Quantcast
Channel: Herrasmiehen päiväkirja
Viewing all 300 articles
Browse latest View live

Viikonloppu Helsingissä tarjosi musiikkia ja tanssia

$
0
0

Saara Ansamaa ja Viola Räisänen viihtyivät kotikonsertissa.

Olipas aurinkoinen viikonloppu Helsingissä! Jopa niin aurinkoinen, että oli etsiydyttävä suojaan liialliselta UV-säteilyltä.

Perjantai-illan sain viettää miellyttävässä seurassa etelähelsinkiläisessä Villa Lunassa, jossa soitin Bernhard Crusellin klarinettikvartettoa D-duuri herrojen Petrus Laitinmäki(viulu), Mikko Metsälampi (alttoviulu) ja Holger Kaasik (sello) kanssa. Kotikonsertin miljöö oli mitä kaunein residenssi, josta oli näkymät Viaporin merilinnoitukseen saakka. Siellähän Crusell vietti poikavuotensa ja oppi klarinetinsoittoa leskikuningattaren rykmentissä ennen sen siirtämistä Tukholmaan.

D-duuri-kvartettonsa hän omisti kreivi Löwenhielmille, joka kuului Kustaa III:n lähipiiriin ja toimi pitkän aikaa myös kuninkaallisen oopperan johtajana. Löwenhielm soitti harrastuksenaan klarinettia, joten on mahdollista, että hän nautti Crusellin opetusta ja soitti tämän säveltämiä duoja opettajansa kanssa. D-duuri-kvartetto soi 1920-luvulla rakennetuissa korkeissa Jugend-saleissa erinomaisesti. Luulen, että tämän kokoinen esityspaikka on ollut teosten alkukoti - ei siis mikään liioitteleva kenkälaatikkosali.

Petrus Laitinmäki (vas.), Holger Kaasik, Mikko Metsälampi ja Janne Koskinen konsertin jälkeen.

Lauantaina pakenin liiallista auringonsäteilyä Balettioppilaitoksen kevätnäytökseen Kansallisoopperan Alminsaliin. Alkutervehdyksen esittivät koulutussunnittelija Wilfried Jacobs ja rehtori Hannele Niiranen, joka kertoi jättävänsä rehtorintyön. Avausnumerona nähtiin Jacobsin suunnittelema Ouverture Händelin musiikkiin, jossa valtava joukko eri-ikäisiä tanssinopiskelijoita esitti vaativan yhteisnumeron. Kokonaiskuvaa esityksestä oli hankala saada, sillä Alminsali ei kenties ole paras paikka tällaisten joukkonumeroiden seuraamiseen, mutta onneksi katseen sai usein kiinnitettyä muutamaan todella lahjakkaaseen yksilösuoritukseen.

Joukkoesityksen jälkeen seurasi kolme sooloa, joista ensimmäinen teki suurimman vaikutuksen:Sara Antikainen lyhyessä Ulpu Puhakan modernissa soolossa, jonka sinetöi lopussa tanssijan silmien liike. Sen jälkeen nähtiin Erika Vilanderin persoonallinen soolo ja vielä Maiju Marvaila taituroimassa Joutsenlammen variaatiossa. Parin joukkonumeron ja väliajan jälkeen oli vuorossa toinen näytös Bournonvillen Sylfidistä, jossa Madge-noidan vaativassa roolissa säväytti Oskari Nyyssölä. Konsta Roos oli sympaattinen ilmestys Jamesina. Oopperan puvustamo oli näyttänyt taitonsa hänen tartaani-kankaisessa esiintymisasussaan.

Sunnuntaina pääsin katsomaan Helsingin tanssiopiston kevätnäytöstä - se on ihme, sillä liput Etelä-Haagassa, Suomalaisessa Yhteiskoulussa pidettäviin näytöksiin, ovat kiven alla. Luultavasti helpompi olisi päästä Bayreuthiin! En siis aio paljastaa, millä tavalla lipun sain, mutta älkää kuvitelkokaan pääsevänne paikalle, ellei joku sukulaisenne tai luottoystävänne lavalla esiinny.

Maineikkaat tanssipedagogit tapasivat Sykin käytävällä: Hanna Renvall (vas.) ja Noora Kuurne.
Näytös oli huikea taidonnäyte oppilaitokselta, joka on pääkaupunkiseudulla kouluttanut tanssinrakastajia ja -ammattilaisia 45 vuoden ajan. Mutta mitä voisi kaksi ja puoli tuntia kestäneestä, kolmenkymmenen esityksen kokonaisuudesta nostaa esille? Ainakin 14-vuotiaan Sampo Lavosen, joka tanssi itse tekemänsä koreografian Zack Hemseyn musiikkiin. Hämmästyttävää osaamista ja liikkeen dramatiikkaa! Toinen huippuhetki koettiin nykytanssin edistyneitten aikuisoppilaiden esityksessä, jotka tanssivat Marianne Rouhiaisenkoreografioita Mozartin Saksalaisista tansseista. Sen aikana tuntui jopa siltä kuin olisi istunut jonkin Euroopan metropoliksessa toimivan ammattilaisryhmän näytöksessä.

Kolmantena kohokohtana on mainittava Elli Laukkasen valmentama miesten nykytanssiryhmä Sisyfos-esityksellään. Nämä äijät kyllä räjäyttivät yleisön.


