Quantcast
Channel: Herrasmiehen päiväkirja
Viewing all 300 articles
Browse latest View live

E-P Salonen: ”Täällä on hyvät vibat”

$
0
0

Esa-Pekka Salonen viihtyi kesällä Aix-en-Provencessa.




Syyskuu palautti Ylen ykkösradion ohjelmistoon taas radiosarjani Hienostelua, joka värittää keskiviikkoaamupäiviä muullakin kuin harmaalla. Ensimmäisessä ohjelmassa, jonka voi nyt kuulla YLE Areenasta, tapaan muiden muassa kapellimestari Esa-Pekka Salosen matkallani Etelä-Ranskan Aix-en-Provencessa.

En saanut lupaa mennä Richard Straussin Elektran esikenraaliin, sillä harjoitusten seuraaminen ei ole medialle Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla sallittua. Mutta suosionosoitukset kuulen, sillä ne kantautuvat leikiten teatterin sisäänkäynnille saakka. Produktio on succée. Helsinkiin, Suomen Kansallisoopperaan, tuotanto tulee syksyllä 2016.

Esa-Pekka Salonen ottaa minut vastaan vaatimattomassa pukuhuoneessaan Grand Théâtre de Provencen toisessa kerroksessa.

Olet sanonut, että tartut sellaiseen oopperaproduktioihin, joissa on riittävästi harjoitusaikaa. Onko nyt esikenraalin jälkeen sellainen olo että tämän teoksen kanssa on ollut riittävästi harjoitusaikaa?

”Nämä ovat lähestulkoon ideaaliset olosuhteet, koska tämä on ainoa produktio tässä nimenomaisessa talossa tämän festivaalin aikana. Sen takia meillä on ollut paljon näyttämöaikaa. Minulla on ollut riittävästi orkesteriaikaa ja meillä oli erittäin pitkä harjoitusperiodi pianon kanssa. Kaikki oppivat konseptin ja siitä tulee orgaaninen. Tämä on mielestäni lähes ainoa tapa jolla oopperaa voi tehdä, tai ainakin millä minä voin sitä tehdä, koska en pärjää sellaisessa miljöössä jossa tehdasmaisesti tuotetaan oopperaproduktioita. Joillekin se sopii, mutta minulle ei.”

Minkälainen harjoitusaikataulu Elektran kanssa on ollut?

”Elektran harjoitusperiodi oli sikäli erikoinen, että tätä on tehty kolmessa eri kaupungissa. Monet laulajistamme olivat kiinni Milanon La Scalan Götterdämmerungissa. Päätimme, että on helpompi siirtää harjoitukset Milanoon viikoksi-pariksi, kuin yrittää rahdata laulajia edestakaisin. Minä liityin seuraan noin kuukausi sitten. Olen ollut Pariisissa harjoittelemassa orkesterin kanssa erikseen. Kappale on sellainen että se vaatii tällaisen keskittymisen.

”Se mikä tässä on myös hauskaa, on että oopperaorkesterina on Orchestre de Paris jossa soittajat eivät vaihdu näytösten välillä. Joka ikinen on mukana ensimmäisestä harjoituksesta viimeiseen esitykseen. Minulle kipupiste monissa produktioissa on ollut, että yhtäkkiä, kesken kaiken soittajat vaihtuvat jonkin ihmeellisen rotaatioperiaatteen mukaan ja se on tietysti taiteellisen lopputuloksen kannalta hankalaa, varsinkin kun kyseessä ovat monimutkaiset ja vaativat kappaleet. ”

”Ja kun erittäin korkeatasoinen sinfoniaorkesteri soittaa Elektraa melkein ensimmäistä kertaa, heillä on löytämisen riemua. He ovat erittäin iloisia siitä, että pääsevät soittamaan ison järkäleen, joka ei konserttiohjelmissa tule joka päivä vastaan. Täällä on ollut siinä suhteessa erittäin hyvät vibat.”

Mitä mieltä olet Aix-en-Provencen oopperafestivaalista?

”Tämä on hieno festivaali. Arvostan todella tätä keskittynyttä mutta laadukasta ohjelmapolitiikkaa. Monta merkittävää kappaletta on saanut täällä alkunsa - täällä tehdään barokkia, tehdään Mozartia, ja tällaisia tankkeja kuten Elektra. Tehdään äärimmäisen kunnianhimoisia juttuja, mutta erittäin mukavassa ja rennossa atmosfäärissä. Ja kuten jo puhuttiin, täällä on tarpeeksi harjoitusaikaa. Sitä ei meinaa saada missään muualla maailmassa tällä hetkellä. Esimerkiksi Salzburgin musiikkijuhlat on ihan täydellinen tehdas verrattuna tähän. Siellä joudutaan operoimaan henki kurkussa että saadaan ohjelmat valmiiksi esityspäivään mennessä, juuri harjoitusajan vähyyden takia.”

”Taiteilijat viihtyvät täällä äärimmäisen hyvin. Kaupunki on tietysti mukava; Etelä-Ranskahan on miellyttävä osa maailmaa. On helppo keskittyä työhön: kun kävelee montusta ulos, ulkona paistaa vielä aurinko, voi istahtaa alas ja ottaa lasillisen paikkakunnan mainiota rosé-viiniä. Tulee sellainen tunne että huonomminkin voisivat asiat olla.”
 
Usein sanotaan, että Richard Strauss jatkoi Wagnerin linjaa, mutta kun ajatellaan teosten kestoja, niin miksi esimerkiksi Straussin oopperat Salome ja Elektra ovat niin lyhyitä? Ne ovat alle kaksi tuntia, kun Wagner tarvitsi oopperoihinsa useamman tunnin. Mitä musiikissa on tapahtunut, että Strauss pystyy ilmaisemaan itsensä niin tiiviisti?

”Jos katsotaan mitä länsimaiselle musiikille tapahtui 1900-luvun alkupuolella, niin jättiläismuodot alkoivat kaatua omaan mahdottomuuteensa - hieman kuin feodaaliyhteiskunta. Varsinkin ensimmäisen maailmansodan jälkeen lähestulkoon kaikki säveltäjät luopuivat mastodontti-ajattelusta. Huolimatta siitä, että Salomen ja Elektran kestot ovat lyhyitä, niissä käytetään valtavaa koneistoa, eli siinä suhteessa ne ovat hyvinkin lähellä Wagnerin traditiota. Strauss meni myöhemmin pitempään formaattiin: Elektraa seuraa Ruusuritari, joka on sitten täyden oopperan mittainen. Nämä ovat äärimmäisen tehokkaita, yksinäytöksisiä juttuja, jotka menevät nuolen tavoin suoraan maaliin.”

Kun orkesteri Elektrassa on valtavan kokoinen, niin minkälaisia haasteita tällainen kokoonpano asettaa kapellimestarille?

”Siinä on ensinnäkin paljon muistamista. Trafiikkia on paljon, joten täytyy olla aika varpaillaan. Kappale on sellainen, ettei siinä pysty rentoutumaan hetkeksikään - sen takia myös 110 minuuttia tuntuu luissa. Teknisesti suurin haaste on orkesterisyvennyksen ja lavan välinen balanssi. Orkesterista lähtee niin uskomaton mekkala, että laulajat helposti peittyvät, jos ei ole todella varovainen koko ajan. Pyrin käsittelemään partituuria kamarimusiikin omaisesti silloin kun voi. Ehkä suurin taiteellinen haaste on löytää orgaaninen virta tällaiselle todella monimutkaiselle kappaleelle, jotta se kuulostaisi luonnolliselta eikä mekaaniselta.”

Sinulla oli runsaat kaksikymmentä vuotta sitten lista oopperoista jotka haluat johtaa. Elektra oli tuolla listalla, mutta mitä ovat sellaiset teokset, joita et vielä ole tehnyt?

”Olen vuosien mittaan päässyt aika pitkälle. Muutamia Wagnereita siellä on vielä joita en ole tehnyt. Viime aikoina olet tullut kiinnostuneemmaksi Verdistä. Minua kiinnostaisivat sellaiset kappaleet kuin Otello, Don Carlo tai Macbeth. Ihan äskettäin olen alkanut kiinnostua Simon Boccanegrasta, joka on vähän erilainen kuin ne muut. Ja tietysti Falstaff, joka on vanhan Verdin rento mestaruusnäyte: se minua on aina ilahduttanut kauheasti.”



Musiikit:
Verdi: ”Zitti, zitti” oopperasta Rigoletto. Leo Nucci ja Bolognan oopperan kuoro ja orkesteri, joht. Riccardo Chailly.
Gainsbourg-Greenslade: Je t’aime… moi non plus. Serge Gainsbourg ja Jane Birkin.
Canteloube: Suloinen paimentyttö. Victoria de los Angeles ja Lamoureux-orkesteri, joht. Jean-Pierre Jacquillat.
Verdi: Questa o quella oopperasta Rigoletto. Mario Lanza ja RCA Victor -orkesteri, joht. Constantine Callinicos (lev. 1950).
R. Strauss: Allein! Weh, ganz allein oopperasta Elektra. Birgit Nilsson ja Wienin filharmonikot, joht. Georg Solti (lev. 1966-1967)
Bernard Foccroulle: Der Nachbar. Melanie Diener, sopraano, ja Liègen filharmoninen orkesteri, joht. Jean Deroyer.
Mozart: 1. näytöksen loppukohtaus ”Riposate, vezzose ragazze!” oopperasta Don Giovanni. Ildebrando D'Arcangelo ja Luca Pisaroni, basso, Diana Damrau ja Mojca Erdmann, sopraano, Joyce DiDonato, mezzosopraano, Rolando Villazon, tenori, ja Konstantin Wolff, bassobaritoni, sekä Vocalensemble Rastatt ja Mahler-kamariorkesteri, joht. Yannick Nézet-Seguin.

 





Sallisitko, jos Ylen toimittaja kertoisi avoimesti olevansa sykkiläinen?

$
0
0

Saako mistään enää "college-paitoja"?



Kauden hauskin päivä voi yhtäkkiä olla syyskuinen tiistai, kun saa lounaskutsun vanhaan kouluunsa. Näin kävi minulle, kun promeneerasin Töölönlahdella ja kohtelias nuori mies pysäytti minut kysyen voisinko antaa haastattelun Helsingin Suomalaisen Yhteiskoulun Oras-lehteen. Tottakai, vielä kysytkin! Ja sinuttele toki, olemmehan koulutovereita. Janne vaan!

Niin sitten tänään ajoin lähijunalla Huopalahden seisakkeelle ja kävelin tuttuja kujia pitkin Isonnevantielle (en kuitenkaan tällä kertaa hypännyt leikkipuiston rauta-aidan yli, pyörinyt karusellissa tai pikajuossut taimikon läpi). Ala-aulassa vastassa olivat miellyttävät IB-lukiolaiset, Ursula Mäki, 16, ja Kusti Aholainen, 17. He opastivat heti ruokalan paremmalle puolelle, nimittäin opettajien linjastolle, jossa tarjolla oli myös pehmeää leipää. Koska hampaani eivät vielä ole tuhoutuneet, valitsin oppilaspuolelta näkkileivän, joka vielä 20 vuoden jälkeenkin maistui samalta.

Perunavuokaa ja parsakaalia nautiskellessa tarinoitiin ja tutustuttiin. Kusti paljastui Oras-lehden päätoimittajaksi ja Ursula huilistiksi ja Berliinin-ystäväksi. Hörppäsin vielä toisenkin lasin rasvatonta maitoa, minkä jälkeen nousimme toisen kerroksen konferenssihuoneeseen, jonne nuoret olivat järjestäneet yltäkylläisen kahvitarjoilun. Munsterhjelmin ja R.W. Ekmanin taulujen ja antiikkihuonekalujen keskellä aloitimme haastattelun.

