaisarkkitehti Filippo Juvarran. Juvarran kuoleman jälkeen suunnitelmat viimeisteli Benedetto Alfieri, ja talo vihittiin 26.12.1740 Francesco Feon teoksella Arsace. Milanon La Scalan valmistumiseen 1778 saakka ooppera oli kenties nykyisen Italian alueen merkittävin.

Paikassa on koettu pari tärkeää kantaesitystä: Giacomo Puccinin Manon Lescaut 1.2.1893 ja La Bohème tasan kolme vuotta myöhemmin Arturo Toscaninin johdolla. Nykyään talon musiikillisena johtajana toimii Suomessakin vieraillut Gianandrea Noseda, ja yli-intendenttinä pitkän uran maan musiikkihallinnossa tehnyt Walter Vergnano.

Valaisimet Teatro Region salin katossa.

Kauden 2012-2013 ohjelmisto oli rakennettu suurten klassikoiden varaan: Wagnerilta Lentävä Hollantilainen, Verdiltä Don Carlos ja Traviata, Mozartilta Don Giovanni. Harvinaisempaa puolta edustivat talvella pyörineet Domenico Cimarosan Il Matrimonio Segreto ja Umberto Giordanon Andrea Chénier. Viimeksi mainittu tosin Keski-Euroopassa kuuluu kantaohjelmistoon toisin kuin Pohjolassa.

Kauden päätösteoksena esitettiin Gaetano Donizettin Lemmenjuomaa, jonka kolmanneksi viimeistä esitystä pääsin seuraamaan (28.6.2013). Oopperasali on taiteenlajille sopivasti kirkuvan punainen - ja leveä, jyrkästi nouseva, eikä aitioita ole kuin yhdessä kerroksessa. Solistien laulu kuuluu kunnolla vain näyttämön etuosasta, mutta muuten akustiikka oli ainakin keskipermannolle toimiva.

Esityksen johti taitavasti - parilla älyttömällä fermaatilla höystettynä - Giampaolo Bisanti. Tosin hänen piti muutaman kerran pomppia jaloillaan, kun Claudio Fenoglion valmentama voipunut kuoro ei tahtonut pysyä tempossa. Solistit olivat oikein hyviä: Francesco Melin laulama Nemorinon romanssi yksi parhaista mitä olen koskaan kuullut, samoin Desirée Rancatore, joka Adinan osassa räjäytti pankin lopun aariassa (Prendi, per me sei libero). Fabio Sparvolin ohjaus tuntui kotoisalta, sillä mitään erityistä voimaa joukkokohtauksiin ei ollut saatu, mutta henkilöhahmoissa oli tarinan vaatimaa veikeyttä ja muutama uusi keksintö. Yleisö oli ihmeellisen jäyhää eivätkä väliaplodit olleet alkaa lainkaan. Kaikkialla leijui tyrmäävä parfyymi.

Tulevan kauden 2013-2014 teemana on Italia oopperassa, mikä tarkoittaa paljon syntymävuoden sankaria Giuseppe Verdiä, Giacomo Puccinia sekä kiertuetta Japanissa. Kapellimestarina vierailee Suomen Kansallisoopperan Tristanin johtanut Pinchas Steinberg, ja maaliskuussa talo parittaa Puccinin Gianni Schicchin Alexander von Zemlinskyn Eine florentinische Tragödien kanssa.

Beethoven-konsertti Piazza San Carlolla.

Eikä tässä vielä kaikki: Torino mainostaa itseään musiikkikaupunkina, ja mennyt viikko antaa siihen minulta täyden tunnustuksen. Kaupungin keskustaan Piazza San Carlolle pystytetyllä lavalla soittivat joka ilta (24.6.-30.6.2013) Torinon filharmonikot ja Italian yleisradion RAIn sinfoniaorkesteri. Ilmaiskonserttien ohjelmassa olivat kaikki Beethovenin sinfoniat, pianokonsertot, kolmoiskonsertto ja viulukonsertto. Megascreenin ja äänenvahvistuksen ansiosta esitystä saattoi seurata aukion takalaidalla asti, ja ravintoloissa nauttia useamman ruokalajin illallisen. Ylitse kaikein ihailin nuoren Leonora Armellinin tulkitsemaa ensimmäistä pianokonserttoa. Eikä vasikanleikkeessä ollut moittimista.

Saisiko tällaisen ulkoilmapläjäyksen vaikka Helsingin Senaatintorille? Juhlaviikoille kenties?

Esa-Pekka Salonen valmistautuu Elektraan

$
0
0

Esa-Pekka Salonen keskiviikkoiltana Aix-en-Provencessa.

Hyvät lukijat, nauttikaa lomastanne siellä vilpoisilla kesähuviloilla! Itse heräsin tänään ennen kuutta, otin auton Seutulaan, lensin Pariisiin, vietin neljä tuntia erikoispikajunassa, tunnin paikallisbussissa ja puoli tuntia eksyneenä pikkukaupungissa nimeltä Aix-en-Provence. No sehän on Etelä-Ranskaa juu, ja yksi maailman kiinnostavimman oopperafestivaalin kotipaikka. Onneksi löysin perille hotelliin, sillä tapahtuma alkaa huomenna ja raportoin siitä torstain ja perjantain Kultakuume-ohjelmissa (Yle Radio 1) sekä syyskuussa pitemmin Hienostelua-sarjassa.

Festivaalin ohjelma on todella mielenkiintoinen. Yksi kohokohta on Esa-Pekka Salosen johtama Richard Straussin Elektra. Sain Salosen kiinni menemällä päivystämään oopperatalon taiteilijaovelle läpimenon jälkeen. Hyväntuulinen maestro lupasi minulle kymmenen minuutin haastattelun huomisillaksi, joten toivottavasti kuulette hänen ajatuksensa jo perjantaina radiosta.

Huomenna torstaina festivaali käynnistyy Robert Carsenin ohjaamalla Rigolettolla. Lämpöä on luvattu kolmekymmentä astetta.

Cours Mirabeau alkaa tästä.

Rigoletto alkoi strippauksella

$
0
0
Sisäänkäynti Théâtre de l'Archevêchéhen.

Ei täällä nyt niin kuuma ole, täällä Etelä-Ranskassa. Eilinen 27 astetta tuntui ihan miellyttävältä, tämän päivän lukema 29 karkottaa ehkä hetkeksi päiväunille ilmastoituun hotellihuoneeseen. Sitä paitsi ilma vielä näin heinäkuun alussa viilenee heti auringon laskettua. Sen sai kokea eilen illalla oopperafestivaalin avajaisiltana, kun Verdin Rigoletto esitettiin arkkipiispan palatsin sisäpihalla. Huopia oli jaossa niille, jotka olivat pukeutuneet pelkkään pellavapaitaan.

Koska katsomoa ei ole katettu, kyselin lehdistötoimistossa, mitä tapahtuu jos alkaa sataa. Toimiston neljä naista räjähtivät nauramaan, sillä sade on täällä tähän aikaan vuodesta harvinainen vieras. Lehdistöpäällikkö muisteli, että edellisen kerran esitys on jouduttu peruuttamaan sateen vuoksi ehkä kahdeksan vuotta sitten.