Lopuksi: mihin tulokseen voi päätyä, jos vertaa Balettioppilaitoksen ja Helsingin tanssiopiston erityiskoulutusluokan oppilaita? Esimerkkinä tanssiopiston puolelta voisi mainita Noora Kuurnen ja Taina Huovila-Währnin harjoituttaman 12-14-vuotiaiden ryhmän.

Tämän viikonlopun perusteella pitemmän korren vetää Helsingin tanssiopisto. Oppilaiden esiintyminen vaikuttaa vapautuneemmalta - ja piirun verran iloisemmaltakin. Silti: tämä setä liikuttui molemmissa, joten suurkiitos kaikesta, norjat nuoret, ja mitä parhainta kesää!

Helsingin tanssiopiston rehtori Leila Sillantaka emännöi kevätnäytöstä vuosikymmenten kokemuksella.



Tapasin Sinebrychoffin taidemuseon viimeisen asukkaan

$
0
0

Empire-sali. Kuva: Arno de la Chapelle / Sinebrychoffin taidemuseo.

Helsingin kaunein museo on mielestäni aina sijainnut osoitteessa Bulevardi 40. Siinä lehmusten, mukulakivien ja raitiovaunukiskojen vierellä kohoaa Sinebrychoffin taidemuseo, vuonna 1842 valmistunut kivitalo, jonka panimon perustaja Nikolai Sinebrychoff itselleen asunnoksi rakennutti.

Asuintaloa ympäröivissä tehdasrakennuksissa kuhisi yli sadan vuoden ajan maan merkittävimmän panimoyrityksen elämä. Kun tilat kävivät ahtaaksi, tehdas muutti Keravalle, ja lopulta myös suvun asuintalo siirtyi kokonaan Valtion taidemuseon käyttöön.

Museon kokoelmissa ovat valtakunnan arvokkaimmat ja kansainvälisesti merkittävimmät vanhojen mestarien maalaukset. Mieltäni lämmitää erityisesti Carl Fredrik von Bredan muotokuva säveltäjä Jean Martin de Ronista (1789-1817), joka opiskeli Bernhard Crusellin johdolla klarinetinsoittoa ja sävellystä. Ei pidä myöskään unohtaa miniatyyrejä, grafiikkaa, Fanny Sinebrychoffin hopeakokoelmaa, lasiesineitä, veistoksia ja ikoneja.

Kaiken kruunaavat museon salit, joista osa on sisustettu kodinomaisiksi. Suurimman vaikutuksen tekee Empire-sali, jonka kalusto on perimätiedon mukaan hankittu keisarillisesta hovista, Ropshan linnasta Venäjältä.

Erään onnekkaan sattuman kautta minulle järjestyi mahdollisuus haastatella Sinebrychoffin suvun jälkeläistä, vuonna 1938 syntynyttä Christian Hornborgia, joka on museotalon viimeinen asukas. Hän sai asua talossa kahteen otteeseen: aluksi lapsuutensa 1940- ja 50-luvuilla talon alakerrassa, kun hänen isänsä työskenteli yhtiön toimitusjohtajana. Toisen kerran hän itse muutti perheineen talon itäpäätyyn 1969, kun työskenteli panimon myyntiosastolla.

Christian Hornborg entisen kotitalonsa pihalla.
 Lapsuudestaan Hornborg muistaa sodanjälkeisen Helsingin tunnelman. Hietalahden tori oli täynnä halkoja, joiden lomassa asustivat puliukot. Luistelemassa käytiin Johanneksenkentällä ja ihmeteltiin ilotyttöjä. Sinebrychoffin tehdasmiljöö oli kuin pieni kaupunki, jossa työskenteli seppiä, tynnyrintekijöitä, hevosmiehiä ja tehtaanlääkäri. Aamuisin Hornborg heräsi oluttynnyreitä kuljettavien hevosten kavioiden kapseeseen.

Hornborg ehti tavata viimeisiä Sinebrychoff-suvun jäseniä, kuten pikkupojista tykkäävän "Ollyn", eli Olga Donnerin (os. Sinebrychoff), suurosakas Uno Donnerin puolison. Lapsirakas oli myös pyörätuolissa istunut Anna-mummo, (Sinebrychoff), jolta Hornborg sai sokeripaloja.

Kun Hornborg toiseen otteeseen asui talossa, hän järjesti kodissaan liikeillallisia ja sanoo tehneensä ruokapöydän ääressä monia merkittäviä "kaljakauppoja". Lähdön hetki tuli 1975, kun valtio osti päärakennuksen ja puistokin siirtyi kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin hallintaan.

Yksi museon kakluuneista, jotka kuulemma yhä toimivat.
Hornborg on sukua Sinebrychoffeille, mutta tarkempia sukulaisuussuhteita hän ei aivan heti paljasta. Hornborgit ovat nimittäin tehneet laajan sukuselvityksen, mutta ovat samalla päättäneet, ettei sitä anneta julkisuuteen. Muutaman päivän kuluttua hän kuitenkin kutsuu minut katsomaan tutkimusta, sillä jokainen voi tietenkin kertoa omista juuristaan, vaikka laajempaa selvitystä ei julkistettaisikaan.

Tauluista selviää, että taidekokoelman perustaja Paul Sinebrychoff (1859-1917) oli Christian Hornborgin isoäidin äidin veli. Hänen isoisänsä Axel Fredrik Hornborg meni siis naimisiin Paulin siskon Annan tyttären Greta Camilla Kjöllerfeldtin kanssa. Hornborgin isä Ingjald Fredrik Hornborg (1904-1981) toimi panimon toimitusjohtajana ja meni naimisiin Greta Serlachiuksen kanssa.