Yksi puheenaiheista oli identiteetti sykkiläisenä. Totesimme, että monella muulla helsinkiläiskoululla on parempi brändi: esimerkiksi ressulaiset ja norssilaiset voivat avoimesti olla ylpeitä menneisyydestään ja heitä pidetään jotenkin rokahtavampina - Savonlinnan taidelukiosta puhumattakaan. Lähipiirissäni on monia, jotka eivät paljasta sykkiläistä taustaansa. Se on vaikkapa Yleisradiossa myrkkyä. Pyysin kerran erästä uutistoimituksessa työskentelevää kollegaa laittamaan heidän yhteiselle ilmoitustaululleen tapaamiskutsun entisille sykkiläisille. Hän alkoi nauraa, että ”sellaista sosiaalista itsemurhaa ei voi tehdä”.

Erityisesti kulttuuritoimittajien köyryselkäisissä porukoissa sykkiläisyydestä on parempi vaieta. Ison Pajan ruokalassa en tosin muutenkaan käy, siellä hupparipoikien pöydässä, jalkapallosta, Kajaanista ja romaanikirjailijoista puhumassa.

Kun nämä nuoret sykkiläiset kysyivät minulta vielä sedän neuvoja nuorelle sukupolvelle, en tietenkään aluksi suostunut sanomaan mitään. Mutta sitten, onhan yksi asia. Tulkaa kaikki omiksi itseksenne. Maailma olisi kivempi, kun jokainen olisi täysillä niin omaperäinen kuin voi olla. Noin aluksi Suomessa saisi olla kotoisin Helsingistä ja käynyt Sykin. Ja toimittaja, joka tekee juttuja oopperasta.

Ennen kuin lopetan, vielä yksi asia koulun johdolle: miksi teinikunnan tila on maanantaista keskiviikkoon suljettu?!

Euroopan kulttuuripääkaupunki tekee vaikutuksen

$
0
0

Liisa Wartio taustallaan omaa nimeä kantava kotikirkko: Notre-Dame de la Garde.


Marseille ja sitä ympäröivä Provencen alue saa tänä vuonna paljon myönteistä julkisuutta, sillä se pitää hallussaan Euroopan kulttuuripääkaupungin titteliä. Varsinkin Marseillella on monen ranskalaisen mielissä ollut kehno maine: heidän mielestään siellä on liikaa rikollisuutta, riiteleviä siirtolaisia ja teollisuudenkatkuja.

Näkymä Mucem-museon terassilta.

Jo pelkkä päivävierailu Välimeren rannalla, tässä lähes miljoonan asukkaan kaupungissa, tekee vaikutuksen. Tapasin siellä heinäkuussa taiteilijapariskunta Liisa Wartion ja Thierry Vieux’n, joita olin kolme vuotta sitten haastatellut Kultakuume-ohjelmaan. Silloin varsinkin Vieux suhtautui kulttuurivuoden valmisteluihin epäillen. Nyt, juhlavuoden ehdittyä puoliväliin, molemmat olivat tyytyväisiä.

Omien taulujen myyntiin juhlallisuuksilla ei ole ollut vaikutusta, sillä Vieux ja Wartio myyvät teoksensa lähinnä muualla Ranskassa ja Yhdysvalloissa sijaitsevien gallerioiden kautta. Muutoksen huomaa joka päivä kaupungin kaduilla: matkailijoita on valtavasti ja uusia rakennuksia noussut. Vanhan sataman ilme on siistiytynyt ja jalkakäytäviä levennetty. Kesän mittaan järjestettyihin ilmaistapahtumiin on kerääntynyt jopa useampi sata tuhatta ihmistä.

Liisa Wartio tunnetaan Ranskassa taiteilijanimellä Liisa Corbière. Hän matkusti Etelä-Ranskaan liftaamalla vuonna 1982. Sekalaisten töiden ja kokinhommien jälkeen hän rakastui ja muutti Marseilleen seitsemän vuotta myöhemmin. Taidemaalarimiehensä myötä Wartiokin alkoi maalata: lähinnä Etelä-Ranskan ja Korsikan maisemia paksulla öljyvärillä ja palettiveitsellä.

Thierry Vieux kertoo mikä ruoka valmistuu.

Käymme Wartion kanssa kesäkuussa vihityn MUCEM-museon kävelysilloilla ja kattoterassilla, joilta avautuu hurmaavat näkymät Välimerelle ja vanhaan satamaan. Arkkitehti Rudy Ricciotti on käyttänyt koristuksiin betonipitsiä, jonka läpi aurinko piirtää seiniin ja lattiaan kauniita kuvioita. Katolle on istutettu myös viiniköynnöksiä ja oliivipuita. Museoon sisälle emme jää jonottamaan, sillä siihen tulee tilaisuus vielä myöhemmin juhlavuoden aikana. Sisätiloissa kävijöitä odottaa 40 000 neliömetriä näyttelytilaa, 250 000 esinettä ja 450 000 valokuvaa.

Kun aurinko laskee ja alan tehdä lähtöä takaisin hotellille, Vieux kuiskaa korvaani: ”Janne, lähde ennen kuin tulee pimeää”. Marseille muuttuu, mutta hitaasti.

Rantakadulta voi pulahtaa Välimereen.

Marseillen-vinkit:
- MUCEM-museo (varaa riittävästi aikaa sekä sisätiloihin että ulkoalueilla kävelyyn)
- Notre-Dame de la Garde: kukkulan laella oleva kirkko, jolta avautuvat upeat näkymät alas kaupunkiin
- La Canebière -keskuskatu
- arabialainen tori Noaillesin metroaseman lähellä
- rantakatu Corniche du Président John F. Kennedy, jonka varrella on muun muassa maailman pisin penkki, 3 km.
- hyvä hotelli: Grand Hotel Beauvau
- erikoinen kokemus: Marseillen ooppera (yleisö etelämaalaisen levotonta)
- Marseilleen pääsee Suomesta vaihtolennoilla Keski-Euroopan tai Pariisin kautta, tai Pariisista CDG-lentokentältä luotijunalla neljässä tunnissa






Musiikit:
Philidor: Kuninkaallinen marssi. Chatham Baroque.
Debussy: Tasangon tuuli. Pierre-Laurent Aimard.
Nicola Matteis: Ground after the Scotch humour. Lautten Compagney.
Bizet: Adagio sinfoniasta C-duuri. Cincinnatin sinfoniaorkesteri, joht. Jesus Lopez-Cobos.
Feline-Dayde: Coucou. Josette Dayde, Django Reinhardt ja Quintette du Hot Club de France.
Ravel: Bolero. Minnesotan orkesteri, joht. Eiji Oue.

Keräilijän koti muuttui museoksi

$
0
0



Kävin kesäkuussa radio-ohjelmaani varten haastattelemassa keräilijä Panu Hakamaa. Tavaraa on hänelle vuosien saatossa kertynyt niin paljon, että hän on perustanut Orimattilassa sijaitsevaan taloonsa kokonaisen pullomuseon. Näyttelyssä on esillä 1500 esinettä, mutta lisää tavaraa löytyy kellarin kassakaapista ja hyllyiltä.

Hakama osaa keräilyn lisäksi kertoa esineistään kiehtovia tarinoita, minkä voitte kuulla valmiissa ohjelmassa keskiviikosta 18.9.2013 lähtien YLE Areenassa. Kaikkia aarteita emme missään nimessä ehtineet käydä läpi: esimerkiksi karamellipapereita, valokuvia tai puista pulkkaa, jossa on Mikki Hiiren kuva.

Orimattilan pullomuseo on kuulemma auki silloin kun Hakama itse on paikalla. Vuodesta 1987 lähtien museon ovet ovat olleet auki aina Vapunpäivänä.

Kaikki esineet on luetteloitu.

 
Karamellipaperit löytyvät kansioista.

 
Hakaman mukaan tässä on Suomen suurin viinapullo. Se on edelleen täynnä pomeranssiviinaa.
Keräilijä Panu Hakama kokoelmansa äärellä.

Musiikit:
Vivaldi: Giga (Allegro) sonaatista d-molli. Hannu Annala, kitara, ja Mari Mäntylä, decacorde.
Gerald Barry: Swinging Tripes and Trillibubkins. Hugh Tinney.
Grieg: Rigaudon (Allegro con brio) sarjasta Holbergin ajoilta. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
Sibelius: Bardi. Bournemouthin sinfoniaorkesteri, joht. Paavo Berglund.
Winkler-Siegel: Das Nachtgespenst. Peter Igelhoff (lev. 1938).
Schumann: Lebhaft sinfoniasta nro 3 Es-duuri. Deutsche Kammerphilharmonie, joht. Paavo Järvi.

Ruotsalainen sisustusliike on harvinaisella vierailulla Helsingissä

$
0
0


Sisustusarkkitehti Martin Edvardsson loi rohkeita yhdistelmiä Helsingin-näyttelyyn.

Seuraavien kahden viikon aikana kannattaa tehdä päiväkävely Kaivopuiston suuntaan ja vierailla antiikkiliike Galerie Donnerilla. Antiikkikauppias Arthur Aminoff on saattanut yhteen ruotsalaisen Svenskt Tennin klassikkohuonekalut liikkeensä antiikkiesineiden kanssa modernilla kuvataiteella höystettynä. Sisustusarkkitehti Martin Edvardsson on kollegoineen luonut silmiä hiveleviä kokonaisuuksia näyttelyyn, joka on Svenskt Tennin ensimmäinen Suomessa.

Galerie Donneriin sisustettu ruokasali.

Svenskt Tenn on tunnettu siitä, että sillä on vain yksi liike hienossa osoitteessa Tukholman Strandvägen viidessä. Kun kysyin, onko se mukana Helsingin Habitare-messuilla, mustiin pukeutuneet edustajat ilmoittivat vakavina etteivät he harrasta messuja lainkaan. Esineitä saa kuitenkin ostaa myös nettikaupasta, ja niitä liikkuu käytettyinä huutokaupoissa. Vanhan Svenskt Tenn -huonekalun arvo nousee iän myötä.

Kesäkalusteita.

Svenskt Tennin perusti Estrid Ericson vuonna 1924, ja kymmenen vuotta myöhemmin mukaan liittyi itävaltalainen suunnittelija ja arkkitehti Josef Frank. Kahden kärkihahmon kehittämästä rajoja rikkovasta sisustustyylistä tuli pian suosittu.

Kankaiden perusväreillä leikkivät kuviot ovat saaneet innoituksensa luonnosta. Tuolit ovat koostaan huolimatta helposti siirreltäviä, sillä ajatuksena on ollut kalustuksen helppo muunneltavuus. Pöydät ovat usein pyöreitä, sillä niihin pitää saada helposti lisätilaa yllätysvieraille.
Norsukangas sopii tietenkin kustaviaaniseen kultatuoliin.

Tyylissä on myös huumoria, mitä ankeissa suomalaiskodeissa usein kaipaa. Esimerkiksi käynee Afrikasta ideansa saanut norsukangas, jolla Galerie Donnerin näyttelyyn on päällystetty 1700-luvun kullattu tuoli. Kun Estrid Ericson rakastui panamahattuiseen mieheen, hän siirsi hatun pintakuvion tinaesineisiin.



Näyttelyn kaikki esineet ovat moderneja tauluja lukuun ottamatta myynnissä. Itse tarvitsisin ainakin kuusi kappaletta itäikkunalla komeilevaa ruokapöydän tuolia. Ne ostaakseen pitää kuitenkin vielä tehdä monta radio-ohjelmaa. Todella monta.

Svenskt Tenn Galerie Donnerilla, Merikatu 1, 17.-29.9.2013.

Tältä mieheltä saat täytekynät, käyntikortit ja vieraskirjan sukuvaakunalla

$
0
0

Kirjansitojamestari Juhani Roininen.

Syksyn tullen olen taas huomannut monia puutteita kävelyvarustuksessani. Ensinnäkin Vatikaanista kolme vuotta sitten hankkimani kynä meni säpäleiksi. Oli stressiä. Kynää ei voi korjata, ja vaikka voisikin, Suomessa ei ole täytekynien korjaajia. Pitäisi lähettää Ruotsiin.

Käyntikortit ovat myös loppuneet. Satuin näkemään Yleisradion uuden värityksen mukaiset käyntikortit. En päättänyt tilata. Minä olen minä, ja minä tarvitsen näköiseni käyntikortit. Tyylikkäät. Nimi voisi olla kullattukin.