Olosuhteet kesäiltana olivat siis kunnossa ja hienosti pääsi eräs Euroopan merkittävimmistä oopperafestivaaleista alkamaan. Rigolettosta nähtiin kanadalaisen Robert Carsenin sirkukseen sijoitettu ohjaus, jossa tapahtumia elävöitti kuusi akrobaattia ja kahdeksan naistanssijaa. Alastomat naiset vääntelehtivät lavalla vain viisi minuuttia alun jälkeen. Aluksi he strippasivat rintaliivit, sitten lähtivät pöksytkin. Yleisö otti uuden tulkinnan myönteisesti vastaan. Hieno ilta, sanoivat monet, ja niin sanon minäkin.

Irina Lungu sädehti vielä ensi-iltajuhlissakin.

Ulkoilmateatterin lava on liian pieni suurille lavastevaihdoksille, mikä tuottaa ongelmia Rigoletton tapaisessa teoksessa, jossa tapahtumapaikat vaihtuvat. Minkäänlaista ongelmaa tämä ei toteutukseen tuottanut, sillä käytössä oli usein esiripun edusta ja lavan sirkusnäyttämön rakennelmasta tuli erilaisilla valotilanteilla leikiten erilaisia tilavaikutelmia.

Robert Carsen harmitteli sitä, miten Piaven libretto hukkaa muutamia Victor Hugon romaanin vivahteita, kuten sen, että Rigoletto on ainoa joka voi pelleillä kuninkaan kustannuksella. Carsen myös ihmetteli, miksi Rigoletto suojelee tytärtään Gildaa niin paljon. Hänellä oli alun perin mielessään insestiteema, mutta siitä jäi lopulliseen versioon vain kohta, jossa Rigoletto matkii naivansa mallinukkea.

Herttua on Piaven libretossa melko viaton henkilöhahmo, jonka luonnetta Verdin kirjoittama vilpittömänsävyinen musiikki tukee. Roolin esittänyt meksikolainen tenori Arturo Chacón-Cruz ei ole mikään kultakurkku, mutta osasi näytellä. Rigolettona oli varmaotteinen George Gagnidze ja Gildana loisti - kaikista solisteista kirkkaimmin - venäläinen Irina Lungu.

Robert Carsen toi Rigolettoon makua.

Gianandrea Nosedan johtama Lontoon sinfoniaorkesteri kuului katsomoon paikoin harmillisen hiljaa, mutta kokonaisuutena musiikki virtasi pakottomasti. Heli Jürgenson oli valmentanut Viron filharmonisen kamarikuoron ja Philippe Giraudeau tehnyt koreografiat. Miruna Boruzescun puvut olivat klassiset mutta toimivat: Rigoletto röyhelökauluksisessa työasussa, Gilda sinisessä pumpulipuvussa ja Sparafucile niittinahkatakissaan.

Yleisö antoi kuuluvimmat aplodit Gildalle ja Rigolettolle, Herttua herätti bravo-huutojen lisäksi buuauksia ja Carsenin kohdalla taputettiin kohteliaan pidättyvästi. ”Yksi idea”, sanoi vieressäni istunut sveitsiläinen kriitikko. ”Mutta toimiva.”

Ranskalaisfestivaalilla saa heti vastaansa raivokohtauksen

$
0
0


Aixissa näkee punaista. Kuva pukuhuoneen ovelta.

Hulvattomassa Pallolaajennus-blogissaJussi Leinonen tiivistää Ranskassa vallitsevan palvelukulttuurin - vai pitäisikö sanoa, ”toisen ihmisen kohtaamisen” - osuvasti:”Vaikka ruoka on ollut hyvää, sen ostotapahtuma usein ollut vittumainen ja töykeä. [...] Ostotapahtumahan koostuu käytännössä kolmesta kohdasta, morjestuksesta (bonjour!), tilaamisesta (un americain oui!) ja maksamisesta (merci beaucoup au revoir!) joten luulisi siitä selviävän ilman vittuilua.”

Ranskan maabrändi on loistava, koska siihen kuuluvat eleganssi, tyylikkyys ja kaunopuheisuus. Brändi onkin vain brändiä, sillä konjakki on toista, vaikka nyt Provencessa: väistelet koirankakkaa, mädäntyviä jätteitä, yskit pakokaasuja, meinaat jäädä mopon alle (minkä seurauksena opit kaksi uutta kirosanaa), nautit virtsan tuoksusta (esim. bussissa), näet päivän aikana kaksi välikohtausta, jossa kalliisti pukeutuneet naiset alkavat huutaa ja sättiä toisiaan katukielellä (connasse on ääliötär).

Etuoikeuteni viime viikolla oli yrittää hoitaa työasioita aidon ranskattaren kanssa, sillä juttumatkalla Aix-en-Provencen oopperajuhlilla en voinut välttyä lehdistötoimiston eleganssilta. Festivaaleilla tapahtuman koosta riippuen työskentelee yksi tai useampi henkilö, joiden tehtävänä on auttaa paikalla juttujaan tekeviä journalisteja. Nämä lehdistöihmiset järjestävät lippuja, haastatteluja ja jakavat tietoa. Tai näin ainakin olin luullut.

Jo huhtikuussa olin pyytänyt Aix-en-Provencen festivaalilta neljää haastattelua. Kun viime viikon torstaiaamuna saavuin paikalle, niistä kaksi oli sovittu, mutta lehdistöpäällikkö sanoi heti että toinen - sopraano Evelyn Herlitziuksen kanssa - ”hyvin luultavasti perutaan”. Käsissäni olisi siis ollut yksi haastattelu, festivaalijohtaja Bernard Foccroullen, kahta raporttia ja tunnin radio-ohjelmaa varten. Ei hyvä. Yksi haastattelupyynnöistä oli festivaalilla työskentelevälle Viron filharmoniselle kamarikuorolle. Sitäkään he eivät saaneet järjestettyä, vaikka kuoro viipyy pikkukaupungissa viikkokausia ja siinä on useita kymmeniä laulajia. Neljäs oli Esa-Pekka Saloselle, minkä järjestämisen hankaluuden ymmärrän paremmin.

Haluatko tietoa? Älä ainakaan kysy lehdistöpäälliköltä
 
Minulla oli myös muutamia tavanomaisia kysymyksiä lehdistöpäällikölle, joiden aikana hän kehitti itselleen raivokohtauksen.

”Saisinko tietää vuoden 2013 budjettilukuja, sillä lehdistökansiossa oli vain vuoden 2012 budjetti?” - ”Ette.”

”Kuinka paljon vuoden 2013 budjetti eroaa vuoden 2012 budjetista?” - ”Se on suurin piirtein samanlainen.”