Christian Hornborg on erinomainen tarinankertoja, mistä jokainen voi nauttia kuunnellessaan Helatorstaina 29.5.2014 lähetettävää radio-ohjelmaa YLE Areenasta.

Christian Hornborg entisessä makuuhuoneessaan.
Musiikit:
Rebel-Francoeur: Tambourins oopperasta Ballet de la paix. Les Surprises, joht. Juliette Guignard.
D. Scarlatti: Sonaatti F-duuri. Janne Rättyä.
Kuula: Preludi e-molli. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, joht. Juha Kangas.
Gade: Allegro molto e con fuoco oktetosta F-duuri. L'Archibudelli.
Keller-Sandström: Det är sommar. Alice Babs ja Bengt Hallbergin orkesteri.
Schubert: Alkusoitto musiikista näytelmään Rosamunde. San Franciscon sinfoniaorkesteri, joht. Herbert Blomstedt.

Onko tässä maan idyllisin musiikkiopisto?

$
0
0

Roope Pelo ja Peppi Laine Franssintalon kokouspöydän äärellä.

Ohikulkumatkalla kumpuilevassa Varsinais-Suomessa päätän pysähtyä Halikon kirjastoon lukemaan päivän Salon Seudun Sanomat. No, pysähdys venyy, tulee pistäydyttyä kirkolla. Yritän museoonkin, mutta se avautuu vasta kesäkuussa.

Museon vieressä on idyllisen näköinen puutalo. Kyltissä lukee musiikkiyhdistys, ja ovikin näyttää olevan raollaan. Onko täällä ketään? On toki! Halikon musiikkiyhdistyksen toiminnanjohtaja Roope Pelo sekä yhdistyksen puheenjohtaja Peppi Laine toivottavat satunnaisen matkailijan iloisesti peremmälle.

Yhdistyksen kokous on juuri päättynyt ja musiikkiopiston kevätkausi saatu pakettiin. Opistossa opiskelee yli 300 oppilasta noin kymmenen opettajan johdolla.

Kuntakokous silloin joskus.
Toiminnan keskuksena on tämä kaunis rakennus, "Franssintalo", jossa on aikanaan kokoontunut kunnanhallituskin. Vai oliko silloinen nimi kuntakokous? Se, jota tilallinen Kaarlo G. Achrenius vuosina 1885-1919 johti. Joka tapauksessa, vanha kokouspöytäkin on tallella.

Yhdistys pyrkii pitämään oppilasmaksut mahdollisimman alhaalla, mutta kaupungin tuen pienentyessä paine korotuksiin kasvaa. Toivottavasti uusi hallitsija, Salon kaupunki, ymmärtää taidekasvatuksen arvon. Varsinkin kun musiikkia saa oppia tällaisessa miljöössä.


Halikon kirkon kellotapuli.

Taideopiskelijoiden oopperaprojektista tuli yleisömagneetti

$
0
0
Opiskelijat irrottivat La Bohèmesta sekä kyyneleet että naurut.
Helsingin Musiikkitalon Sonore-sali täyttyi touko-kesäkuun vaihteessa kolmena iltana äärimmilleen, kun taideyliopiston opiskelijat esittivät Giacomo Puccinin klassikkoteosta La Bohème. Esitys oli niin suosittu, että ohjaaja Ville Saukkosen oli vielä väliajallakin huudeltava, olisiko kenenkään vieressä tyhjää paikkaa. Yksi sentään vielä löytyi erään Matiaksen vierestä.

Viimeisessä, maanantain 2.6.2014 esityksessä, oli niin katsomossa kuin esiintyjissäkin monta vanhaa tuttua ja nuorta ystävää. Ville Saukkonen oli innostanut opiskelijat kyyneleet ja naurut irrottavaan esitykseen. Lisää tällaista!

Hyvä Taideyliopisto! Hyvä Te! Kiitos upeasta illasta!

Miekkailu vetää minut katsomon puolelle

$
0
0

Helsingin Miekkailijoiden puheenjohtaja Joonas Lyytinen.

Siinäpä kunnioitettava mies: Carl Aejmelaeus-Äimä! Presidentti Ståhlbergin adjutantti, everstiluutnantti Aejmelaeus-Äimä kutsui 29.11.1923 kotiinsa ryhmän herroja ja perusti Suomen ensimmäisen miekkailuseuran Helsingfors Fäktare - Helsingin Miekkailijat. Hankkeen alulle panija, Helsingin yliopiston miekkailun opettaja Mauritz Mexmontan, valittiin seuran ensimmäiseksi kunniajäseneksi.

Yhdistyksen piiristä on moni myöhemmin perustettu suomalainen miekkailuseura saanut alkunsa. "Hyvä viihtyvyys seuran tiloissa ja harjoituksissa oli Helsingin Miekkailijoille alusta alkaen tärkeää", todetaan Ilkka Seppäsen ja Markku Varjon toimittamassa artikkelissa, joka löytyy teoksesta Miekkailu Suomessa (AquaGeo). 

Vanha periaate tuntuu edelleen pitävän kutinsa, kun kävin tapaamassa Helsingin Miekkailijoiden nykyistä puheenjohtajaa Joonas Lyytistä. Seuralla on uudet viihtyisät tilat Länsi-Pasilassa, josta on hyvät kulkuyhteydet Keski-Euroopan miekkakeskuksiin.

Ajattelin jo miekkailun sopivan itselleni uudeksi harrastukseksi, mutta Lyytisen kertomusten jälkeen jouduin toteamaan, että tyydyn jatkossakin vain sanan säilään.