Apua kyniin, käyntikortteihin ja muuhun tarpeelliseen saa maamme kokeneimmalta kirjansitojalta, Juhani Roiniselta, jonka ateljee on sijainnut Helsingin Korkeavuorenkadulla jo kolmekymmentä vuotta. Tyylikkäimmät käyntikortit hän painaa käsin asiakkaan valitsemalle kartongille. Korttiin saa tietenkin myös erilaisia kultauksia, sukuvaakunan tai kukkavinjetin. Upeimmassa käyntikortissa on ainoastaan haltijansa nimi, sillä tärkeistä ihmisistä tietää kyllä, miten heidät tavoittaa.

Roininen on myös kunnollisten täytekynien ekspertti. Hän ostaa niitä käytettynä, myy eteenpäin ja huollattaa Ruotsissa. Roininen valittelee, että Suomessa ei ymmärrettä tyylikkäiden täytekynien päälle. Vanhat Raamatut annetaan usein suvussa eteenpäin, mutta vanhoja täytekyniä ei. Valtakunnallisella tv-kanavalla voi nähdä huolitellusti pukeutuneita ihmisiä, jotka sormeilevat punaista muovikirjoitinta. Jos olisi erikoislähikuva, näkisi kyljen tekstistä miltä tangofestivaalilta se on peräisin.

Laadukas täytekynä olisi tärkeä kapine esimerkiksi japanilaisten kanssa kauppaa käyville liikemiehille. Siellä uudesta ihmisestä katsotaan ensin kenkiä, sitten kynää.

Bakeliittikynä ja klassinen sterling-hopeinen Parker 1960-luvulta.

Täytekynä on taskussasi kulkeva elävä olento. Jos sitä ei käytä, se pitäisi huuhdella kylmässä vedessä niin että vettä myös jää sisään. Varsinkin musta muste kuivuu herkästi terän ohuisiin lamelleihin. Jos kynä on ehtinyt kuivua tukkoon, se laitetaan vesilasiin kolmeksi vuorokaudeksi. Sininen muste on juoksevampaa.

Kynien ja korttien ohella Roininen tekee käsitöitä, jotka viimeistelevät kodinsisustuksen. Kirjaston niteet saavat uuden elämän ja Ipad ylellisen kotelon. Pienet korjaukset voi saada viidelläkympillä, mutta yleensä käsinsidotun kirjan hinta on 150:stä eurosta ylöspäin.

Pikantein joka kodin varuste on käsintehty vieraskirja. Roininen näyttää uusinta työtään, jonka etulehdellä komeilee tilaajan sukuvaakuna. Hienoimpaan englantilaiseen nahkaan sidotun kotelollisen vieraskirjan hinnaksi tulee 950 euroa. Roininen vihjaa, että hinta on edullisempi jos valitsee vaikka Ahlskogin poromokkaa, sekin korkealaatuista.

Kyselen, saako vieraskirjan kanteen vaikka Beethovenin kuvan. Se onnistuu hyvin, jos asiakkaalla mustavalkoinen originaalikuva. Samalla periaatteella kanteen voi painaa myös Eroica-sinfonian alkutahdit. Ehkä se on jo liioittelua.

Käsityönä tehtävässä kultaterässä on noin 300 työvaihetta.




Musiikit:
Playford: Boatmen. Lautten Compagney.
Janacek: Allegro teoksesta Satu. Steven Isserlis ja Thomas Ades.
Rossini: Figaron Cavatina oopp. Sevillan parturi. Mozzafiato.
Vasks: Epifania. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
Steele: High Society. Lionel Hampton orkestereineen.
Walton: Prologi elokuvista Went the day well ja Next of Kin. St. Martin-in-the-Fields -kamariorkesteri, joht. Neville Marriner.

Encore: Ruokaa Giuseppe Verdille

$
0
0
Giuseppe Verdin kuolinpaikka, Grand Hotel et de Milan Milanon Via Manzonilla.


Keskiviikon 9.10.2013 Hienostelua-ohjelmassa kuullaan uusintana helmikuulta, miten juhlatutkija Johanna Catani valmistaa Giuseppe Verdin innoittamia ruokia. Niitä voi nauttia vaikka lauantai-iltana 12.10.2013, kun Teemalta tulee Pariisissa ja Versaillesissa kuvattu La Traviata. Tässä siis Catanin reseptit uudelleen - Encore!

Reseptit (4:lle)

Spalla Cotta
Löydät keitetyn/ kuivatun kinkun reseptin Italian ruoka-akatemian sivuilta
(en ole varma kannattaako tätä kotioloissa kokeilla, koska lihaa täytyy seisottaa 1-2 kuukautta ja optimaalisen olosuhteen luominen voi olla haastavaa, niin että liha kuivuu oikeaoppisesti eikä pilaannu)

Parmesaanivanukas
2 dl hienoksi raastettua parmesaanijuustoa
2 dl kuohukermaa
1 tl  perunajauhoja
2 munaa
suolaa, mustapippuria, jauhettua muskottipähkinää

Kaada kerma kattilaan
Sekoita perunajauho tilkkaan kylmää vettä ja kaada seos kerman joukkoon
Sekoita koko ajan ja kuumenna kiehumispisteeseen, jotta kerma sakenee
Ota kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki
Vatkaa kananmunat kulhossa ja kaada joukkoon raastettu parmesaani. Sekoita tasaiseksi
Lisää kermasuuruste hitaasti, koko ajan sekoittaen, munajuustoseoksen joukkoon
Kaada seos voideltuihin annosvuokiin
Laita annosvuoat uunivuokaan ja kaada pohjalle vettä
Kypsennä vanukkaat vesihauteessa 150 asteessa noin 25 minuuttia
Tarjoile Spalla Cottan tai Parman kinkun kanssa.

Persikoita Melba
4 kypsää persikkaa (tai säilöttyjä)
250 g vadelmia
1-2 rkl sokeria
1 l vaniljajäätelöä
1 dl paahdettuja mantelilastuja

Kasta persikat minuutiksi kiehuvaan veteen ja jäähdytä sitten kylmässä vedessä
Kuori hedelmät, halkaise, irrota kivi ja leikkaa terävällä veitsellä siivuiksi
Soseuta vadelmat ja mausta sokerilla
Paina vadelmasose puukauhalla siivilän läpi
Annostele jälkiruokamaljaan jäätelöä, persikoita ja vadelmakastiketta
Veistä halutessasi Wagnerin Loheringenin hengessä mystinen  jääjoutsen ja tarjoile persikoita Melba jääjoutsenen sylissä

Toast Melba
4 palaa ohutta vaaleaa paahtoleipää
voita, juustoa tai pateeta

Leikkaa leivästä reunat pois
Paahda leivät molemmin puolin kullanruskeiksi
Leikkaa leivät suorakaiteen muotoisiksi
Nauti voin, pateen tai sulatetun juuston kanssa


Musiikit:
Nicholls: Toy drum major. Orkestrion.
Verdi: La donna è mobile. Luciano Pavarotti ja Lontoon sinfoniaorkesteri, joht. Richard Bonynge.
Verdi: Violettan cabaletta ja cavatina oopperasta La traviata. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Alkusoitto oopperasta Sisilialainen vesper. Berliinin filharmonikot, joht. Claudio Abbado.
Tosti: Goodbye. Nellie Melba ja Landon Ronald (lev. 1904).
Verdi: Loppukohtaus oopperasta Falstaff. Tito Gobbi, Luigi Alva,Rolando Panerai, Tomaso Spataro, Renato Ercolani, Nicola Zaccaria, Elisabeth Schwarzkopf, Anna Moffo, Nan Merriman, Fedora Barbieri, Lontoon Philharmonia-orkesteri ja -kuoro, joht. Herbert von Karajan (lev. 1956).

Pelastaako musikaali Kansallisoopperan alakulon?

$
0
0


Suomen Kansallisooppera kertoi maanantaina ottavansa syksyllä 2015 ohjelmistoonsa Andrew Lloyd Webberin menestysmusikaalin Oopperan kummitus. Ihmettelen päätöstä, sillä havaintojeni mukaan pääkaupunkiseudulla tai muunkaan valtakunnan teatterikaupungeissa ei tunnu viime aikoina olleen pulaa musikaaleista. Pidän monipuolisuudesta, mutta perusteita Kansallisoopperan suuren näyttämön antamiseksi (jälleen) musikaalin käyttöön minun on vaikea nähdä. Oopperassa olisi valtakunnan käyttökelpoisin näyttämö akustisten oopperoiden esittämiseen ja uusien ilmaisutapojen hiomiseen. Toivon kansallisnäyttämöiltä työnjakoa.

Oopperan kummituksen ottamista ohjelmistoon on kutsuttu jopa ”rohkeaksi”. Minusta se ei ole rohkeaa, sillä teoksen mediahuomiota on testattu vuodesta 1986 maailman suurimmissa kaupungeissa ja tuloksena on musikaalihistorian taloudellisesti menestynein teos. Edellytykset lipunmyynnin sujumiselle ovat erinomaiset, ja taiteellinen riski on jo valmiiksi pieni, sillä kyllähän huonokin teatteri myy, se on nähty moneen kertaan.

Hyvään kritiikkiin kuuluu vaihtoehtojen esittäminen, joten antakaa minun suositella jotakin rohkeaa, melkeinpä uhkarohkeaa. Ottakaa ohjaajaksi Calixto Bieito. Jos ei tehdä uutta, ottakaa hänen toteuttamansa Toshio Hosokawan Hanjo, jonka Jitsuko Hondan roolia taiteellinen johtaja Lilli Paasikivi on laulanut. Tänään Kansallisoopperan yleisössä istui rouva, joka tuli suosittelemaan minulle Berliinissä pyörivää modernisointia Rimski-Korsakovin Tsaarin morsiamesta. Ottakaa se. Yleisö ei ole tyhmää.

Pari viime aikoina viettämääni iltaa Kansallisoopperassa ovat olleet jokseenkin alakuloisia. Perjantaina 11.10.2013 tuli uusinta-ensi-iltaan Mozartin Taikahuilun versio, jossa terhakimmatkin huumorinkukkaset lakastuvat. Ilonpilkahdus oli kuitenkin nuori sopraano Tuuli Takala Yön kuningattarena. Kokeneemmat solistit tuntuivat säästelevän itseään tai kärsivän lentsusta.

Tiistai-iltana 15.10.2013 istuin puolityhjässä Alminsalissa, jossa esitetään kahta pienoisoopperaa, Francis Poulencin Ihmisen ääntä ja William Waltonin Karhua. Johanna Rusanen-Kartano tuntuu olevan loistavassa laulukunnossa. Waltonissa hehkui Riikka Rantanen. Jos teokset ja tulkinnat ovat oivallisia, niin missä on yleisö? Ehkä PianoEspoossa, Pohjoismaisilla musiikkipäivillä, juhlimassa Finlandia-talon 40 vuotta täyttäviä urkuja tai kuuntelemassa Olli Leppäniemeätai Kiril Kozlovskyä.

Kun tarjontaa on paljon, olisiko paras tapa saada ääni kuuluviin jotenkin muuten kuin sähköisesti vahvistamalla?

Soitto palasi Segersbyn kartanolle

$
0
0

Kim Söderholm kotiurkujensa äärellä.


Kävin jokin aika sitten miellyttävällä syysretkellä Pernajan kartanoalueella, jolla sijaitsee Segersbyn tilan vanha päärakennus. Saadessani nähdä tämän hiljattain korjatun arvotalon tulin kovin iloiseksi, sillä uusi isäntäväki, Kim ja Li-Lo Söderholm, ovat kunnostaneet paikat niin, että 150 vuotta kestäneen elämisen jäljet saivat jäädä näkyviin. Sellainen ei nimittäin kaikkialla ole lainkaan itsestään selvää. Olen kuullut kauhujuttuja hämäläisistä maanviljelijöistä, jotka ovat jyränneet vanhan hirsitalon sisustat suoriksi, tasaisiksi, kiiltäviksi ja ennen kaikkea valkoisiksi. Ulkoapäin idylliseltä näyttävän talovanhuksen sisätilat saattavat ahkeran kotikunnostajan jäljiltä muistuttaa sisätautiklinikkaa.