”Mikä mahtaa olla lipunmyynnin tilanne, kuinka paljon on loppuunmyytyjä tapahtumia?” - ”Tarkempaa tietoa ei ole. Lippuja on vielä, olemme tyytyväisiä tilanteeseen.” (Seuraavana päivänä festivaalin pääjohtaja Bernard Foccroulle kertoi, että kaikki uuden kamarioopperan näytökset ovat loppuunmyytyjä. Tieto ei ehtinyt raporttiini.)

”Asun hotellissa, jonka internet-yhteys toimii heikosti. Saisinko käyttää festivaalialueen internet-yhteyttä lähettääkseni ajankohtaisraportin huomenna Suomeen?” - ”Periaatteessa kyllä, mutta tuossa vieressä on kahvila, jossa on internet-yhteys.”

”Saanko nauhoittaa aplodit Rigoletton ensi-illasta?” - ”Minä en halua tietää, onko teillä nauhuri siellä mukana vai ei.” - ”Mutta saanko nauhoittaa pelkät aplodit?” - ”Minä en halua tietää!”

”Voisinko saada nähdä, minkälaiset ovat ulkoilmateatterin takatilat?” - ”Ei, sillä voisitte nähdä lavasteet etukäteen. Olisitte voineet tehdä kierroksen kuukausi sitten, mutta ei nyt.”

”Straussin Elektran kenraali on tänä iltana. Voisinko päästä seuraamaan sitä?” - ”Hyvä herra, ette voi vain marssia tänne ja vaatia pääsyä kenraaliharjoitukseen!”

Ymmärrän, että monilla oopperataloilla on periaatteena, että journalisteja ei päästetä harjoituksiin, mutta en odottanut raivokohtausta.

Roskakasa, mopo ja Aixin yliarvostetuin ravintola, Les Deux Garçons.

Ratkaisin hankalat jutunteko-olosuhteet muutamalla valkoisella valheella. Marssin Provencen teatterin taiteilijasisäänkäynnille ja näin heti ruudulta, että menossa oli Elektran harjoitus, montussa Esa-Pekka Salonen. Kysyin aulavahtimestarilta ”Olikos se nyt niin, että nämä harjoitukset päättyvät tunnin kuluttua?” ”Ei, ne päättyvät vasta yhdeksän maissa.” Tulin ovelle roikkumaan yhdeksän maissa ja voilà, Esa-Pekka Salonen tuli muusikkojen mukana ovesta ulos ja sain sovittua haastattelun. Kiinnostavaa oli, että Salonen kysyi heti ”Etkö ole saanut toimistoni vastausta?” No en todellakaan. Arvasin heti, että tulppana oli ollut festivaalin lehdistötoimisto.

Rigoletton ensi-illan jälkeen oli juhlavastaanotto esiintyjille ja - kuten La Provence -lehdestä luin - toimittajille. Juhlien alettua selvitin missä oli teatterin takaovi ja menin sinne norkoilemaan. Takaovella seisoi vartija, joka ei vaikuttanut ruudinkeksijältä. Esitin huolestunutta ja väitin, että juhlissa on eräs ystäväni joka ei vastaa tekstiviestiini ja joka minun pitäisi löytää. Vartija kohautti olkapäitään ja päästi minut sisään. Näin pääsin lopulta keskelle taiteilijoita, ottamaan blogikuvia ja sopimaan haastatteluja.

Poislähtö Aix-en-Provencesta maistui makelta. Lauantaina tein ohjelmaa Marseillessa - lopputuloksen kuulette syyskuun 11. päivä.

Ohjelma Aix-en-Provencesta haastatteluineen lähetetään 4.9.2013. Evelyn Herlitziuksen tai Viron filharmonisen kamarikuoron haastattelua ette kuule.


Don Giovanni pelasti päivän

$
0
0

Aix-en-Provencen oopperafestivaalin johtaja Bernard Foccroulle työhuoneensa ikkunan ääressä.


Perjantaina 5.7.2013 Aix-en-Provencen kadut tulvivat turisteja, kauppa-autoja ja mopoja. Hotellien oviin oli kirjoitettu kömpelösti Full, no rooms. Moottorien pärinä, kaikkialle tungeksivat matkailijat ja kirjavat rihkamakaupat tekevät pikkukaupungista kesäkuumalla epäviihtyisän. Ainoa tapa päästä lepuuttamaan jalkojaan ovat suttuiset kahvilaterassit, sillä epäkaupallista, julkista oleskelutilaa, puistonpenkkejä tai muuta sellaista ei helpolla löydy. Lomalle en tänne tulisi.

Onneksi on oopperafestivaali, joka taas illalla tarjosi vallattoman musiikkiteatterielämyksen. Mozartin Don Giovannista nähtiin Dmitri Tsherniakovin ohjaus kolmen vuoden takaa, jossa henkilögalleriasta oli rakennettu iso perhe. Kaikki tapahtui samassa lavasteessa; Commendatoren (Anatoli Kotscherga) viihtyisässä salongissa tammikalusteiden, räätälipukujen, vihreän tapetin ja viinaksien kuvittamana. Don Giovannin (Rod Gilfry) palvelijasta Leporellosta (Kyle Ketelsen) oli tehty perheen kaukainen sukulainen, joka alussa fanitti nimihenkilöä, mutta lopussa kääntyi tätä vastaan. Hyvin oli libreton repliikit saatu lopussa käännettyä päinvastaiseksi, esimerkiksi ei-huudon jälkeen hän repesi hullunnauruun.

Commendatore sai köniinsä - ei miekalla - vaan kun Don Giovanni työnsi hänet kirjahyllyä päin. Don Giovannin ja Leporellon dynamiikka muistutti tässä versiossa paljon yhden ihmisen kahta taistelevaa luonteenpuolta. Donna Annasta (Maria Bengtsson), Zerlinasta (Joelle Harvey) ja Donna Elvirasta (Kristine Opolais) oli tehty todella hyvät karakterisoinnit.

Kapellimestari Marc Minkowski sai Lontoon sinfoniaorkesterin kuulostamaan ihmeteltävän 1700-lukulaiselta. Oli hauska seurata, miten hän sinnikkäällä lyönnillä pelasti yhden katastrofipaikan. Muutamat sforzatot hän oli harjoituttanut pitkiksi, jopa loppua kohti voimistuviksi. Là ci darem oli liioitellun hidas ja pehmoinen - hauska keksintö, sillä näin siitä tuli osa oopperan koomista sanastoa. Sitä edeltänyt resitatiivi, jossa Don Giovanni viettelee Zerlinaa, oli hitaudessaan hypnoottinen, ja teki Zerlinan hurmiosta jopa uskottavan (minkä seurauksena se irtautui koomisuudesta?)

Yleisö oli kylmää eivätkä väliaplodit tahtoneet syttyä. Lienevätkö ne katoamassa oopperan esityskonventioista? Ohjauksissakin kiusaannuttavat hiljaisuudet pyritään yhä useammin kuromaan umpeen nopeilla siirtymillä. Lopussa esiintyjiä toki juhlittiin. Suurimmat mölyt irrotti amerikkalainen Kyle Ketelsen (Leporello). Rod Gilfrylle taputettiin vähemmän, vaikka hän Don Giovannina heiluskeli isossa ulsterissaan aidon juopporetkun tapaan. No, musiikillisesti Ketelsen veti pitemmän korren.