Lyytisen mukaan Suomessa on vajaat 3000 miekkailunharrastajaa, jotka ovat ehkä keskimäärin koulutetumpaa väkeä. Mielikuva herrasmiesurheilusta pitää paikkansa, sillä esimerkiksi jääkiekon piirissä tavattu karkea ja väkivaltainen käytös ei tulisi miekkailussa kuuloonkaan. Sääntöjen mukaan vastustajaa on kunnioitettava, häntä on tervehdittävä kohteliaasti, hänelle ei saa kääntää selkäänsä ja ottelun lopuksi on käteltävä. Hävinnyttä ei saa myöskään halveksia eikä ottelussa saa "pakoilla". Ottelut aloitetaan arvokkaalla tervehdyksellä, jonka juuret ovat keskiajan ritarikulttuurissa. Komennot annetaan ranskan kielellä.

Suomi ei ole mikään miekkailun suurvalta, mutta nuorison viime aikojen menestys on ollut lupaavaa. Kuusi vuotta sitten Turun miekkailijoita edustava Teemu Seeve voitti alle 17-vuotiaiden EM-kultaa. Vain kolme vuotta myöhemmin Helsingin miekkailijoiden Alexander Lahtinen sijoittui juniorien maailmanmestaruuskilpailuissa pronssille. Joonas Lyytisen mukaan nuorten osaamista on edistänyt erityisesti ulkomaisten huippuvalmentajien työ. On silti hyvä muistaa, että maan menestynein miekkailija löytyy veteraanisarjasta: Marja-Liisa Someroja on voittanut floretilla ja kalvalla peräti 10 maailmanmestaruutta.

Miksi sitten laji ei sovi itselleni? Koska en siedä kuumuutta. Kun pukee päälleen miekkailutakin, -housut ja -kypärän, tulee kuuma. Ja sitten pitäisi vielä urheilla. Ei voi mitään, harrastan liikuntaa mieluummin raikkaassa ulkoilmassa. Mutta koska miekkailu kuitenkin kiinnostaa, voin jatkaa hyvien tietokirjojen lukemista. Kukas olikaan Eduardo Aurelio Alajmo Lo Castro...

Tietokirja kertoo Eduardo Alajmon tarinan.


Musiikit:
Gossec: Tambourins balettisarjasta Sabinus. Les Agremens, joht. Guy van Waas.
Minkus: 1. näytöksen finaali baletista Don Quixote. Sofian kansallisoopperan orkesteri, joht. Boris Spasov.
Lawes: Fantasia sarjasta g-molli. Phantasm ja Daniel Hyde, urut.
Sor: Sonaatti D-duuri. Aquarelle-kitarakvartetti.
Krylatov-Entin: Laulu floretista elokuvasta Valtion omaisuus (1971). Andrei Mironov orkestereineen.
Liszt: Totentanz. Sergio Tiempo ja Italiankielisen Sveitsin orkesteri, joht. Ion Marin.

Kahvilla Dorrit von Fieandtin kanssa

$
0
0


Dorrit von Fieandt.

Muistan elävästi Meilahden taidemuseossa muutama vuosi sitten olleen Dorrit von Fieandtin 80-vuotisjuhlanäyttelyn, jossa siskoni kanssa ihailimme hänen keramiikkansa kirkkaita värejä, kukka-aiheita ja iloisuutta. Suomalaisessa taide-elämässä Fieandt koki 1960- ja 1970-luvuilla myös vastustusta, mikä ei onneksi lannistanut häntä, vaan johti vuosien uurastuksen jälkeen arvostukseen sekä Pro Finlandia -palkintoon 1993.

Kun jokin aika sitten kuulin antiikkikauppias Tuva Hellingiltä, että Fieandtin piirroksia ja luonnoksia on esillä hänen liikkeessään ja että taiteilija itse olisi paikalla haastattelua varten, pakkasin nauhurin empimättä laukkuun ja suuntasin kulkuni Kapteeninkadulle. Perillä kohtasin tyylikkään 86-vuotiaan taiteilijan ja antauduin hänen ystävällisesti tuikkivien silmiensä arvioitavaksi.

Haastattelun aluksi Fieandt kertoi, että luonnokset oli alun perin 80-vuotisjuhlanäyttelyn julkisuuteen nostanut silloinen museonjohtaja Berndt Arell. Ne löytyivät maaseutuhuvila Villa Björnuddin ateljeen suuresta pahvilaatikosta. Fieandt teki luonnoksia erityisesti suurempia keramiikkatöitä, kuten vateja, terriinejä tai kannuja varten. Versioita saattoi syntyä kolme tai neljäkin ennen lopullista kuvaa. Fieandt myös ruiskutti luonnosten päälle lasitusta, sillä hän halusi saada käsityksen siitä, miten värit keramiikassa muuttuvat lasituksen antaman kiillon vaikutuksesta.

Skorpioni balettiesityksessä.

Katselemme hetken horoskooppi-sarjaa, jonka kuvista silmiin pistää erikoinen näky: skorpioni seuraamassa balettiesitystä. "Se on nyt vähän huumoria", Fieandt sanoo ja kertoo olevansa skorpioni - ja pitävänsä baletista. Härällä on alaotsikko Oxen i vårnattens förtrollning - Härkä kevätyön lumouksessa - ja aihe on saanut innoituksensa Matissen tanssivista alastomista tytöistä. Kaksosissa kahden hahmon keskeltä nousee lehvien peittämä jättiläinen, mutta se ei päätynyt lopulliseen työhön.