Segersbyn kartanolla kaikki on toisin. Porvoon ja Loviisan välissä sijaitsevan tilan päärakennus on peräisin 1860-luvun lopulta. Talossa on aina asunut Kim Söderholmin äidin puolen Ruuth-suku, mutta vuodesta 1981 vuoteen 2007 se oli tyhjillään. Helsingistä tulleet Söderholmit asuvat Segersbyssä nykyään ympäri vuoden. Kim on eläköitynyt yrittäjä, Li-Lo käy töissä Porvoossa.

Musiikkisali on palautettu alkuperäiseen asuunsa.

Talossa on kaksi pääsisäänkäyntiä, joista toinen tuo keittiöön, ja toinen, paraatisisäänkäynti, suoraan musiikkisaliin vievään välikköön. Paraatiovesta avautuu heti kaunis kylmäkuisti, joka on maalattu taivaansiniseksi. Kuistin kaarevat ikkunat ja niiden valkoiset karmit ovat vanhempia kuin itse talo. Saattaa olla, että ne ovat peräisin samalla paikalla sijainneesta 1700-luvun rakennuksesta. Auringonvalo siivilöityy vanhoista aaltoilevista ikkunalaseista kauniisti sisään.

Eteisvälikössä on kohta, johon Kim ja Li-Lo ovat säästäneet vanhoja tapettikerroksia. Kuudesta kerroksesta vanhimmassa näkyy sinistä kukkakuviota. Muutkin vanhimmat ovat väritykseltään tummia, joten entisaikojen kehnon valaistuksen kanssa tilojen yleisilme on voinut olla synkeä.

Väliköstä pääsee heti suureen kulmahuoneeseen, musiikkisaliin, jonka aistikas väritys ja kahdelta puolen tulviva valo houkuttelevat taidenautintojen pariin. Seinät on rapattu vaaleanpunaisiksi, katossa roikkuu alkuperäinen vihreä kristallikruunu. Salin komistus ovat vanhat urut, jotka loviisalainen puuseppä tilaa varten vuonna 1879 rakensi. Söderholm kertoo, että edellisenä viikonloppuna salissa oli konsertoinut Sirkka-Liisa Jussila-Gripentrog runsaalle 30 kuulijalle. Enemmänkin väkeä saliin mahtuu: Söderholmin pojan häissä ihmisiä oli ollut 115.



Musiikkisalin vierellä on kirjasto, jonka niteet Söderholm sai takaisin Ruotsissa asuvalta sukulaiselta. Vanhimmat kirjat ovat 1500-luvulta, ja niiden aiheet ulottuvat kirkollisista teksteistä lääketieteen kautta maantietoon.

Talon sydän on keittiö ja sen jättimäinen leivinuuni - pienen pakettiauton kokoinen. Sen lämmittämiseen kuluu nelisen tuntia, minkä jälkeen pizzan voi paistaa neljässä minuutissa. Hauska yksityiskohta on uunin edustan lattialankkuihin muodostunut kuoppa, joka kertoo kuinka paljon keittäjä on paikalla seissyt.

Jotain moderniakin talossa on: leivinuunin vastapäiseen nurkkaan on rakennettu uusi keittiö, seinän taakse kylpyhuone ja tekniset tilat. Kaikkia uuneja ei ole kunnostettu, sillä vintin hormijärjestelmät ovat monimutkaiset ja Söderholm haluaa olla tulen kanssa varovainen. Kunnostuksen yhteydessä taloon asennettiin maalämpö, jota kovimmilla pakkasilla täydennetään asukkaiden villavaatteilla.

Ihmisten lisäksi talossa viihtyvät hiiret. Viime talvena niitä pyydystettiin 29, tähän mennessä satimeen on päätynyt neljä.

Segersbyn tilan päärakennuksesta on jälleen tullut suvun ja ystävien kokoontumispaikka. Söderholm muistaa lapsuudestaan, miten talossa asuneet tädit pudottelivat lasten iloksi vintiltä karamelleja ruokasalin katossa sijainneen reiän kautta. Vuosikymmenten saatossa reikä oli peitetty, mutta kunnostustyön yhteydessä Söderholm löysi sen uudelleen. Nyt on hänen vuoronsa pudotella karkkeja sen kautta lapsenlapselleen.



Isäntä löysi katosta vanhan karamellireiän.

Musiikit:
Händel: Lascia ch’io pianta oopperasta Rinaldo. Lautten Compagney.
Haydn: Menuetti ja trio D-duuri. Bart van Oort.
Mendelssohn: Presto konserttikappaleesta nro 1 f-molli. Kari Kriikku, klarinetti, Osmo Linkola, basettitorvi, ja Arto Satukangas, piano.
Panufnik: Maisema. Tampere filharmonia, joht. John Storgårds.
Wernicke-Walter: Das Fräulein Gerda. Die Metropol-Vokalisten ja Eugen Wolff orkesterineen.
Mozart: Rondo (Allegro) konsertosta huilulle, harpulle ja orkesterille C-duuri. Susan Palma, huilu, Nancy Allen, harppu, ja Orpheus-kamariorkesteri.

Seppo Kimanen teki lähtöä Kuhmosta monta kertaa

$
0
0




Sain tutustua Kuhmon Kamarimusiikin perustajaan Seppo Kimaseen kymmenisen vuotta sitten, kun pääsin musiikkitieteen opintojen ohessa toimittamaan festivaalin ohjelmakirjaa Iltasoittoa. Työ ei kuulosta vaativalta, mutta sitä se on. Iltasoitto on aikakauslehden kokoinen julkaisu, joka sisältää jokaisen festivaalikonsertin ohjelman, eli lähes sadan musiikkitapahtuman tarkat teostiedot ja osien nimet. Niiden esiin kaivamisessa ja oikeinkirjoituksen tarkistamisessa on puuhaa kuukausiksi. Onneksi en aloittanut sinä vuonna, kun teemana olivat tšekkiläiset säveltäjät. Kun kaikki on valmista, ohjelma kirjoitetaan uudestaan englanniksi, jolloin mm. venäjänkielisten nimien translitterointi usein muuttuu.

Heti ensimmäisessä toimituskokouksessa Kimanen suhtautui minuun kunnioittavasti ja kiinnostuneesti, vaikka olin varmasti erittäin ärsyttävä nuorimies. Ehdotin pelokkaasti, että Iltasoittoon voisi pyytää kesän taiteilijoilta etukäteen kommentteja soitettavista teoksista. Näin yleisö saisi tietoa esiintyjien suhteesta kuunneltavaan musiikkiin. Ällistyksekseni Kimasen silmät välähtivät ja hän sanoi: ”Erinomainen idea, tällainen sopii juuri tämän kesän festivaalille”. Tuottaja Ritva Eerola lisäsi, että myös käytännössä kommenttien keruu olisi helppo toteuttaa, sillä ne kulkeutuisivat osapuolelta toiselle sopimusfaksien liitteenä. Iloksemme lyhyitä tekstejä alkoi kevään mittaan tippua suurelta osalta taiteilijakuntaa. Myöhemmin jonkin erikoiskysymyksen esittäminen taiteilijoille on tullut osaksi Iltasoiton toimitustyötä ja he ovat saaneet kertoa vaikkapa mielilukemisistaan, ruoanlaitosta tai matkakohteista. Kommentit on kursiivilla liitetty taiteilijoiden biografioiden loppuun.

Tällaiset muistot Seppo Kimasesta ja Kuhmon Kamarimusiikista ovat viime päivinä tulvahdelleet mieleeni, kun olen lukenut Kimasen juuri ilmestynyttä muistelmateosta Kimasen lento. Yli 400-sivuinen kirja on mitä parhainta luettavaa ja herättää nälän saada tietää lisää. Muutamista insidenteistä Kimanen jättää yksityiskohtia ruotimatta. Usein se on sivistynyt tapa kunnioittaa tapausten toisia osapuolia, joista kaikki eivät enää ole joukoissamme kertomassa omaa näkemystään. Sain toki Kuhmon Kamarimusiikissa nähdä Kimasen myös raivostuvan, mutta niidenkin tapausten myötä kunnioitukseni häntä kohtaa kasvoi, sillä hän halusi selvittää asiat, perusteli näkökantansa ja vieläpä esitti jollekin osapuolelle anteeksipyyntönsä. Kimasella on etelämaalainen temperamentti, itämaista sivistystä ja ultrajuoksijan kestävyys.

Jätettyään taiteellisen johtajan tehtävät Seppo Kimanen (oik.) kävi 2009 konsertoimassa Lentiiran kirkossa puolisonsa Yoshiko Arain kanssa. Vasemmalla nykyinen taiteellinen johtaja Vladimir Mendelssohn. Kuva: Stefan Bremer.


Kuhmon Kamarimusiikin vaiheiden ohella muistelmista voi lähietäisyydellä seurata Euroopan lähihistoriaa vuoden 1966 Prahasta sotaa odottavan Dubrovnikin kautta Lontoon pommi-iskuihin. Kimanen, Goffriller ja Bernardel -sellot sekä Lupot-jousi ovat liikkuneet siellä missä tapahtuu. Herkullisia väläyksiä ovat lounas Viscontin kreivin palatsissa Venetsiassa, jonka päätteeksi seurue katselee parvekkeelta Canal Grandea pitkin lipuvaa regattaa, ja esiintyminen Kalevi Sorsan salaisilla illallisilla, joilla ilmeisesti sovittiin Kemiran räjähdysainekaupoista.

Kimasen muistelmia lukiessani ymmärsin, miten hankalana aikana sain hänen työtään seurata. Olin pöljä enkä ymmärtänyt lainkaan, minkälaisia emootioita esimerkiksi viimeisenä kesänä liikkui. Kuhmon Kamarimusiikin 2000-luku merkitsi sitä, että Kimasen päätös taiteellisen johtajan tehtävän jättämisestä oli kypsynyt. ”Normaali festivaalin jälkeinen väsymys ei tuntunut enää lainkaan haihtuvan tällä kertaa", Kimanen kirjoittaa. ”Monista pienistä vihjeistä muodostin käsityksen, että työni oli jotenkin niin eriytynyttä, ettei oma festivaaliorganisaationi aina ymmärtänyt mihin tähtäsin."

Toisaalta samanlaisia tuntemuksia ja epäröintiä oli ollut jokaisella vuosikymmenellä. 1970-luku: ”Halusin lopettaa koko touhun. Purskahdin itkuun pitäessäni loppupuhetta muusikoille ja yleisölle”. 1980-luku: ”Syvä uupumus alkoi”. 1990-luvulla vaivasivat Kuhmo-talon rakennuttaminen ja pettymys Virtuosi-osaamiskeskuksen käynnistämiskiemuroista: ”mittani tuli täyteen”.

Vilkkaan ajattelukyvyn omaava Kimanen on jatkuvasti asettanut tekemisensä itsekritiikin alaiseksi ja pystynyt sen takia uudistumaan ja herättämään työllään kiinnostusta. Kirjan luettuaan voisi todeta, että kaikki festivaalivuosikymmenet ovat olleet onnellisia samalla tavalla, ja onnettomia omilla tavoillaan. Tällaisia elämäntöitä ja -tarinoita ei montaa ole.

Neuvoja radionkuuntelijoille täksi viikoksi

$
0
0


Sopraano Soile Isokoski sunnuntain konsertin väliajalla.


Olipas musiikintäyteinen sunnuntai! Heti puoliltapäivin olin musiikkiäänittäjien herrojen Littunen ja Rantakaulio kanssa Musiikkitalon suuressa konserttisalissa seuraamassa Helsingin Barokkiorkesterin kenraaliharjoitusta. Orkesterin riveissä näytti istuvan moni nimekäs modernimmankin musiikin soittaja: Laura Vikman, Lilli Maijala ja Jaakko Luoma muiden muassa.

Konsertilla oli mielenkiintoinen teema, Mozart Prahassa, joka sisälsi mainitun mestarin lisäksi erään Franz Xaver Duschekin sinfonian. Mozart rakasti Prahan vilkasta musiikkielämää ja yöpyi siellä vieraillessaan aina Duschekien luona. Rouva Josepha Duschkova oli kohuttu oopperasopraano, jolle Mozart kirjoitti mm. konsertissa kuullut kaksi aariaa. Olisivatpa perinteiset sinfoniakonsertitkin näin ajatuksella kokoonpantuja!