Hyvä kuvakulma: ei autoja, turisteja eikä "Provence"-nimistä puotia.

Ennen Don Giovannin näytöstä pääsin tapaamaan oopperafestivaalin pääjohtajan, belgialaisen Bernard Foccroullen, joka tunnetaan myös taitavana urkurina ja säveltäjänä. Hänen työhuoneensa sijaitsee kaupungin parhaalla paikalla: arkkipiispanpalatsin yläkerroksessa suoraan näyttämöä vastapäätä, niin että oopperat voi katsoa sohvalta suuret ikkunaluukut avaamalla. ”Minulla on silti aina paikka katsomossa”, Foccroulle kertoi. Hän myös paljasti yllättäviä asioita festivaalin tulevaisuudesta.

Foccroullen haastattelun kuulette syyskauden ensimmäisessä Hienostelua-ohjelmassa keskiviikkona 4.9.2013 klo 11.00 (YLE Areena ja Radio 1). Silloin on luvassa tunnin syväsukellus Aix-en-Provencen kuumuuteen. Sain mikrofonin eteen myös Lontoon sinfoniaorkesterissa kontrabassoa soittavan Jani Pensolan.

Savonlinnan-retkellä oopperapettymys unohtui nopeasti

$
0
0

 
Seppo Tiitinen ja Kaarina Suonperä sienikeitolla Kenkäverossa.


Olipas mukava päiväretki Savonlinnaan, Venäjän ja Ruotsin vanhalle rajalle, ja vielä niin ihanan daamin opastuksella kuin Kaarina Suonperä! Hyväntuulisen napakassa komennossa retkeläiset saivat ostaa tilaviinit, tutkia löytölaarit, nauttia sienikeiton ja vaihtaa illaksi nauhakengät. Itse palelin Aixin ilmaston jälkeen suomalaisen maaseudun viileydessä. ”Janne, älä laita sitä takkia ellet halua näyttää prinssipuolisolta”, Suonperä komensi kun poistuimme bussista tauolle. Mutta kun oli kylmä.

Erityisen sulostuttavaa oli, että ehdimme matkan varrella tavata kaksi kartanonrouvaa. Ensin Pepita Pylkkäsen, jonka emännöimästä Tertin kartanosta ostan aina mukaani ruusukahvia.

Pepita Pylkkänen suositteli lipstikkaa lihaliemeen.

Sitten jatkoimme Wehmaan (Wehmais) kartanoon, jossa meidät otti vastaan Kerstin Grotenfelt. Sinne on kolme vuotta sitten perustettu englantilaistyylinen teehuone, jonka vastaleivotut skonssit veivät kielen mennessään.

Grotenfelt kertoi minulle tilan täysautomatisoidusta navetasta, jonka lehmät menevät itsekseen lypsylle robotin ääreen. Olin pettynyt nähdessäni robotin, koska sillä ei ollut silmiä, suuta, pitkiä käsiä eikä se puhunut kuutta miljoonaa kieltä. Oli vaan kummallinen kehikko, jossa metallitangot suhisivat ja kihisivät. Lehmä näytti lauhkealta siinä seisoessaan, ja hänen peräänsä muodostui jonoa. Lehmä kuulemma itse tietää parhaiten, milloin se pitää lypsää.

Wehmaan kartano on ollut suvun omistuksessa yli 200 vuotta. Nykyiseen perheeseen kuuluvat Kerstinin ohella isäntä Nils sekä lapset Anna (teehuoneen pitäjä), Carin ja Wilhelm (näyttelijä).

Kerstin Grotenfelt myy kartanossaan myös vaatteita.

Illaksi saavuimme uutta valtatietä pitkin Savonlinnaan, jossa kohtasimme juhlia viimeistä kesää taiteellisesti johtavan Jari Hämäläisen sekä viime vuonna työnsä aloittaneen festivaalijohtajan Jan Strandholmin. Hämäläistä kiiteltiin vuosien työstä - omista tulevaisuudensuunnitelmistaan hän oli tyylilleen uskollisesti lyhytsanainen, sanoi vain pitävänsä ”matalaa profiilia”. Huippukokemuksenaan festivaalivuosilta Hämäläinen piti Wagnerin Lohengrinin johtamista. Strandholm kertoi tehneensä perjantaina Saimaan-risteilyn Suomen ja Saksan presidenttien kanssa. ”Ilmapiiri oli rento ja mukava”, hän sanoi. Festivaali on pitänyt johtajansa kiireisenä. ”Ensi yönä saan viimein nukuttua normaalin yön.”

Jan Strandholm ja Jari Hämäläinen vetävät vielä tämän kesän festivaalin.

Tämän vuoden festivaaliohjelmistosta näimme Camille Saint-Saënsin oopperan Samson et Dalila, josta sveitsiläinen Guy Montavon, Erfurtin oopperan johtaja, oli rakentanut lapsellisen sovituksen kiistaksi israelilaisten ja palestiinalaisten välille. Lähi-idän kriisin sekä Moskovan teatterikaappauksen käyttö tällä tavalla ei ole pelkästään tulenarkaa, vaan osoittaa vakavaa tyylitajun ja arviointikyvyn puutetta. Ymmärsinkö todella oikein, että palestiinalaiset veivät ensimmäisen näytöksen lopussa raskaana olevan naisen kulisseihin ja ampuivat hänet? Ja haluttiinko Samsoniin liittää lopussa kristussymboliikkaa, painamalla hänen päähänsä seppele, valuttamalla päälle viiniä ja peittämällä silmät (tosin, hah, aurinkolaseilla)?! Tanssinumeroiden koreografiat olivat kiusaannuttavan huonoja.

No jotain todella hyvää: kuoro! Taas oli Matti Hyökki valmentanut kuoronumerot ihanasti soiviksi. Oivaltavaa oli laittaa mieslaulajat ”itkumuurilla” laulamaan takamuuria päin, jolloin heijastusakustiikka synnytti mystisen tunnelman. Solisteista Milijana Nikolic lauloi sairaanakin hienosti, tenori Franco Farina alkuongelmien jälkeen komeasti. Kapellimestari Jacques Delacôten ratkaisuja ihmettelin. Esimerkiksi hittiaariassa Mon cœur ouvre à ta voix hän hidasti varmaankin joka toisella tahtiviivalla.

Saint-Saënsin musiikki teki suuren vaikutuksen, joten toivottavasti tämä tuotanto ei pysty pilaamaan ihmisten mielikuvaa sinänsä oivallisesta oopperateoksesta.

Harmistus ei vaivannut mieltä kauaa. Paluumatkalla bussissa söin Sirkan leipomon muikkukukkoa ja tuhrin käteni siitä valuvalla rasvalla. Samassa viereeni tuli Suonperä lautasliinapuntin kanssa. ”Minä tulen kyllä auttamaan mutta tässä aina kestää vähän aikaa.”