Horoskoopit olivat esillä Kaj Forsblomin galleriassa, josta Robert Paulig osti ne ja kuvitti niillä teetä. Ne päätyivät myös Arabian lahjalautasiksi.

 
Matisse-vaikutteinen härkä.

Siirrymme Fieandtin kanssa mustavalkoisen kuvasarjan ääreen. Naisten saavutuksista kertovat kuvat hän piirsi naisjärjestö Zontan juhlajulkaisuun. Aiheeltan vanhin kuvaa Ateenan naisia, jotka tarinan mukaan vastustivat Peloponnesolaissotaa kieltäytymällä seksistä miestensä kanssa.

Cely Mechelin varhaisen pistekirjoituksen äärellä.


Toisessa kuvassa on naisasialiikkeen pioneeri Cely Mechelin äitinsä kanssa hypistelemässä ensimmäisiä pistekirjoituksia, jotka on ommeltu pellavakankaalla päällystetyille pahveille. Mechelinin mukaan nimettiin hänen perustamansa näkövammaisten kirjasto Celia. Aihe on Fieandtille henkilökohtainen, sillä hänen tyttärensä menetti diabeteksen takia väliaikaisesti näkönsä.

Fieandtin äiti piti kotonaan lukupiiriä.


Katsomme vielä piirrustusta, joka liittyy Fieandtin omaan lapsuuteen. Hänen äitinsä piti kotonaan 1930-luvun Helsingissä lukupiiriä, jonka tapaamisissa keskusteltiin uusista kirjoista. Ne käsittelivät niin kaunokirjallisuutta, politiikkaa, lasten terveyttä, koulua kuin elokuviakin. Fieandt muistaa, miten hän keskustelut kuullakseen jätti huoneensa oven aina auki.

Päätteeksi nautimme Tuva Hellingin tarjoamaa kahvia ja mutakakkusia, joiden houkuttelemana yllätysvierailulle saapuu myös aviopuoliso Johan von Fieandt.

Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että Fieandtin työt sopivat erinomaisesti AntikWest-liikkeen kauppaaman itämaisen antiikin seuraan. "Dorritin työt ovat hyvin voimakkaita ja niin on myös tämä itämainen taide", Helling sanoo. Fieandt ihaili jo nuorena Birger Kaipiaista, joka puolestaan sai innoitusta itämaisista muodoista. Fieandtia itseään on pidetty 1400- ja 1500-lukujen eurooppalaisen kauneusihanteen jatkajana. Kaikkia vaikutteita on kuitenkin mahdotonta lähteä erittelemään. "Inspiraatiota kehittää sitten vähitellen omassa päässään ja sielussaan", Fieandt sanoo. Sitten Helling ja Fieandt alkavat tehdä lähtöä Forsblomin galleriaan - avajaisiin, uutta taidetta katsastamaan.

Ateenan naiset menivät lakkoon.

Musiikit:
Playford: Over the Hills and Far away. Lautten Compagney.
J. S. Bach: Preludi ja fuuga nro 15 G-duuri kokoelmasta Das Wohltemperierte Klavier nro 2. Svjatoslav Richter (nauh. 1973).
Schumann: Adagio espressivo sinfoniasta nro 2 C-duuri. Euroopan kamariorkesteri, joht. Yannick Nezet-Seguin.
Winter - Nils-Georg: Köp en ros från Bois de Boulogne. Ulla Billquist ja Billy Grossman orkestereineen (nauh. 1939).
Debussy: Danse profane. Vera Badings ja Amsterdamin Concertgebouw-orkesteri, joht. Bernard Haitink.

Roomalaisparturissa istutaan hillitysti

$
0
0


Antica Barbieria Peppino sijaitsee lähellä Espanjalaisia portaita.

Tukka oli kasvanut liikaa ja halusin kokeilla jotain uutta. "Pronto", kuuluu puhelimesta. Siellä on joku kuuluisan roomalaisen parturiliikkeen Barbieria Peppinon henkilökunnasta. Tukanleikkuu perjantaina klo 11 nimellä Cesi, kiitos. Omaani on hankala tavata italiaksi, joten esiinnyn 1500-luvulla eläneen kardinaalin nimellä.

Lentokoneella olen perillä viiden tunnin kuluttua. Via della Vitellä sijaitsevan liikkeen ikkunasuoja on laskettu juuri siihen kohtaan, jonka yläpuolelta aamupäivän aurinko porottaisi sisään.

Ovelta avautuu tyylikäs ja siisti näkymä. Tiskin takana minut toivottaa tervetulleeksi kravattikaulainen, valkotakkinen vanhus: Enzo. Rauhallisesti hän astelee takahuoneeseen ja palaa sieltä kädessään kori, jossa on punainen ja valkoinen pyyhe sekä vaaleansininen peite.

Minut ohjataan istumaan mukavalle nahkatuolille ja peitellään. Kaulan ja kaftaanin väliin Enzo asettelee pumpulituppoja. Liikkeet ovat hitaita eikä hän puhu mitään. Parin tuolin päässä on meneillään yhtä hiljainen parranajo.

Saatuaan valmistelut tehtyä Enzo toteaa, että hiukseni ovat hyvin pitkät. Kun esitän toiveen pitkän mallin säilyttämisestä, hän vaikuttaa lannistuneelta. Outo tunnelma - olenko kauhuelokuvassa? Taustalla soi sentään italialainen iskelmä, eikä Bartókin jousikvartetto.