Helsingin Barokkiorkesterin konsertin voitte kuunnella Ylen Areenasta. Aapo Häkkinen johtaa, solisteina ovat traversonsoittaja Pauliina Fred ja sopraano Soile Isokoski.

Kuuluisa pianisti näytti ja kuulosti väsyneeltä

Musiikkitalolta matkani jatkui kivenheiton päähän Kansallisoopperaan, jossa pidettiin PianoEspoo-festivaalin päätöskonsertti. Suuressa salissa esiintyi kuuluisa Marc-André Hamelin, joka oli kuitenkin onnistunut houkuttelemaan paikalle vain harvalukuisen yleisön. Puolet permannosta paistoi tyhjänä ja toinen ja kolmas parvi oli kokonaan myymättä, vaikka esimerkiksi Hufvudstadsbladet oli huomioinut vierailun etukäteen näyttävästi. Yleisön joukossa näin paljon musiikin asiantuntijoita, mm. professori Eero Tarastin ja harmonikansoittaja Mika Väyrysen, jonka uusi Bach-levy on sivumennen sanoen hienoa kuultavaa.

Hamelin saapui yleisön eteen voipuneen näköisenä, eikä tuntunut saavan tulkintoihinsakaan energiaa. Minulla oli suuret odotukset Lisztin h-molli-sonaattia kohtaan, mutta ne eivät täyttyneet. Hamelin oli toki se sama taituri kuin levyilläänkin, mutta tietty ponnettomuus ja omakohtaisuus jäivät esityksistä uupumaan. Siksi tuntui aivan turhalta, että hän tällaisen illan päätteeksi jakeli ylimääräisiä kuin liukuhihnalta: yhteensä viisi pikkukappaletta Chopinista Mozatin kautta Alkaniin. Häiritsevä yksityiskohta oli toisella puoliskolla permannolle kantautunut narina, jota ilmeisesti tihkui sekä kaikupedaalista että pianonpenkistä.

Kannustan silti kuuntelemaan Hamelinin pianoresitaalin Ylen Areenasta. Olisi mielenkiintoista kuulla lisää mielipiteitä.

Ilouutinen on, PianoEspoon uudeksi taiteelliseksi johtajaksi on valittu Paavali Jumppanen. Hänen tulkintansa Lisztin h-molli-sonaatista Kuhmossa muutama vuosi sitten on edelleen parasta mitä teoksesta olen kuullut.

Päätoimittaja emerita Leena Nokela tarjosi kahvit

Suurenmoisin tapaus viime päiviltä oli, kun pääsin tapaamaan pitkän elämäntyön antiikkijournalismin parissa tehnyttä Leena Nokelaa. Nokela innosti kymmenettuhannet suomalaiset antiikin pariin: kirjoitti lehtiin, perusti ensimmäisen suomenkielisen antiikkiin keskittyneen aikakauslehden, josta ensimmäisen vuoden jälkeen tuli Glorian Antiikki, ja julkaisi tietokirjoja. Ansioistaan Nokela sai kolme vuotta sitten valtion journalistipalkinnon.

 
Päätoimittaja emerita Leena Nokela.

Nykyään Nokela viettää eläkepäiviään kauniissa kodissaan Helsingin Kruununhaassa, joka tietysti on lattiasta kattoon asti antiikilla sisustettu. Tyylikkäinä aksentteina vanhan seassa näkyivät uudet taide-esineet, joihin Nokela on viime aikoina ihastunut.

Nokela oli mitä sydämellisin emäntä, teki sinunkaupat ja tarjosi kahvit ja pasteijat kustavilaisessa ruokasalissa. Radiohaastattelun sain tehdä Louis XVI:n aikaisella nojatuolilla istuen. Kaiken voitte kuulla Hienostelua-ohjelmasta.

Kirjoituspöydän äärellä voi ihailla Tuomiokirkon kupolia.

Musiikit:
Bach: Gigue Ranskalaisesta sarjasta nro 4 Es-duuri. Mika Väyrynen.
Poulenc: Sanctus Messusta G-duuri. Ruotsin radiokuoro, joht. Peter Dijkstra.
Lawes: Aire. Phantasm ja Daniel Hyde, urut.
Byström: Allegro viulusonaatista B-duuri. Tuija Hakkila ja Sirkka-Liisa Kaakinen-Pilch.
Gilmore-White-Anderson: Mamma är lik sin mamma. Siw Malmkvist.
Sibelius: Intermezzo Karelia-sarjasta. Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä.

Kustavilaisen ruokasalin nurkassa komeilee kakluuni.


Tyylikäs ruumisarkku viimeistelee tyylikkään elämän

$
0
0


Arkkuostoksilla Fiskarsissa.

Jotta tyylikäs elämä saisi tyylikkään päätöksen, tarvitaan sovelias viimeinen leposija: yksilöllinen, vainajan persoonallisuutta myötäilevä arkku.

Tämä mielessäni vierailin kauniina syyspäivänä Fiskarsissa tapaamassa maineikasta puuseppää Kari Virtasta, joka on ansioitunut yksilöllisten ruumisarkkujen suunnittelijana. Nykyään Virtanen ohjaa kyselyitä paljon entiselle oppilaalleen Marko Escartínille, joka on luonut arkuista vakiomalliston. Escartín käy asiakkaiden luona mukana kulkevan pienoismallikokoelman kanssa, jonka pohjalta keskustelu materiaaleista ja malleista on helpompi käydä.

Virtanen kertoo, että idea arkkujen teosta sai alkunsa, kun hänen ystävälleen Kaj Franckille vuonna 1989 järjestettiin valtiolliset hautajaiset. Sopimushautaustoimisto oli hoitanut hautajaisiin ruotsalaisen barokkiarkun, joka kiilsi kuin flyygeli. Ystävät ajattelivat, ettei arkku lainkaan sopinut Franckin tapaisen muotoilijan tyyliin.

Kun Virtanen teki ensimmäistä arkkuaan, muut verstaan työntekijät pelästyivät nähdessään sen höyläpenkillä. Arkku herättää kunnioitusta, vaikka sen ideoinnissa kukkii usein musta huumori.

Asiakkailla on ollut mitä erilaisimpia toiveita. Joku halusi käsittelemättömästä niin kutsutusta karvalaudasta tehdyn arkun, minkä jälkeen laudan pinta käsiteltiin tuhkalla. Lopputulos oli kuulemma erittäin kaunis. Kaikenlaiset koristukset onnistuvat, mutta malleja katsellessani huomaan, miten kaunis pelkästään taitavasti sahattu puun pinta voi olla. Puusepän käsittelyssä mistä tahansa puulajista voi tulla jalo.

 
Marko Escartín ja arkkujen pienoismallit.

Omaan arkkuuni ideoimme kuusikannen, koska se on akustisilta ominaisuuksiltaan paras. Sivulaudat voivat olla tammea ja kanteen saa jousisoittimista muistuttavan s-kuvion. Arkku täytetään männystä hioituilla lastuilla, joiden päällä on pehmeä levätä ja jotka tuoksuvat hyvältä.

Escartín kertoo, että viime aikoina on yleistynyt toive käyttää omaa arkkua elinaikana johonkin muuhun tarkoitukseen, esimerkiksi eteiskaappina tai sohvapöytänä. Keksin heti, että haluan säilöä omaan arkkuuni vuosikertaviinejä. Siinä olisivat juomat muistotilaisuuteen valmiina. Tyylikäs päätös tyylikkäälle elämälle.


Marko Escartín ja Kari Virtanen.

Musiikit:
Rameau: Tambourin en rondeau oopperabaletista Heben juhlat. Pierre Hantaï ja Skip Sempé.
Debussy: Arabeski nro 1 E-duuri. Emmanuel Pahud ja Mariko Anraku.
Anonyymi: Danza del hacha. Hesperion XXI, joht. Jordi Savall.
Sibelius: Il tempo largo sinfoniasta nro 4 a-molli. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Fucik-Linnavalli: Gladiaattorien tulo. Lasse Mårtenson ja Esko Linnavallin orkesteri.
Bach: Sinfonia Jouluoratoriosta. Wienin Concentus Musicus, joht. Nikolaus Harnoncourt.

Reklaamit neuvovat ostoksille

$
0
0



”Beethovenin jälkeen hän haluaa kuunnella folk-rock-levyjään - sinun stereoillasi. Silloin voit tarjota hänelle Tiparillo-savukkeen. Jos hän pitää niistä, 'she might start to play. No strings attached.'


Rakkaat retroilevat kaupunkilaisystäväni! Tänään Etelä-Ranskassa sataa, joten olen lueskellut mainiota kirjaa (tosin melko uutta), Les pubs que vous ne verrez plus jamais - "Mainoksia, joita ette koskaan enää tule näkemään". Näistä reklaameista voi saada myös muutaman joululahjavinkin. Mutta mahtuuko Daisy-kivääri Fjällräven-reppuunne?


"Olut on ravitsevaa." Vasemmanpuolinen äiti juo.

Ricardia juodaan "koko matka"!

 
No comment.



Tilataan käsintaottu miekka

$
0
0

Puukkoseppämestari JT Pälikkö


Miekkoja näkee nykyään lähinnä vaakunoissa, paraateissa ja koko illan elokuvissa. Minnekään tämä tyylikäs taisteluväline ei kuitenkaan ole kadonnut, vaan sellaisen voi tilata historiallisen asun täydennykseksi tai isomman kirjepostin avaamiseen asiaan erikoistuneelta sepältä.

Helsinkiläiset voivat tilata miekkansa läheltä, entisestä Viaporin linnoituksesta eli Suomenlinnasta, jossa ahjoaan on vuodesta 2001 kuumentanut puukkoseppämestari JT Pälikkö. Miekkojen lisäksi Pälikkö takoo puukkoja, veitsiä, keihäitä ja jonkun verran kirveitä. Tilauksia menee historian harrastajille ja ammattilaisille eri puolille maailmaa Uudesta-Seelannista Yhdysvaltoihin. Kuuluisalle kanadalaiskirjailijalle Christian Cameronille Pälikkö on tehnyt Kopis-miekan Maratonin taistelun vuosijuhliin.

Pälikön kanssa kahvitellessa tulen siihen tulokseen, että itselleni sopivin miekka on intialainen sosun pattah, johon tulee poikittainen kiekkoponsi, lyhyet väistit ja rauskunnahkainen huotra. Sosun pattahin kantajan ei yleensä ole tarvinnut ottaa osaa surmatöihin, sillä 1,3 kiloa painavalla miekalla on läimäisty viholliselta kilpi alas, minkä jälkeen toinen taistelija on tehnyt likaisen työn esimerkiksi pistomiekalla.

Miekan työvaiheita. Kuva: JT Pälikkö.
 
Miekan työvaiheita. Kuva: JT Pälikkö.


Sosun pattah. Kuva: JT Pälikkö.

Sosun pattah. Kuva: JT Pälikkö.

Tapaamisen aikana Pälikkö kertoo mielenkiintoista tietoa Helsingin keskustassa sijatsevasta Kolmen sepän patsaasta. Pälikön mielestä patsaan nimi on väärä, sillä siihen on ikuistettu vain yksi seppä - kaksi muuta ovat sällejä eli päällelyöjiä. Seppä antaa vasaralla rytmin alasimen reunaan, ja sällit lyövät lekoilla. Tarvittaessa seppä lyö korjauslyönnin väliin. Pälikkö myös ihmettelee, miksi sepän kouraan on pantu välivasara. Sillä ei koskaan lyödä, vaan sitä käytetään tasoittamiseen laittamalla se kappaleen päälle ja lyömällä siihen. ”On ollut taiteilijan kämmi tehdä vähän liian fiiniä työtä”, Pälikkö virnistää.

Nykyään sällien työn tekee iso sähköllä toimiva konevasara, jonka ääni on huumaava. Kuunnelkaa vaikka.

Suomenlinna.