Vanha musiikki soi Vantaalla

$
0
0

Cembalisti Anna-Maaria Oramo ja BRQ Vantaa -festivaalin taiteellinen johtaja Markku Luolajan-Mikkola viettivät iltaa Laurentiuksen tuvan edustalla ennen konsertin alkua.


Nyt se on sitten ohi, se kirjoitusvapaa, ja aika kastaa kynä musteeseen! Eipä se ollut edes ehtinyt kuivua, kynänkärki nimittäin, joten ehkä ensi vuonna pidän pidemmän loman. Jotkut teistä tietävät missä olen ollut, muille en kerro. Paitsi sen, että eilen keskiviikkona juhlistin kaunista elokuun iltaa Vantaalla, pääkaupunkiseudun vanhimmassa kulttuuriympäristössä, Pyhän Laurin kirkon seutuvilla, jossa autotkin ajavat kolmeakymppiä tiilenpunaista raittia pitkin.

Ikivanhan joen partaalla on meidän päivinämme joka vuosi pidetty vanhaan musiikkiin erikoistunutta festivaalia, joka tänä vuonna on kuoriutunut esiin uudella nimellä: BRQ Vantaa. Nimessä on karheutta, pysyvyyttä, ja se jättää tilaa muusikoiden puhaltamille vokaaleille.

AD Jaakko Veijola on suunnitellut festivaalin visuaalisen ilmeen. Markku Luolajan-Mikkola on ollut hänen sellonsoitonopettajansa. Festivaalin uusi nimi ”BRQ Vantaa” syntyi miesten yhteisessä ideapalaverissa.

 
Helsingin Barokkiorkesterin toiminnanjohtaja Kerttu Piirto tuli kuuntelemaan sisarorkesteria.

Kapellimestari Veli-Antti Koivuranta vieraili festivaalilla ensimmäistä kertaa.


Ville Matvejeffin johtama Suomalainen barokkiorkesteri käynnisti konsertin alkusoitolla Händelin oopperasta Xerxes, minkä jälkeen kuultiin Carl Philipp Emanuel Bachin sinfonia nro 5 h-molli. Vanha ammattimainen ote oli tallella, vaikka istumapaikalleni viulut eivät tyydyttävästi kuuluneetkaan. Fughetoissa ihailin bassopuolen taitoja.

Ennen väliaikaa sai kantaesityksensä Olli Virtaperkon (s. 1973) uutuus ”Ambrosian Delights”, konsertto ”knifoniumille” ja barokkiorkesterille. Knifonium eräänlainen retrosoitin: analoginen syntetisaattori.

Yleisö tuntui olevan Olli Virtaperkon retroteoksesta innoissaan. Omiin korviini se kuulosti tyhjäniloiselta kavalkadilta. Erotin pitkästä sävellyksestä kuutisen jaksoa - ehkä niitä oli enemmänkin - mutta kolmannen jakson sointusen jälkeen odotin jo aplodeja. Silti teos jatkui vielä saman verran pitempään. Kun teema-ainekset ja sävelkulut olivat epäkiinnostavia, ylläpitävänä voimana tuntui olevan erilaisten konstien vuorolaulu. Niinpä emme säästyneet cembalokompilta, jänniltä lyömäsoittimilta, jazz-improlta, sointukentiltä, glissandoilta emmekä Magnus Lindberg -pastissilta.

Toivoin jo salaa, että retro joskus vielä heitetään roskiin. Heittäkää roskiin Jopot, Sarvis-astiat, Kekkos-julisteet, vinyylilevyt ja ironia. Polttakaa puukengät, rikkokaa paksusankaiset rillinne Kallio Block Partyssa ja jättäkää koko 1950-luku kääntöpöydälle älkääkä palatko takaisin. Nuoret älykkäät aikuiset, voimmeko tavata tässä päivässä? Keksitään jotain uutta?

Säveltäjä Olli Virtaperko kirkon edustalla ennen konserttia.

Väliajan jälkeen palattiin sitten oikeaan historian hekumaan: Franz Xaver Richterin sinfoniaan B-duuri ja Henry Purcellin sarjaan oopperasta Fairy Queen. Viimeksi mainitussa orkesteri ja Ville Matvejeff olivat parhaimmillaan. Elokuun suloihin minut lopullisesti kietoivat Petra Aminoffin huilusoolot.

BRQ Vantaan konsertit jatkuvat sunnuntaihin 11.8.2013 asti. Suomalaisen barokkiorkesterin keskiviikon konsertti on kuunneltavissa YLE Areenassa.

Toiminnanjohtaja Márta Schmidt pitää festivaalin langat käsissään.



Uuden sukupolven Don Giovanni jättää jäljen

$
0
0


Yleisö poistui sunnuntaina Don Giovannin ensi-illasta Helsingin Aleksanterinteatterista.


Viikonloppuna käynnistyneillä Helsingin Juhlaviikoilla esittäytyi uusi suomalaisvetoinen oopperaseurue New Generation Opera, jonka tulkinta Mozartin Don Giovannista aloitti uuden luvun suomalaisen oopperan esitysperinteessä. Sunnuntain (18.8.2013) ensi-ilta Aleksanterinteatterissa oli raajat leväyttävä avaus, jossa perusaines - Mozartin oopperateos vuodelta 1787 - toteutettiin tinkimättömällä ammattitaidolla, minkä päälle yleisö sai huikeat kylkiäiset uuden tekniikan välittämää ilmaisua.

Näyttämön yläpuolella oli kaksi näyttöä, joille lavan tapahtumia sekä liikkuvilla kännykkäkameroilla että katsomossa ja aitiossa sijainneilla jalustakameroilla välitettiin. Lähikuvat, kekseliäät ohjausratkaisut ja leikkaustempo moninkertaistivat teatteri-ilmaisun mahdollisuudet. Onhan videota toki käytetty ennenkin, mutta näin saumatonta ja Mozartin musiikin uusiin ulottuvuuksiin vievää yhteisvaikutusta en ole aiemmin kokenut. Keskeneräisyyttä ensi-illassa vielä oli, mutta muutaman mustan ruudun tai solistin irtoamisen orkesterin temposta antoi mielihyvin anteeksi.

Nuoren solistiensemblen jäsenet osoittautuivat suvereeneiksi näyttelijöiksi myös lähikuvissa. Tätä tietysti nykyajan oopperasolisteilta vaaditaan DVD:ille ja elokuvateattereihin levittäytyneessä taidemuodossa. Ylitse kaikkien nousi nimiroolin esittänyt Waltteri Torikka, josta oli kuoriutunut hillittömän hullu Don Giovanni, käsillään lintumaisesti elehtivä mielipuoli, jonka ilmegalleriassa oli pelottavankin aidon tuntuista yönpimeyttä. Näillä kyvyillä hän voisi tehdä puheteatterin puolelta vaikka Hamletin! Liioittelen, mutta olenhan innoissani. Aarioista Deh, vieni alla finestra oli pianissimoissaan rohkea, mutta lumoava.