Leikkaus alkaa rauhallisella saksityöllä. Poronkarvaa muistuttavat hiukseni putoilevat maahan, josta oppipoika käy ne lakaisemassa. Niskakarvat Enzo ottaa veitsellä - kunhan on ensin teroittanut sen. Sitten hän sytyttää tuohuksen ja sivelee hiusteni päät pienellä liekillä.

Tunnelma sähköistyy, kun ovesta astuu lihava mies, joka kävelee määrätietoisesti yhdelle istuimista. Henkilökuntaa parveilee takahuoneesta. "Arvon kreivi, mitä kuuluu?" Kreivi ei kuitenkaan sano sanaakaan. Hän istuu arvokkaasti parturintuoliin ja ojentaa kätensä. Valkotakkinen nainen kumartuu niiden ääreen ja aloittaa manikyyrin. Parturi käynnistää parranajon. "Olin poikani luona Viterbossa", parturi huutaa. Vastausta ei heru.

Tällä välin Enzo on saanut hiukseni liekitettyä. Hän avaa vesihanan, asettelee punaisen pyyhkeen kaulaani ja alkaa hieroa jauhetta tukkaani. Sitten hän tarttuu suureen tärisevään laitteeseen ja hieroo sillä päänahkani. Käsittelyn jälkeen pyytää minut kumartumaan lavuaariin pesua varten, johon hän käyttää kolmea erilaista sampoota.

Kuivauksen aikana oppipoika tulee siistimään pesualtaan, mutta näen Enzon ilmeestä, että oppipojan työ ei miellytä. Hän tuuppaa pojan mitään sanomatta syrjemmälle. "Haluaisitteko öljyä", Enzo kysyy minulta. Vielä viimeinen kuivaus ja kaikki on valmista.

"Elegantissimo", pääsee suustani. Tyylikästä! Otsasuortuvat näyttävät siltä kuin ne olisivat kiertyneet kesätuulessa - kaahattuani punaisella Giulietta Spiderilla ylös Via Venetoa.

Ylistän Enzon taitoja, eikä hän enää pysty pidättelemään hymyään. Lasku on 42 euroa. Juomarahat jätettyäni koko parturiliike toivottaa minulle monisanaisesti hyvää päivänjatkoa. Lihava kreivi istuu edelleen mykkänä tuolissaan.

Enzo, rauhallinen parturi.

Lukiolaisneitoset tutustuivat ruusutarhaan

$
0
0


Saara Kokko (vas.) ja Telma Peura.


Arvon lukijat, toimituksessamme työskentelee tässä kuussa kaksi lukiolaista, Saara Kokko ja Telma Peura, joiden kanssa minulla oli ilo käydä tekemässä uusin radio-ohjelmani. Pestasin heidät heti blogini vieraileviksi kirjoittajiksi ja valokuvaajiksi. Tässä lopputulos, olkaa hyvät!

Retki ruusutarhaan herrasmiehen seurassa

Lähdimme kesäisenä perjantaina toimituksemme hienostelijan mukaan Klaukkalaan seuraamaan radiojutun tekemistä. Saavuimme Simolan Rosarion pihalle, jossa meitä vastassa olivat paikan omistajat, Pirjo ja Ilmari Rautio. Alueella vallitsi rauhallinen maalaistunnelma, paikan verisestä historiasta huolimatta. Katkeroituneen rengin vastakaiutta jäänyt rakkaustarina oli aikoinaan kuulemma hyvinkin tunnettu. Heti aluksi Pirjo Rautio kertoi meille, että paikassa kummittelee. Lähdimme kiertämään puutarhaa hieman kauhuissamme, uhkaavien sadepilvien alla.

Puutarha oli kuin viidakko. Joka puolelta työntyi erilaisia kasveja, ja koko ajan sai varoa, ettei astu minkään tärkeän kasvin päälle. Nykyään puutarhan hoitamiseen kaiken aikansa käyttävä Pirjo tosin sanoi meille, että kaikki kasvit ovat yhtä tärkeitä. Rikkaruohojakaan ei pitäisi hävittää; niillä on yhtä suuri oikeus kasvaa kuin muillakin kasveilla. Voikukat ruusujen seassa vain loivat puutarhaan rentoa tunnelmaa. Puutarhan monipuolisuutta lisäsi vielä siellä elävä runsas eläinkirjo. Paikka on hyvä turvapaikka monille lajeille sen viidakkomaisuuden takia.

Näimme lukemattoman määrän erilaisia ruusuja vierailumme aikana. Ajankohta oli kuitenkin hieman huono: suurin osa ruusuista kukkii vasta heinäkuussa. Monet nyt kesäkuussa kukkivista ruusuista olivat pimpinellaruusuja. Niiden yleensä viisiterälehtiset kukat näyttivät kaikki mielestämme samanlaisilta – vaikka pimpinellalajit olivat Pirjo Raution mukaan helposti erotettavissa. Tunnetuin niistä on juhannusruusu, mutta näimme myös esimerkiksi linnanmäkiruusun!

Puutarhakierroksen jälkeen pääsimme käymään taiteilija Heinrich Ilmari Raution galleriassa. Kuulimme etukäteen, että hän maalaa teoksensa puutarhassaan. Yllätyimme positiivisesti, kun teokset eivät olleetkaan tarkkoja piirroksia kukista. Taiteilijan maalaukset esittelivät upean värimaailman – hän kertoikin maalavansa aina ulkona luonnonvalossa luodakseen juuri oikeanlaisen tunnelman. Meidät yllätti myös taiteilijan tuotteliaisuus: yleensä tauluja syntyy päivittäin.