Musiikit:
Anonyymi: Proteron. Ensemble Melpomen.
Bach: Allegro sonaatista nro 2 D-duuri. Pieter Wispelwey ja Richard Egarr.
Skrjabin: Etydi Des-duuri. Matti Raekallio.
Hatshaturjan: Spartacuksen ja Fryygian adagio. Skotlannin kansallisorkesteri, joht. Neeme Järvi.
Young: Thunderstruck. AC/DC.
Wagner: Miekantaontakohtaus oopperasta Siegfried. Manfred Jung, Heinz Zednik ja Bayreuthin musiikkijuhlien orkesteri, joht. Pierre Boulez.

Grappa on jalo juoma Italiasta

$
0
0

Ravintolapäällikkö Markku Halonen grappojensa äärellä.

Olipas miellyttävää tutustua neljään huippuhyvään grappaan pohjoisitalialaiseen keittiöön erikoistuneessa Sasso-ravintolassa Esplanadilla. Maisteluseurakseni sain Suomessa toimivan grappa-seuran kunniapuheenjohtajan Andreo Larsenin sekä Sasson ravintolapäällikön Markku Halosen.

Aiempi kokemukseni grappasta on Italian-opiskeluajalta, jolloin ystäväni kanssa teimme päivämatkan Bassano del Grappan pikkukaupunkiin ihastelemaan Andrea Palladion suunnittelemaa puusiltaa. Vierestä löytyi Nardinin tislaamo, jota kaksi musiikkitieteen opiskelijaa ei voinut ohittaa. Pian istuksimme talon isoilla ikkunalaudoilla allamme Grappa-joki, vieressä Palladion puusilta ja kourassamme jalot juomat. Huomautettakoon, että joessa ei nimestään huolimatta virtaa grappa (harmi kyllä), vaan se on saanut nimensä seudun viininviljelyksistä, sillä grappolo tarkoittaa rypäleterttua. Juoman nimi on saattanut tulla siitä tai sitten langobardeilta.

Grappan maineen palauttamiseksi on pitänyt tehdä jonkin verran töitä, sillä vielä muutama vuosikymmen sitten markkinoilla oli saaveittain huonolaatuista litkua. Talonpojat polttelivat sitä navetan nurkassa ja aloittivat mukillisella työpäivänsä. Sittemmin grapasta on tullut arvostettu digestiivi, joka nautitaan huoneenlämpöisenä aterian päätteeksi pienestä jalallisesta lasista, jossa on pallomainen pesä ja ylöspäin levenevä piippuosa. Italialaisessa baarissa grappa saatetaan kuitenkin kaataa mihin tahansa käden ulottuvilla olevaan lasiin. Juomaa on kiintoisaa kokeilla myös laakeasta Beaujolais-lasista. Silloin haistaminen tehdään kolmelta eri korkeudelta: ensin lasi asetetaan sydämen korkeudelle, sitten leuan, ja vasta lopuksi nenä voidaan työntää lasista sisään. Tällä tavoin eri vahvuisista aromeista saa paremman käsityksen.

Tohtori Andreo Larsen, grappa-seuran kunniapuheenjohtaja.
Grappa-nimelle on EU säätänyt muutaman vaatimuksen: Sen pitää olla italialaista, viinirypälemäskistä valmistettua ja alkoholipitoisuudeltaan tavallisimmin 40-60 prosenttista. ”Grappassa on viinin sielu ja maan henki”, Larsen tiivistää. EU:n ulkopuolella grappalla ei ole nimisuojaa, joten muualla maailmassa voi kaupasta löytää vaikka argentiinalaista grappaa.

Jos grappa on värillistä, se on kypsytetty puutynnyreissä. On myös marjoilla, kuten mustikalla maustettuja grappoja, mutta niitä Larsen ei arvosta. Vähintään kuusi kuukautta tynnyrikypsytettyä kutsutaan nimellä affinato, vuodesta puoleentoista nimillä vecchio tai invecchiato, yli puolitoista vuotisia nimillä stravecchio tai riserva. On myös useita kymmeniä vuosia kypsytettyjä grappoja, mutta niillä ei ole omaa nimeä.

Maistelun grapat numerojärjestyksessä vasemmalta oikealle.

Maisteluun Larsen ja ravintolapäällikkö Markku Halonen valitsevat Sasson lähes sadan grapan valikoimasta neljä juomaa: kaksi kirkasta ja kaksi tammitynnyristä keltaista väriä saanutta.

1. Nardini. Perinteinen talo, aloittanut grapan tuotannon 1700-luvun lopussa. Laatuun käytetty alueen neljää eri rypälettä. ”Ai että tämä on hyvää”, Larsen huokaa. ”Tämä on mittatikku, perusgrappa, johon kaikkia muita voidaan verrata.” Miellyttävä maku, tuoksussa pähkinää. Maussa viinirypäleen ydin, rypäleensiemenen vivahde.

2. Nonino. Friulissa toimiva talo on 1970-luvulta lähtien tehnyt työtä grappojen laadun ja maineen nostamiseksi. He luultavasti kehittivät monovitignon eli yhden rypäleen grappan ja pelastivat piccolit-rypäleen sukupuutolta. Laadussa käytetty Müller-Thurgau -rypälettä, joka toimii grappana erittäin hyvin. Huomattavan kuiva. ”Vahva, pitkä makumaailma, hyvin rikas”, Larsen ylistää. Jalo maku.

3. Berta. Piemontessa sijaitseva talo on erikoistunut jälkikypsytettyihin grappoihin. Ovat kokeilleet tynnyreiden materiaalina myös pähkinä- ja kastanjapuita, mutta maistamamme laatu on kypsytetty perinteisesti tammitynnyrissä. Rypäleenä Moscato, joka on makea ja helposti lähestyttävä. Väri on kauniin keltainen. ”Niin pehmeetä niin pehmeetä”, Larsen myhäilee. Hyvin pitkä jälkimaku, josta löytyy kukkia, hunajaa, banaania ja vadelmaa. Lopuksi aromit muuttuvat kermamaisiksi ja esiin tulee vaniljaa.

4. Poli. Venetossa toimivalla talolla on pitkä historia ja rohkeutta uudistua. Maistamamme laatu on kypsytetty tammisessa sherrytynnyrissä, joka tuo mukaan erityisen makumaailman. Kaunis keltainen väri. Maussa rusinaa ja korinttia.

Vasemmalla laakea viinilasi, oikealla yleisimmin käytetty grapan maistelulasi.

Itse valitsen maistelun parhaaksi grapaksi Bertan, sillä sitä uskaltaisin tarjota suvun varttuneemmillekin jäsenille. Larsen ja Halonen liputtavat kirkkaiden laatujen puolesta.

Maistelun jälkeen olo on kohottunut ja energinen - ei lainkaan tylsistyneen juopunut, vaikka veressä varmasti virtaa jonkin verran alkoholia. Vaikka on jo myöhä, vetäydyn harjoitushuoneeseen ja soitan puolitoista tuntia Brahmsin sonaatteja. Grappa on jalo juoma!



Musiikit:
Vivaldi: Allegro alla francese konsertosta C-duuri RV117. Concerto Italiano, joht. Rinaldo Alessandrini.
Field: Sehnsucht-Walzer E-duuri. Mícéal O’Rourke.
Galuppi: Allegro konsertosta D-duuri. Academia de li Musici, joht. Filippo Maria Bressan.
Verdi: Don Alvaron resitatiivi ja aaria ”La vita e inferno - Oh, tu che in seno agli angeli” oopperasta Kohtalon voima. Jonas Kaufmann ja Parman oopperan orkesteri, joht. Pier Giorgio Morandi.
Falla: Tulitanssi baletista El Amor brujo. Larry Adler, huuliharppu, ja Carroll Gibbonsin orkesteri (lev. 1935).
Respighi: Orgiastinen tanssi balettisarjasta Belkis, Saban kuningatar. Chad Shelton ja Minnesotan orkesteri, joht. Eiji Oue.

Huippuorkesteri soitti laiskasti Helsingissä

$
0
0


Concertgebouw-orkesteri Helsingin Musiikkitalossa torstaina.


Ensinnäkin ylistys Helsingin Juhlaviikoille, jonka klassisen musiikin ohjelmisto on Erik Söderblomin johtajakaudella ollut hieno: kiinnostavia yksittäisiä taiteilijoita ja sinfoniaorkestereita on vieraillut sellaista tahtia, että olen jo parina vuonna unohtanut järjestää itselleni matkan Berliinin Musikfestiin. Kun yksi maailman parhaiksi kutsutuista sinfoniaorkestereista, Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri torstaina 29.8.2013 konsertoi Musiikkitalossa, istui yleisön joukossa kapellimestari Kent Nagano, RSOn perjantain konsertin johtaja.

Tähtinimien taiteeseen tutustuminen on myös opettavaista: toisinaan heidän taitojaan on live-tilanteessa seuratessaan haukkonut henkeä, mutta yhtä monet kerrat on voinut ihmetellä, mistä syystä tämäkin kaveri on maailmanmaineeseen päätynyt. Mitä enemmän niin kutsuttuja tähtiä kuulee, sitä enemmän arvostaa musiikintekemisen ruisleipää: vaikka sitä lämpöistä taikinajuurta, joka oppilaitosten harjoitusluokissa kohoaa. Ylivoimaisesti eniten tulee tilanteita, joissa ihmettelee, miksi tätäkään taiteilijaa ei tämän laajemmin tunneta. Ja niitä, joissa ihastuu opiskelijan soittoon tai lauluun, ja muutaman vuoden kuluttua ihmettelee, ettei hänelle keikkaa ole enempää järjestynyt. Kummalliset ovat klassisen musiikin tähtikartat, ja niiden piirtelyssä olen itse pikkuruisena osasyyllisenä, liian suorine viivoineni ja liiotteluineni, taidoilla, joilla paikka ja puheenvuoro mediassa nykyään otetaan.

Menin siis silkkisolmio kaulassa Concertgebouw-orkesterin konserttiin maineen ja kohun perusteella, enkä edes ottanut selvää, järjestettiinkö samaan aikaan jossain joku oppilaskonsertti. Huono juttu, sillä tämän huippuorkesteriksi kutsutun soittajiston ilta oli minusta pääosin laiskasti sahattua tusinatavaraa. Orkesteri viettää tänä vuonna 125-vuotisjuhliaan, minkä johdosta ohjelmistossa on suosittu perustamisvuonna 1888 syntyneitä teoksia ja säveltäjiä, jotka ovat työskennelleet orkesterin kanssa. Sellainen on Béla Bartók, hahmo jonka musiikkiin en yrityksistä huolimatta ole koskaan pystynyt luomaan vahvempaa sidettä. Hänen pianokonserttonsa nro 3 ei tuntunut saavan edes muusikoita innostumaan.

Kapellimestari Daniele Gattin olemus oli heti lavalle saavuttaessa tylsistynyt, mikä ei haittaisi, jos se ei välittyisi orkesterin soittoon, mutta kun nyt välittyi - vaikkapa riskejä kaihtavassa temponkäsittelyssä. Pianosolistina oli myös ”suuri nimi” Yefim Bronfman, joka sai kyllä Bartókin ikävystyttäviin intervalleihin kiiltelevää plastisuutta. Muuten teos muistutti monet kerrat siitä, miksi en tästä säveltäjästä koskaan ole syttynyt: rumia teemanpalasia, joista luulee saavansa sointupalkinnon, mutta jotka viime nuoteilla ottavat suunnakseen jonkun vieläkin rumemman harmonian. Tulee itkuisia kesken jääviä jousiaihelmia, fugetta joka on ”älyllinen” koska se ei kerro meille mitään, solistin ja orkesterin pökkelömäistä vuorottelua - mutta lopulta, lopulta mekkaloiva loppukudelma, joka kömpelösti kertoo että tämä oli nyt tässä.

Ylimääräisenä numerona suuri nimi Yefim Bronfman soitti Chopinin etydin op. 10 nro 8, jonka asteikot virvoittivat harmauden jälkeen.

Väliajan jälkeen ei edelleenkään kuultu mitään kunnollista teosta, vaan valikoima Sergei Prokofjevin Romeo ja Julia -balettimusiikin sarjoista. Kapellimestari Daniele Gatti oli sormeillut sarjoista kokonaisuuden, joka tietysti oli toimiva, koska Romeo oli Julian haudalla lopuksi eikä esimerkiksi alussa. Ensimmäisessä osassa Montaguet ja Capuletit saatiin selko tällaisten megavierailujen ongelmasta: kun saliaikaa ennen konserttia on tunti tai kaksi, ei balanssia ehditä saada sellaiseksi että esimerkiksi tuuba ja pasuunat eivät peittäisi alleen muita.