Tapani Plathanin ilme ja olemus olivat kuin luodut kyllääntyneeksi Leporelloksi. Kaksikon dynamiikka huipentui lopun illalliskohtauksessa, jossa lihasta ei enää laulettu, vaan sitä syötiin (olisiko ollut marinoitu kananreisi). Plathanin motiivia energiseen kiukkuun luetteloaariassa en täysin ymmärtänyt, ja lopussa hän tuntui säälivän isäntäänsä enemmän kuin omaa henkiriepuaan. Kaksikon välinen suhde on kieltämättä hankala, ja ehkä osa keskeneräisyyttä oli se, että muutama yksityiskohta ei katsomoon täydellisesti välittynyt. Plathanin bassoäänessä on mahtava jousitus, joten sen avulla kyllästyminen ja pelkurimainen tollous kyllä vahvistuivat.

Naisrooleista alusta loppuun saakka täydellinen oli ruotsalaisen Ida Falk Winlandin Donna Anna. Hänessä oli kaunista kaikki: ääni, tulkinta, silmät, vartalo… (Sallikaa minun kirjoittaa näin, kun kyseessä sentään on oopperahistorian eroottisin kappale!) Herranjestas, miten hänen ilmeensä ja olemuksensa kertoivat kaiken: ”maailma ympärilläni on hullu”.

Miehityksen täysosuma oli myös kokeneen Anna Danikin valinta Donna Elviraksi. Kun hän mustassa sadetakissaan ilmestyi lavalle, ei muuta nähnyt. Kunnioitan erityisesti sitä, miten hän selviytyi kauhistuttavasta äänen hetkellisestä menetyksestä vaikeassa In quali eccessi, o Numi -aariassa. En tiedä mikä syynä äänen sammumiseen oli, mutta Danik ei antanut ilmeenkään värähtää, vaan seisoi ylväänä loppuun saakka ja oikaisi pari kertaa alhaalta turvaan. Toivotaan että ääni seuraaviin esityksiin tulee kuntoon.

Hienot roolisuoritukset tekivät myös Nicholas Söderlund Masettona, Malin ChristenssonZerlinana ja Timo Riihonen Commendatorena. Joska Lehtisen Don Ottaviosta oli tehty turhamainen poikarukka, mutta vieläkin parempaa olisi ollut, jos aarioiden kuviot paikalleen osuessaan olisivat tukeneet koketeerausta.

Koko kolmetuntisen esityksen ajan yleisöä hemmoteltiin vielä sillä, että orkesterina oli Suomen paras Mozart-orkesteri, Tapiola Sinfonietta. Soitto oli moni-ilmeistä, tarkkaa, draaman kanssa täydelleen mukana elävää. Kuunnelkaa vaikka Zerlinan aarian Batti batti sello-obligatoa. Kapellimestari Ville Matvejeff sai jo muhkeista ensimmäisistä soinnuista lähtien olon epäuskoiseksi: näinkö hyvä olikaan Aleksanterinteatterin akustiikka?

Erik Söderblomin kekseliäs ohjaus käytti koko teatteritilaa monipuolisesti hyväksi ja sisälsi monia hulvattomia kohtauksia, kuten maalaisten toopetanssin ja paloesiripun yllättävän laskeutumisen. Loppumoralisoinnin aikana yleisöön laskeutui röykkiö pinkkejä ilmapalloja. Janne Suutarisen taitavasti ohjaaman videototeutuksen eteen oli nähty vaivaa - laulajien asemointi ja Janne Teivaisen valaistus toimivat kuvien kanssa erinomaisesti, samoin kuin Markku Kunnarin lavastus ja Sari Salmelan puvut, joiden vaihtelusta tuli oma herkullinen tarinansa.

New Generation Operan Don Giovannilla on tällä viikolla vielä kolme esitystä. Minulle kokemus uudisti tapaa havainnoida tätä klassikkoteosta. Ensi-iltayleisö palkitsi esityksen huutokuoroilla ja moni nousi seisaalteen taputtamaan.

Mediakvartetin ilta ei yllättänyt

$
0
0


 
Pekka Kuusisto (vas.) sai konsertin jälkeen kiitokset isältään Ilkalta.

Helsingin Juhlaviikoilla esittäytyi sunnuntaina 25.8.2013 viulisti Pekka Kuusiston uudehko kamarimusiikkihanke, jossa neljä kansainvälisesti tunnettua muusikkoa kokoontuu soittamaan jousikvartettoja - aina silloin kun aikatauluihin sopii, vaihtuvissa kaupungeissa ja saleissa. Tässä Quartet Lab -nimisessä yhtyeessä Pekka Kuusisto ja Patricia Kopatchinskaja vuorottelevat ykkös- ja kakkosviulussa, Lilli Maijala soittaa alttoviulua ja Pieter Wispelwey selloa.

Elokuussa Espoon Sellosalissa toteutettu työskentelyjakso veti puoleensa mediaa ja ammattimuusikoita. Koko homma taltioitiin myös monikameraohjauksella televisiolle. Vastoin yleistä mielipidettä kvartettisoitto on mielestäni visuaalisesti kiehtovaa - erityisesti näiden muusikoiden kohdalla, joista jo pelkästään Kopatchinskajan Ronja Ryövärintytärtä muistuttavasta hahmosta ja elekielestä saisi aikaan koko illan baletin. Tavanomaista kvartetinperustamisen tuskaa ja harjoittelua hanke tuskin kuvastaa, sillä konsertista loisti hyvällä tavalla läpi se että kokoonpanon muodostaa neljä kypsää, vahvaotteista taiteilijaa, solisteiksi jo aikoja sitten kasvanutta persoonallisuutta. Mielikuvaa neljästä solistista vahvisti seisaaltaan soittaminen (sellistiä ja Crumbin teosta tietysti lukuun ottamatta).

Mozartin Divertimento D-duuri lähti käyntiin hirmuisella tempolla ja dynamiikan vaihteluilla. Kopatchinskaja annosteli asteikkokuluissa spiccatoja, Wispelwey energisoi välikkeensä alkunuotteja, Maijalalta kuultiin tyylikkäitä säestyspälviä ja Kuusisto veteli teemalinjansa täydellisen vaivattomasti, jotenkin heinäsirkkaa muistuttaen.

Konserttikaavaa ravisteltiin hauskasti ennen Britteniä, kun kvartetin miehet (tässä kohtaa täti yleisöstä käyttäisi sanaa ”pojat”) siirsivät selloalustan reunalle ja Kopatchinskaja ja Maijala sen aikana soittivat pari Béla Bartókin pikkukappaletta ilman että sitä oli merkitty ohjelmaan. Brittenin tummasävyisessä toisessa jousikvartetossa kvartetti osoitti taitonsa myös vaativan yhteissoinnin saralla ja teki viimeisestä Chacony-osasta mieleenpainuvan kokonaisuuden. Sen perään Wispelwey teki tunnelmasta surullisen soittamalla ylimääräisenä Brittenin Lamenton. Muut muusikot kuuntelivat sen lattialla istuen kuin lapsoset.