Varsinaisen radioäänityksen jälkeen jatkoimme keskustelua ruokapöydässä. Sienipiirakan ja juustokakun ääressä ymmärsimme, miksi tällaisia juttukeikkoja on niin mukava tehdä. Vierailun kruunasi yksityinen taide-esittely. Istuimme vain sohvalla ja taiteilija itse vaihtoi eteemme taulun toisensa perään. Luksusta! Vaiko kenties hienostelijan arkea?

Teksti ja kuvat: Telma Peura ja Saara Kokko

Pirjo Rautio nimesi lohenpunaisen pimpinellan herrasmiestoimittajan mukaan Janneksi.
 
Löytöruusut nimetään yleensä niiden löytöpaikan mukaan. Pohjois-Pohjanmaalta löytyi Kempeleen kaunotar.
 
Linnanmäki.
Ruusukin voi ruostua! Ruoste on ruusuissa yleinen kasvitauti.

 
Ilmari Raution maalaus vierailupäivän aamulta.
Pirjo ja Ilmari Rautio puutarhassaan.



Musiikit:
Schmelzer: Balletto primo di Spogila di Papagi. Freiburger Barock Consort.
Stoeckel-Väänänen: Paavi ja sulttaani. Polyteknikkojen kuoro, joht. Juha Kuivanen.
Schumann: Illalla kokoelmasta Fantasiakappaleita. Martti Rautio.
Saariaho: Metsä musiikista balettiin Maa. Tapio Tuomelan johtama soitinyhtye.
Cara-Gracy: Lintu ja lapsi. Marie Myriam.
Dukas: Noidan oppipoika. Cincinnatin sinfoniaorkesteri, joht. Jesus Lopez-Cobos.


Oopperailta lama-ajan tyyliin

$
0
0

 
Lavastus oli hillitty.
Elämäntyylini ja käyntini roomalaisparturilla on herättänyt kritiikkiä lukijassa, jonka mielestä "jatkuvien YT-neuvottelujen, irtisanomisten ja kaiken alasajamisen Suomessa herrasmiehen hienostelut eivät ole tästä maailmasta."

En heti täysin ymmärtänyt, miksi minun laman takia pitäisi jättää käymättä parturissa. Eikö parturi juuri nyt tarvitsisi asiakkaita? Sitten muistin Espanjan kuninkaan. Juan Carlos poseerasi kuolleen norsun vierellä onnistuneen metsästyksen päätteeksi samaan aikaan kun viisi miljoonaa alamaista yritti iltaan asti pysyä hengissä työttömyyskorvauksella. Ja katsokaa mitä Juan Carlosille tänään tapahtui. Vallanvaihdossa väkijoukko hurrasi.

Tapahtuneesta oppineena päätin viettää lama-aikaan sopivan illan. Sellaisen oopperaillan, joka toivottavasti lieventää kansakunnan minua kohtaan tuntemaa epäluuloa.

Maailman oopperakaupungeista vähiten kimalteleva ja pompöösi on Berliini, jossa kaiken lisäksi on menossa Infektion-niminen uuden musiikkiteatterin festivaali. Matkustin paikalle halpalentoyhtiöllä ja nautin lennon aikana appelsiinimehun sekä pikkukalan muotoisia suolanaksuja. Lentokentältä jatkoin kahden laukun kanssa paikallisbussilla metroasemalle, jossa raahasin laukut kahdet portaat pitkin laiturille. Metromatkan jälkeen olin perillä majapaikassa, jossa vaihdoin ylleni yksinkertaiset oopperapukineet: harmaan yhdistelmätakin ja vaatimattoman näköisen valkoisen kauluspaidan.

Oopperatalolle, vanhalle ja rumalle Schiller-teatterille, lähdin kävellen. Illan oopperaesitys, italialaisen Salvatore Sciarrinon (s. 1947) Lohengrin, järjestettiin varsinaisen teatterin sivusiivessä, niin kutsutussa Werkstattissa eli työpajassa. Yleisölämpiön virkaa toimitti kapea ja kuuma käytävä, jonka ainoa hupi olivat neljällä eurolla myydyt saksankieliset ohjelmakirjaset. Itse esityspaikkana toimi suorakaiteen muotoinen, autotallia muistuttava tila, jonka toiselle sivulle oli kasattu kuorokorokkeita muistuttavat lauteet. Niille istuutuessani tunsin kuinka raakalaudan tikut melkein työntyivät takamuksen läpi, mutta huudon vaimensi suuhun osuva polvilumpio.

Salvatore Sciarrinon 55-minuuttinen Lohengrin vuodelta 1984 on eräs hänen tuotantonsa kulmakivistä. Lohengrin toimii näyttämöllä äänettömänä roolihahmona Elsan esittäessä hänenkin repliikkinsä. Teosta voi kutsua monologioopperaksi, ja sellaisena se on edukseen erottuva harvinaisen lajinsa edustaja.