Kohteliaan pitkistä aplodeista innostuneena - jaa, ei sittenkään, vaan ehkä lähinnä velvollisuuden tunnnosta, Daniele Gatti johti ylimääräisen, kolmannen näytöksen alkusoiton Wagnerin Mestarilaulajista. Siinä saatiin kuuluisaa jousisamettia vielä muutaman lasinalusen verran. Alkunumerossa, Witold Lutoslawskin Musique funèbressa, tuli muutama minuutti enemmän ja kaupan päälle kohdilleen osuneita pizzicatoja.

Helsingistä väsyneiden soittajien matka jatkuu Edinburghin ja Luxembourgin kautta Luzerniin, Berliiniin ja Grafeneggiin. Concertgebouw on myös ensimmäinen orkesteri, joka yhden vuoden aikana ehtii vierailla kuudella mantereella: Euroopan-konserttien lisäksi tammi-helmikuussa Yhdysvalloissa, maaliskuussa Afrikassa, kesäkuussa Etelä-Amerikassa sekä marraskuussa Aasiassa ja Australiassa. Haluan vielä joskus kuulla, miltä orkesteri kuulostaa kun se on innostunut - ja nuottitelineillä vaikka Brucknerin seiska.

Klassikkoteos huipensi Juhlaviikot

$
0
0



Antony Pay (oik.) tapasi konsertin jälkeen Tapiola Sinfoniettan muusikot Bridget Allaire-Mäen ja Harri Mäen.


Helsingin Juhlaviikot päättyi klassisen musiikin superviikonloppuun, jonka huipentuma koettiin Valistuksen ajan orkesterin konsertissa sunnuntaina (1.9.2013) Helsingin Musiikkitalossa. Tai ei se vielä mitään, sillä vieläkin parempaa oli että pääsin heti konsertin jälkeen tapaamaan orkesterin sooloklarinetistia Antony Payta, jonka levytys Crusellin kolmesta klarinettikonsertosta on edelleen markkinoiden paras. Pay vaikutti hämmästyneeltä kuullessaan ylistykseni, mutta alkoi sitten muistella, että kävi Helsingissäkin Crusellia soittamassa Jukka-Pekka Sarasteen johtaessa orkesteria. Konsertot ovat edelleen hänen ohjelmistossaan, vaikka puhaltajaksi hän alkaa jo olla varttunut (syntynyt 1945).

Joukkohurmos Musiikkitalossa oli koettu vain hetkeä aiemmin, kun Roger Norrington johti Hector Berliozin Fantastisen sinfonian. Mikään syvällisten pohdintojen neronleimaus se ei ole, kuulija ei tule miettineeksi paikkaansa maailmankaikkeudessa eivätkä teemat kehity ympäristöään selittäväksi synteesiksi. Pikemmin se on melodiakaruselli, teatraalisten tehojen ja orkesterivärien sirkus, jonka paria osaa voi helposti käyttää klassisten radioasemien aamukonserteissa. Varhaisromantiikan ja klassismin aluskasvillisuudessa on vaikka mitä kiinnostavia nimiä, kuten Veijo Murtomäki uusimmassa Rondolehdessä huomautti. Hummel, Dussek, Gluck, Clementi, Czerny, Cherubini, Spohr… miksei näitä kuule useammin?

Valistuksen ajan orkesterin Berlioz-esitys oli kuitenkin niin huikea, että ponnahdan tällä kertaa ylistämään tätäkin hulluutta: raahata puhkisoitettua teosta pitkin Eurooppaa. Jos teatraalisuutta on, sitä kannattaa korostaa - kaksi harppua ilmestyivät väliajan jälkeen kapellimestarikorokkeen eteen vastakkain. Siinä ne olivat upea näky ja lisäksi kuuluivat paremmin tanssiaiskohtauksessa. Kolmannen osan alussa toinen oboisti soitti wagneriaanisen soolonsa katsomon perältä, ja lopun kellot kuultiin lavan takaa. Isorummun ääni kovilla kapuloilla soitettuna vavahdutti, samoin kaksi ofikleidia, 1800-luvulla paljon käytettyä vaskipuhallinta, jonka tuuba myöhemmin korvasi. Mikä tärkeintä, Sir Rogerilla ja orkesterilla vaikutti olevan lavalla hauskaa.

Soolonumerona Nikolai Demidenko soitti Chopinin pianokonserton nro 1 e-molli Sibelius-Akatemian omistamalla Erard-flyygelillä, jonka herkkään sointiin korva hitaasti mutta varmasti tottui. Uskomattomia, Debussytä lähestyviä sointeja kuultiin hitaan osaan kadenssissa. Ensiosassa Norrington piti orkesterin volyymin paikoin todella hiljaisena, ja piano kuului.

Alkusoittona oli Beethovenin Egmont-alkusoitto, jossa Norringtonin suurista linjoista huolehtiva johtamistapa aiheutti pari ongelmapaikkaa, kun orkesteri ei saanut täsmällistä lyöntiä. Pihi vibratonkäyttö toi yllättäviä sointikenttiä esiin, pari melko raskastakin.

Vaikka Berliozin kristallisoima ilta häikäisi, niin ihmettelyn taka-ajatus jäi niitulle versomaan. Konsertti koostui kolmesta moneen kertaan soitetusta klassikosta - olisiko edes yksi voinut edustaa vähemmän kuultua ohjelmistoa?

Amsterdamin Concertgebouw-orkesterin torstaina aiheuttama pettymys korvautui seuraavana iltana, kun Musiikkitalon kotibändi Radion sinfoniaorkesteri perjantaina (30.8.2013) sai kapellimestarivieraakseen Kent Naganon. Hänen johtamansa Kevätuhri oli kiinnostava katsaus partituurin syväriveihin. Hyvistä tempoista kuulsi Naganon tausta balettikapellimestarina. DmitriŠostakovitšinviulukonserton nro 1 a-molli soitti Viktoria Mullova, jonka viulun aristokraattinen sointi piti yllä teoksen pitkät teemalinjat.


Aikamoinen pärähdys oli Juhlaviikkojen sinfoniakattaus viimeiselle viikonlopulle. Seuraavaksi törähtää keskiviikkoiltana, kun Hannu Lintu avaa kautensa RSOn ylikapellimestarina. Helsinkiläisyleisö on ainakin lämmitetty.

Hannu Lintu ja makkarapizzat

$
0
0


Tämänkertainen blogikuva ei ole YLE Radio 1:n logo vaan Länsi-Helsingin musiikkiopiston ohjelmalehtinen konsertista, joka pidettiin 18.5.1994 klo 20.00 Saksalaisessa kirkossa. Musiikkiopiston 14-18-vuotiaita puhaltajia johti eräs musiikinopiskelija Hannu Lintu. Soittajat muistavat pitkänhuiskean hahmon, joka aluksi oli varautunut (varsinkin kuultuaan ensimmäiset soinnut), mutta jonka soiton alkaessa sujua paremmin nähtiin jopa hymyilevän. Ohjelmalehtiseen kirjoitetut esittelyt kuvasivat esiintyjiä rennolla otteella.



"Hannu, myös yli 15 v. Pitää makkarapizzoista ja kevätaamuista. Uskoo joukkoliikenteen voimaan sekä varhaisaamujen filosofiaan. Harrastaa Norjan matkailua. 'Voisinksmä johtaa tänään vähän myöhemmin...'"


Tänä iltana Hannu Lintu aloittaa kautensa Radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. Suora lähetys tv:ssä, radiossa ja netissä alkaa klo 19.00.

E-P Salonen: ”Täällä on hyvät vibat”

$
0
0

Esa-Pekka Salonen viihtyi kesällä Aix-en-Provencessa.




Syyskuu palautti Ylen ykkösradion ohjelmistoon taas radiosarjani Hienostelua, joka värittää keskiviikkoaamupäiviä muullakin kuin harmaalla. Ensimmäisessä ohjelmassa, jonka voi nyt kuulla YLE Areenasta, tapaan muiden muassa kapellimestari Esa-Pekka Salosen matkallani Etelä-Ranskan Aix-en-Provencessa.

En saanut lupaa mennä Richard Straussin Elektran esikenraaliin, sillä harjoitusten seuraaminen ei ole medialle Aix-en-Provencen oopperafestivaalilla sallittua. Mutta suosionosoitukset kuulen, sillä ne kantautuvat leikiten teatterin sisäänkäynnille saakka. Produktio on succée. Helsinkiin, Suomen Kansallisoopperaan, tuotanto tulee syksyllä 2016.

Esa-Pekka Salonen ottaa minut vastaan vaatimattomassa pukuhuoneessaan Grand Théâtre de Provencen toisessa kerroksessa.

Olet sanonut, että tartut sellaiseen oopperaproduktioihin, joissa on riittävästi harjoitusaikaa. Onko nyt esikenraalin jälkeen sellainen olo että tämän teoksen kanssa on ollut riittävästi harjoitusaikaa?

”Nämä ovat lähestulkoon ideaaliset olosuhteet, koska tämä on ainoa produktio tässä nimenomaisessa talossa tämän festivaalin aikana. Sen takia meillä on ollut paljon näyttämöaikaa. Minulla on ollut riittävästi orkesteriaikaa ja meillä oli erittäin pitkä harjoitusperiodi pianon kanssa. Kaikki oppivat konseptin ja siitä tulee orgaaninen. Tämä on mielestäni lähes ainoa tapa jolla oopperaa voi tehdä, tai ainakin millä minä voin sitä tehdä, koska en pärjää sellaisessa miljöössä jossa tehdasmaisesti tuotetaan oopperaproduktioita. Joillekin se sopii, mutta minulle ei.”

Minkälainen harjoitusaikataulu Elektran kanssa on ollut?

”Elektran harjoitusperiodi oli sikäli erikoinen, että tätä on tehty kolmessa eri kaupungissa. Monet laulajistamme olivat kiinni Milanon La Scalan Götterdämmerungissa. Päätimme, että on helpompi siirtää harjoitukset Milanoon viikoksi-pariksi, kuin yrittää rahdata laulajia edestakaisin. Minä liityin seuraan noin kuukausi sitten. Olen ollut Pariisissa harjoittelemassa orkesterin kanssa erikseen. Kappale on sellainen että se vaatii tällaisen keskittymisen.

”Se mikä tässä on myös hauskaa, on että oopperaorkesterina on Orchestre de Paris jossa soittajat eivät vaihdu näytösten välillä. Joka ikinen on mukana ensimmäisestä harjoituksesta viimeiseen esitykseen. Minulle kipupiste monissa produktioissa on ollut, että yhtäkkiä, kesken kaiken soittajat vaihtuvat jonkin ihmeellisen rotaatioperiaatteen mukaan ja se on tietysti taiteellisen lopputuloksen kannalta hankalaa, varsinkin kun kyseessä ovat monimutkaiset ja vaativat kappaleet. ”

”Ja kun erittäin korkeatasoinen sinfoniaorkesteri soittaa Elektraa melkein ensimmäistä kertaa, heillä on löytämisen riemua. He ovat erittäin iloisia siitä, että pääsevät soittamaan ison järkäleen, joka ei konserttiohjelmissa tule joka päivä vastaan. Täällä on ollut siinä suhteessa erittäin hyvät vibat.”

Mitä mieltä olet Aix-en-Provencen oopperafestivaalista?

”Tämä on hieno festivaali. Arvostan todella tätä keskittynyttä mutta laadukasta ohjelmapolitiikkaa. Monta merkittävää kappaletta on saanut täällä alkunsa - täällä tehdään barokkia, tehdään Mozartia, ja tällaisia tankkeja kuten Elektra. Tehdään äärimmäisen kunnianhimoisia juttuja, mutta erittäin mukavassa ja rennossa atmosfäärissä. Ja kuten jo puhuttiin, täällä on tarpeeksi harjoitusaikaa. Sitä ei meinaa saada missään muualla maailmassa tällä hetkellä. Esimerkiksi Salzburgin musiikkijuhlat on ihan täydellinen tehdas verrattuna tähän. Siellä joudutaan operoimaan henki kurkussa että saadaan ohjelmat valmiiksi esityspäivään mennessä, juuri harjoitusajan vähyyden takia.”