Väliajan jälkeen kuultiin viime aikoina hyvinkin suosituksi tullut George Crumbin Vietnamin sodasta innoituksensa saanut ”Black Angels” jousikvartetille ja lyömäsoittimille vuodelta 1970. Vain parikymmentä minuuttia kestävä teos sai vavahduttavan tarkan toteutuksen. En oikeastaan ole aiemmin kuullut sitä näin hyvin soitettuna - yksityiskohtien eteen oli selvästi harjoituksissa nähty vaivaa. Live-elektroniikan hoitaneen Teemu Korpipään ansiosta kuulokuvasta tuli vahvasti kolmiulotteinen ja ilmeikäs. Ylimääräisenä numerona Pekka Kuusisto soitti vielä Bachin d-molli-sarabanden, rohkean hauraasti, hiljaisuutta raapien.

Konsertin teosvalinnat olivat Mozartin jälkeen kovin samanvärisiä, eikä muutosta ole tulossa ainakaan niihin Euroopan-konsertteihin, joissa he soittavat Beethovenin ytimekkään Serioson.

Helsingin-konsertin jälkeen Quartet Lab lähtee Brysseliin, Haarlemiin, Lontoon Wigmore Halliin, Berliinin Konzerthausiin, Eindhoveniin ja Bonniin.

Yllättikö Quartet Labin konsertti? Ei oikeastaan, sillä näin eläväistä musisointia olin odottanutkin. Olisin kuitenkin mielelläni yllättynyt teosvalinnoista - erikoisempia valintoja odotin varsinkin ohjelman ulkopuolisilta ohjelmanumeroilta.

Huippuorkesteri soitti laiskasti Helsingissä

$
0
0


Concertgebouw-orkesteri Helsingin Musiikkitalossa torstaina.


Ensinnäkin ylistys Helsingin Juhlaviikoille, jonka klassisen musiikin ohjelmisto on Erik Söderblomin johtajakaudella ollut hieno: kiinnostavia yksittäisiä taiteilijoita ja sinfoniaorkestereita on vieraillut sellaista tahtia, että olen jo parina vuonna unohtanut järjestää itselleni matkan Berliinin Musikfestiin. Kun yksi maailman parhaiksi kutsutuista sinfoniaorkestereista, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri torstaina 29.8.2013 konsertoi Musiikkitalossa, istui yleisön joukossa kapellimestari Kent Nagano, RSOn perjantain konsertin johtaja.

Tähtinimien taiteeseen tutustuminen on myös opettavaista: toisinaan heidän taitojaan on live-tilanteessa seuratessaan haukkonut henkeä, mutta yhtä monet kerrat on voinut ihmetellä, mistä syystä tämäkin kaveri on maailmanmaineeseen päätynyt. Mitä enemmän niin kutsuttuja tähtiä kuulee, sitä enemmän arvostaa musiikintekemisen ruisleipää: vaikka sitä lämpöistä taikinajuurta, joka oppilaitosten harjoitusluokissa kohoaa. Ylivoimaisesti eniten tulee tilanteita, joissa ihmettelee, miksi tätäkään taiteilijaa ei tämän laajemmin tunneta. Ja niitä, joissa ihastuu opiskelijan soittoon tai lauluun, ja muutaman vuoden kuluttua ihmettelee, ettei hänelle keikkaa ole enempää järjestynyt. Kummalliset ovat klassisen musiikin tähtikartat, ja niiden piirtelyssä olen itse pikkuruisena osasyyllisenä, liian suorine viivoineni ja liiotteluineni, taidoilla, joilla paikka ja puheenvuoro mediassa nykyään otetaan.

Menin siis silkkisolmio kaulassa Concertgebouw-orkesterin konserttiin maineen ja kohun perusteella, enkä edes ottanut selvää, järjestettiinkö samaan aikaan jossain joku oppilaskonsertti. Huono juttu, sillä tämän huippuorkesteriksi kutsutun soittajiston ilta oli minusta pääosin laiskasti sahattua tusinatavaraa. Orkesteri viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan, minkä johdosta ohjelmistossa on suosittu perustamisvuonna 1888 syntyneitä teoksia ja säveltäjiä, jotka ovat työskennelleet orkesterin kanssa. Sellainen on Béla Bartók, hahmo jonka musiikkiin en yrityksistä huolimatta ole koskaan pystynyt luomaan vahvempaa sidettä. Hänen pianokonserttonsa nro 3 ei tuntunut saavan edes muusikoita innostumaan.

Kapellimestari Daniele Gattin olemus oli heti lavalle saavuttaessa tylsistynyt, mikä ei haittaisi, jos se ei välittyisi orkesterin soittoon, mutta kun nyt välittyi - vaikkapa riskejä kaihtavassa temponkäsittelyssä. Pianosolistina oli myös ”suuri nimi” Yefim Bronfman, joka sai kyllä Bartókin ikävystyttäviin intervalleihin kiiltelevää plastisuutta. Muuten teos muistutti monet kerrat siitä, miksi en tästä säveltäjästä koskaan ole syttynyt: rumia teemanpalasia, joista luulee saavansa sointupalkinnon, mutta jotka viime nuoteilla ottavat suunnakseen jonkun vieläkin rumemman harmonian. Tulee itkuisia kesken jääviä jousiaihelmia, fugetta joka on ”älyllinen” koska se ei kerro meille mitään, solistin ja orkesterin pökkelömäistä vuorottelua - mutta lopulta, lopulta mekkaloiva loppukudelma, joka kömpelösti kertoo että tämä oli nyt tässä.

Ylimääräisenä numerona suuri nimi Yefim Bronfman soitti Chopinin etydin op. 10 nro 8, jonka asteikot virvoittivat harmauden jälkeen.

Väliajan jälkeen ei edelleenkään kuultu mitään kunnollista teosta, vaan valikoima Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikin sarjoista. Kapellimestari Daniele Gatti oli sormeillut sarjoista kokonaisuuden, joka tietysti oli toimiva, koska Romeo oli Julian haudalla lopuksi eikä esimerkiksi alussa. Ensimmäisessä osassa Montaguet ja Capuletit saatiin selko tällaisten megavierailujen ongelmasta: kun saliaikaa ennen konserttia on tunti tai kaksi, ei balanssia ehditä saada sellaiseksi että esimerkiksi tuuba ja pasuunat eivät peittäisi alleen muita.

Kohteliaan pitkistä aplodeista innostuneena - jaa, ei sittenkään, vaan ehkä lähinnä velvollisuuden tunnnosta, Daniele Gatti johti ylimääräisen, kolmannen näytöksen alkusoiton Wagnerin Mestarilaulajista. Siinä saatiin kuuluisaa jousisamettia vielä muutaman lasinalusen verran. Alkunumerossa, Witold Lutoslawskin Musique funèbressa, tuli muutama minuutti enemmän ja kaupan päälle kohdilleen osuneita pizzicatoja.

Helsingistä väsyneiden soittajien matka jatkuu Edinburghin ja Luxembourgin kautta Luzerniin, Berliiniin ja Grafeneggiin. Concertgebouw on myös ensimmäinen orkesteri, joka yhden vuoden aikana ehtii vierailla kuudella mantereella: Euroopan-konserttien lisäksi tammi-helmikuussa Yhdysvalloissa, maaliskuussa Afrikassa, kesäkuussa Etelä-Amerikassa sekä marraskuussa Aasiassa ja Australiassa. Haluan vielä joskus kuulla, miltä orkesteri kuulostaa kun se on innostunut - ja nuottitelineillä vaikka Brucknerin seiska.

Klassikkoteos huipensi Juhlaviikot

$
0
0



Antony Pay (oik.) tapasi konsertin jälkeen Tapiola Sinfoniettan muusikot Bridget Allaire-Mäen ja Harri Mäen.


Helsingin Juhlaviikot päättyi klassisen musiikin superviikonloppuun, jonka huipentuma koettiin Valistuksen ajan orkesterin konsertissa sunnuntaina (1.9.2013) Helsingin Musiikkitalossa. Tai ei se vielä mitään, sillä vieläkin parempaa oli että pääsin heti konsertin jälkeen tapaamaan orkesterin sooloklarinetistia Antony Payta, jonka levytys Crusellin kolmesta klarinettikonsertosta on edelleen markkinoiden paras. Pay vaikutti hämmästyneeltä kuullessaan ylistykseni, mutta alkoi sitten muistella, että kävi Helsingissäkin Crusellia soittamassa Jukka-Pekka Sarasteen johtaessa orkesteria. Konsertot ovat edelleen hänen ohjelmistossaan, vaikka puhaltajaksi hän alkaa jo olla varttunut (syntynyt 1945).

Joukkohurmos Musiikkitalossa oli koettu vain hetkeä aiemmin, kun Roger Norrington johti Hector Berliozin Fantastisen sinfonian. Mikään syvällisten pohdintojen neronleimaus se ei ole, kuulija ei tule miettineeksi paikkaansa maailmankaikkeudessa eivätkä teemat kehity ympäristöään selittäväksi synteesiksi. Pikemmin se on melodiakaruselli, teatraalisten tehojen ja orkesterivärien sirkus, jonka paria osaa voi helposti käyttää klassisten radioasemien aamukonserteissa. Varhaisromantiikan ja klassismin aluskasvillisuudessa on vaikka mitä kiinnostavia nimiä, kuten Veijo Murtomäki uusimmassa Rondolehdessä huomautti. Hummel, Dussek, Gluck, Clementi, Czerny, Cherubini, Spohr… miksei näitä kuule useammin?

Valistuksen ajan orkesterin Berlioz-esitys oli kuitenkin niin huikea, että ponnahdan tällä kertaa ylistämään tätäkin hulluutta: raahata puhkisoitettua teosta pitkin Eurooppaa. Jos teatraalisuutta on, sitä kannattaa korostaa - kaksi harppua ilmestyivät väliajan jälkeen kapellimestarikorokkeen eteen vastakkain. Siinä ne olivat upea näky ja lisäksi kuuluivat paremmin tanssiaiskohtauksessa. Kolmannen osan alussa toinen oboisti soitti wagneriaanisen soolonsa katsomon perältä, ja lopun kellot kuultiin lavan takaa. Isorummun ääni kovilla kapuloilla soitettuna vavahdutti, samoin kaksi ofikleidia, 1800-luvulla paljon käytettyä vaskipuhallinta, jonka tuuba myöhemmin korvasi. Mikä tärkeintä, Sir Rogerilla ja orkesterilla vaikutti olevan lavalla hauskaa.

Soolonumerona Nikolai Demidenko soitti Chopinin pianokonserton nro 1 e-molli Sibelius-Akatemian omistamalla Erard-flyygelillä, jonka herkkään sointiin korva hitaasti mutta varmasti tottui. Uskomattomia, Debussytä lähestyviä sointeja kuultiin hitaan osaan kadenssissa. Ensiosassa Norrington piti orkesterin volyymin paikoin todella hiljaisena, ja piano kuului.

Alkusoittona oli Beethovenin Egmont-alkusoitto, jossa Norringtonin suurista linjoista huolehtiva johtamistapa aiheutti pari ongelmapaikkaa, kun orkesteri ei saanut täsmällistä lyöntiä. Pihi vibratonkäyttö toi yllättäviä sointikenttiä esiin, pari melko raskastakin.

Vaikka Berliozin kristallisoima ilta häikäisi, niin ihmettelyn taka-ajatus jäi niitulle versomaan. Konsertti koostui kolmesta moneen kertaan soitetusta klassikosta - olisiko edes yksi voinut edustaa vähemmän kuultua ohjelmistoa?

Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin torstaina aiheuttama pettymys korvautui seuraavana iltana, kun Musiikkitalon kotibändi Radion sinfoniaorkesteri perjantaina (30.8.2013) sai kapellimestarivieraakseen Kent Naganon. Hänen johtamansa Kevätuhri oli kiinnostava katsaus partituurin syväriveihin. Hyvistä tempoista kuulsi Naganon tausta balettikapellimestarina. DmitriŠostakovitšinviulukonserton nro 1 a-molli soitti Viktoria Mullova, jonka viulun aristokraattinen sointi piti yllä teoksen pitkät teemalinjat.


Aikamoinen pärähdys oli Juhlaviikkojen sinfoniakattaus viimeiselle viikonlopulle. Seuraavaksi törähtää keskiviikkoiltana, kun Hannu Lintu avaa kautensa RSOn ylikapellimestarina. Helsinkiläisyleisö on ainakin lämmitetty.

Hannu Lintu ja makkarapizzat

$
0
0


Tämänkertainen blogikuva ei ole YLE Radio 1:n logo vaan Länsi-Helsingin musiikkiopiston ohjelmalehtinen konsertista, joka pidettiin 18.5.1994 klo 20.00 Saksalaisessa kirkossa. Musiikkiopiston 14-18-vuotiaita puhaltajia johti eräs musiikinopiskelija Hannu Lintu. Soittajat muistavat pitkänhuiskean hahmon, joka aluksi oli varautunut (varsinkin kuultuaan ensimmäiset soinnut), mutta jonka soiton alkaessa sujua paremmin nähtiin jopa hymyilevän. Ohjelmalehtiseen kirjoitetut esittelyt kuvasivat esiintyjiä rennolla otteella.



"Hannu, myös yli 15 v. Pitää makkarapizzoista ja kevätaamuista. Uskoo joukkoliikenteen voimaan sekä varhaisaamujen filosofiaan. Harrastaa Norjan matkailua. 'Voisinksmä johtaa tänään vähän myöhemmin...'"


Tänä iltana Hannu Lintu aloittaa kautensa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Suora lähetys tv:ssä, radiossa ja netissä alkaa klo 19.00.
Viewing all 300 articles
Browse latest View live