”Taiteilijat viihtyvät täällä äärimmäisen hyvin. Kaupunki on tietysti mukava; Etelä-Ranskahan on miellyttävä osa maailmaa. On helppo keskittyä työhön: kun kävelee montusta ulos, ulkona paistaa vielä aurinko, voi istahtaa alas ja ottaa lasillisen paikkakunnan mainiota rosé-viiniä. Tulee sellainen tunne että huonomminkin voisivat asiat olla.”
 
Usein sanotaan, että Richard Strauss jatkoi Wagnerin linjaa, mutta kun ajatellaan teosten kestoja, niin miksi esimerkiksi Straussin oopperat Salome ja Elektra ovat niin lyhyitä? Ne ovat alle kaksi tuntia, kun Wagner tarvitsi oopperoihinsa useamman tunnin. Mitä musiikissa on tapahtunut, että Strauss pystyy ilmaisemaan itsensä niin tiiviisti?

”Jos katsotaan mitä länsimaiselle musiikille tapahtui 1900-luvun alkupuolella, niin jättiläismuodot alkoivat kaatua omaan mahdottomuuteensa - hieman kuin feodaaliyhteiskunta. Varsinkin ensimmäisen maailmansodan jälkeen lähestulkoon kaikki säveltäjät luopuivat mastodontti-ajattelusta. Huolimatta siitä, että Salomen ja Elektran kestot ovat lyhyitä, niissä käytetään valtavaa koneistoa, eli siinä suhteessa ne ovat hyvinkin lähellä Wagnerin traditiota. Strauss meni myöhemmin pitempään formaattiin: Elektraa seuraa Ruusuritari, joka on sitten täyden oopperan mittainen. Nämä ovat äärimmäisen tehokkaita, yksinäytöksisiä juttuja, jotka menevät nuolen tavoin suoraan maaliin.”

Kun orkesteri Elektrassa on valtavan kokoinen, niin minkälaisia haasteita tällainen kokoonpano asettaa kapellimestarille?

”Siinä on ensinnäkin paljon muistamista. Trafiikkia on paljon, joten täytyy olla aika varpaillaan. Kappale on sellainen, ettei siinä pysty rentoutumaan hetkeksikään - sen takia myös 110 minuuttia tuntuu luissa. Teknisesti suurin haaste on orkesterisyvennyksen ja lavan välinen balanssi. Orkesterista lähtee niin uskomaton mekkala, että laulajat helposti peittyvät, jos ei ole todella varovainen koko ajan. Pyrin käsittelemään partituuria kamarimusiikin omaisesti silloin kun voi. Ehkä suurin taiteellinen haaste on löytää orgaaninen virta tällaiselle todella monimutkaiselle kappaleelle, jotta se kuulostaisi luonnolliselta eikä mekaaniselta.”

Sinulla oli runsaat kaksikymmentä vuotta sitten lista oopperoista jotka haluat johtaa. Elektra oli tuolla listalla, mutta mitä ovat sellaiset teokset, joita et vielä ole tehnyt?

”Olen vuosien mittaan päässyt aika pitkälle. Muutamia Wagnereita siellä on vielä joita en ole tehnyt. Viime aikoina olet tullut kiinnostuneemmaksi Verdistä. Minua kiinnostaisivat sellaiset kappaleet kuin Otello, Don Carlo tai Macbeth. Ihan äskettäin olen alkanut kiinnostua Simon Boccanegrasta, joka on vähän erilainen kuin ne muut. Ja tietysti Falstaff, joka on vanhan Verdin rento mestaruusnäyte: se minua on aina ilahduttanut kauheasti.”



Musiikit:
Verdi: ”Zitti, zitti” oopperasta Rigoletto. Leo Nucci ja Bolognan oopperan kuoro ja orkesteri, joht. Riccardo Chailly.
Gainsbourg-Greenslade: Je t’aime… moi non plus. Serge Gainsbourg ja Jane Birkin.
Canteloube: Suloinen paimentyttö. Victoria de los Angeles ja Lamoureux-orkesteri, joht. Jean-Pierre Jacquillat.
Verdi: Questa o quella oopperasta Rigoletto. Mario Lanza ja RCA Victor -orkesteri, joht. Constantine Callinicos (lev. 1950).
R. Strauss: Allein! Weh, ganz allein oopperasta Elektra. Birgit Nilsson ja Wienin filharmonikot, joht. Georg Solti (lev. 1966-1967)
Bernard Foccroulle: Der Nachbar. Melanie Diener, sopraano, ja Liègen filharmoninen orkesteri, joht. Jean Deroyer.
Mozart: 1. näytöksen loppukohtaus ”Riposate, vezzose ragazze!” oopperasta Don Giovanni. Ildebrando D'Arcangelo ja Luca Pisaroni, basso, Diana Damrau ja Mojca Erdmann, sopraano, Joyce DiDonato, mezzosopraano, Rolando Villazon, tenori, ja Konstantin Wolff, bassobaritoni, sekä Vocalensemble Rastatt ja Mahler-kamariorkesteri, joht. Yannick Nézet-Seguin.

 




Huono ryhti paljastuu Linnan juhlissa

$
0
0

Juhlat eivät ole täälläkään.


Taas kohistaan Itsenäisyyspäivän juhlista, ja erityisesti sen takia, että kalaashi on tällä kertaa päätetty järjestää Tampereella, jonne on Helsingistä henkisesti pitempi matka kuin Pietariin tai Tukholmaan. Mutta eihän sille mitään voi että keisarillinen palatsi pitää remontoida, eikä työväen presidentin kemuille Tamperetta sopivampaa juhlakaupunkia löytyne.

Olen monena viime vuonna liittynyt suomalaisten enemmistön joukkoon ja jättänyt Linnan juhlat katsomatta. Tylsistä pintajulkkiksista ja seipäänheittäjistä kohistaan, eikä todella kiinnostavia henkilöitä, kuten diplomaatteja tai yliopistoväkeä haastatella. Minua myös kiusaa katsoa, kuinka kauniit nuoret naiset ovat menettäneet ryhtinsä eivätkä kykene kunniallisesti kantamaan upeita iltapukujaan. Syynä on uusi elintasosairaus, eteenpäin kallistuneet olkapäät, mihin helposti opittava keppijumppa kyllä auttaisi. Miehillä väärin asettuneet olkapäät ovat frakin olkatoppauksiin verhotut, mutta yhtä ongelmalliset, tietokoneiden sormeilun kyyristämät ja epäsosiaalisen elämäntavan vääristämät.

Joskus viime vuosina jaksoin vielä seurata ruotsinkielistä tv-lähetystä, jonka ylläpitävänä voimana toimi professori Laura Kolbe kommentteineen. Häneltä ei jäänyt yhdenkään patsaan tai akanthus-lehden symboliarvo näkemättä.

Erikoisen itsenäisyyspäiväjuhlan lähestyessä päätin ottaa yhteyttä tähän arvostamaani tieteentekijään, joka toimii Helsingin yliopistossa Euroopan historian professorina. Hän työskenteli muutaman vuoden myös rouva Eeva Ahtisaaren avustajana ja sai sen takia seurata Linnan juhlia kirjaimellisesti aitiopaikalta.

Professori Laura Kolbe. Kuva: YLE/Kimmo Räisänen.

Ensinnäkin oli helpottavaa kuulla Kolbelta, että presidentin kutsusta saa kieltäytyä. Sitkeässä elää huhu, että se olisi täysin sopimatonta, vaikka juhlinnan yhteydessä on osoitettu mieltäkin. Esimerkiksi kenraali Gustaf Mannerheim jätti 1920-luvulla osallistumatta Ståhlbergin vastaanotoille. On kuitenkin harmillista, että kuka tahansa ei voi saada kunniaa kieltäytymisestä, koska kieltäytyäkseen pitäisi ensin saada kutsu.

Jos juhliin sitten pääsisi, kohtaisiko siellä etiketin tuntevaa ja hyväkäytöksistä juhlaväkeä? Tällainen epäilys herää kun kutsuvieraslistaa katselee: päätoimittajia, toimitusjohtajia ja tangolaulajia ei siellä pakoon pääsisi. Kolbe tarjoaa lohtua. Suomessa on hänen arvionsa mukaan moni tottunut kahvikutsujen ja tanssiaisten etikettiin jo pelkästään siksi, että maassamme elää poikkeuksellisen virkeä akateemisten juhlien perinne. Erityisiä käytössääntöjä ei juhlissa yleensä noudateta, vaan siellä kuulemma myös alempiarvoinen tai nuorempi voi alkaa puhutella kohtaamaansa vanhempaa tai korkea-arvoisempaa henkilöä. Rentoutta lisää se, että ihmiset ovat väenpaljouden takia niin lähellä toisiaan.

Usein kuulee sanottavan, että Linnan juhlat ilmentävät pienen tasavallan janoa kuninkaalliseen loistoon. Käsitys ei historian valossa ole perusteltu, sillä Linnan juhlat ainoastaan jatkavat tsaarinaikaista perinnettä, 1800-luvulla järjestettyjä valtiopäivätanssiaisia. Niiden loisto ja hehku eivät tasavallan perustamiseen kadonneet, vaan ovat jatkuneet pienin muutoksin nykyaikaan asti. Hassua sinänsä, että Helsinki on paikka, jonne Venäjän keisarikunnan aikainen tanssiaisperinne on jäänyt elämään, toisin kuin emämaassa, jossa ne eivät lukuisilta mullistuksilta ehjinä samalla tavalla säilyneet. Henkinen etäisyys Tampereen tämänvuotisiin juhliin on sen verran iso, että tanssiaisohjelmaa ei siellä järjestetä.

Lopuksi kysyn Kolbelta, onko juhlissa hauskaa. Kyllä on, hän sanoo heti. ”Erityistä hohtoa antaa se, että ihmiset pukeutuvat ja valmistautuvat niihin.” Ikävin vaihe on sisääntulo, jolloin valtiosali on varattu kättelyyn ja väki joutuu tuppautumaan takahuoneisiin. Mutta kun kaikki ovat saapuneet, tarjoilu, tanssi ja sirkuleeraus alkavat. Loppuvaiheessa väki pakkautuu kirjastohuoneeseen, jossa Kolben kokemuksen mukaan solmitaan ystävyyssuhteita. ”Siellä joutuu mitä eriskummallisimpiin seuroihin.”

Entä jos juhlissa on niin hauskaa ettei halua lähteä pois? ”Kyllä valomerkki tulee. Siellä on iso kasa sekä talon omaa väkeä että ulkoministeriöstä saatua protokollahenkilökuntaa, joka kyllä jossain vaiheessa puolen yön jälkeen antaa ymmärtää että juhlat ovat ohi.”

Laura Kolbe on haastateltavana Hienostelua-ohjelmassa keskiviikkona 4.12.2013 klo 11.00 ja perjantaina 6.12.2013 klo 8.05. Ohjelmassa soitetaan ulkomaista musiikkia, joka kuulostaa suomalaiselta, ja suomalaista musiikkia, joka kuulostaa ulkomaiselta.

Musiikit:
Lully: Turkkilainen marssi balettikomediasta Porvari aatelismiehenä. Le Concert des Nations, joht. Jordi Savall.
Schubert: Sotilasmarssi D-duuri. Philip Jones -yhtye, joht. Elgar Howarth.
Palmgren: Musette. Arno Granroth ja Jouko Tolonen.
Borodin: Notturno jousikvartetosta nro 2 D-duuri. Emerson-kvartetti.
Preussilainen sävelmä: Marsch aus Petersburg, ”Suomi-marssi”. Karjalan Sotilassoittokunta, joht. Raimo Maaranen.
Crusell: Polacca concertinosta fagotille ja orkesterille. Karen Geoghegan ja BBC:n filharmoninen orkesteri, joht. Gianandrea Noseda.
Viewing all 300 articles
Browse latest View live