Maineikas näyttelijä Ursina Lardi (s. 1970) huohotti, kiekui, naukui, vinkui, kuiski ja karjui niin että Elsan hahmosta tuli sellainen hullu, jota on vaikea edes hulluksi käsittää, koska se aidon hullun tavoin pyrki lajimääritelmänsä ulkopuolelle. Heti alussa oli kutkuttava havaita, miten Sciarrinon musiikki tai teatterikerronta ei tarjonnut minkäänlaista mahdollisuutta perinteisen transsendenssin koomaan vaipumiseen. Hetki hetkeltä katsoja oli tässä ja nyt. Elsan niekut vuorottelivat aluksi fagotin pulputuksen ja huilun mikrointervallien kanssa illoogisesti, mutta alkoivat pikku hiljaa muodostaa omaa järkevältä vaikuttavaa kieli- ja kontrapunktijärjestelmäänsä. (Michele Rovetta johti Staatskapellen ja orkesteriakatemian muusikoita.) Hulluuden kerronta syveni niin hirmuiseksi, että pian jo katsottiin silmät selällään miten Elsa kylpyhuoneessa hukutti Lohengriniaan (Konstantin Bühler).

Lopussa Lardi liikutteli sormiaan kuin hämähäkin jalkoja ja alkoi toistaa lastenlaululta kuulostavaa melodiaa. Tonaalisuuteen palaaminen kuulosti karmivammalta kuin rikkonainen Sciarrinon musiikki aiemmin.

Sciarrinon alkuperäisteoksen libretto perustuu ranskalaissymbolisti Jules Laforguen teokseen Moralités légendaires vuodelta 1887, jossa hän kirjoittaa ironis-parodisia versioita maailmankirjallisuuden klassikoista Hamletista, Salomesta ja Lohengrinista muiden muassa. Teos mahdollistaa monia tulkintoja, tämä ohjaus myös käänteisesti etenevän ajan. Joka tapauksessa Elsa on melkein saanut Lohengrininsa, mutta kaiken yllä vallitseva salaisuus, rakastaminen ja väärin tekeminen johtavat katastrofiin. Onko hullu Elsa tämä maailma, johon puhdas Lohengrin ei sovi, vai onko hulluus puhtaan rakkauden seuraus?

Lama-ajan oopperaillaksi tämä oli maistuvaa ohraleipää. Päätän jäädä Infektion-festivaalille vielä muutamaksi päiväksi.

Lamanpelko on kohtuullisuuden alku

$
0
0


Tervetuloa ensi-iltaan!

Päätin viettää lama-aikaa Berliinissä hieman pitempään ja katsoa, mitä kaikkea uuteen musiikkiteatteriin keskittyvä Infektion-festivaali tarjoaa. Näkemäni kolme teosta tuntuivat kommentoivan tuhlaavaista elämääni: näkevätkö ne mitä teen? Helpotuksekseni raakalauta ja vanhat ideat eivät aina johda taiteellisiin voittoihin, mutta aina kannattaa pelätä pahinta.

Kurt Weillin ja Bertolt Brechtin klassikko Mahagonnyn kaupungin nousu ja tuho pilailee oopperataiteen kerronnalla ja kapitalismilla. Ohjaaja Vincent Boussard käytti Staatsoperin toteutuksessa aineksia kahdesta aiemmasta ohjauksestaan, Candidesta ja Agrippinasta, jotka myös teki lavastaja Vincent Lemairen ja puvustaja Christian Lacroix'n kanssa. Vanhojen varojen käyttö ei avautunut. Weill ja Brecht satirisoivat teoksessaan oopperaa, mutta Boussardin ohjaamat esiintyjät eivät tuntuneet ymmärtävän kohtausten tarkoitusta, eikä ilmaisu tavoittanut yleisöä, joka istui jäätyneenä paikallaan kykenemättä puhkeamaan yksiinkään väliaplodeihin. Nukkemaista toteutusta rumensi Guido Levin kova valaistus ja myrkynvihreillä detaljeilla konstailu.

Päätin jättää salin väliajalla, sillä halusin säilyttää tuntemani hurrikaanin-pelon. Se nimittäin heti väliajan jälkeen väistää Mahagonnyn, mutta helpotuksen seuraukset ovat tuhoisat, kun asukkaat sen jälkeen toteavat "kaikki on sallittua, tee niin kuin haluat!" Aloin nauttia olutta lamanpelon vallassa.

Kulkureitti oopperasaliin.

Festivaaliviikonloppuna 21.-22.6.2014 saatiin kokea kaksi ensi-iltaa, joista ensimmäinen, säveltäjävieras Salvatore Sciarrinon Shakespeare-tulkinta Macbeth (2002) esitettiin keskellä Staatsoperin remonttityömaata. Staatsoperin perinteikäs teatteritalo Unter den Lindenillä on peruskorjauksen takia suljettuna ja toiminta on vuosiksi 2010-2015 siirretty vanhaan Schiller-teatteriin kaupungin länsipuolelle. Unter den Lindenin päärakennuksen kyljessä sijaitseva orkesterin harjoitussali oli kuitenkin festivaalia varten otettu tilapäiskäyttöön.

Jätesankojen, taukoparakkien ja roikkuvien johtojen koristaman kulkureitin jälkeen yleisö pääsi suorakaiteen muotoiseen saliin, jonka pitkille sivuille oli rakennettu istuinlavat. Tyynyjä riitti vain joka toiselle. Orkesterin jäsenet oli sijoitettu tilan yhteen nurkkaan, takahuoneeseen sekä eteistilaan. Kapellimestari David Robert Colemanin videokuva näkyi lukuisista monitoreista häpeilemättömästi kaikkialle yleisöön, jolloin siitä tuli energisoiva osa lavastusta. Kun myöskään mitään katsomovaloja ei tällaisessa kaksien ikkunarivistöjen reunustamassa tilassa ollut, muodostui oopperakokemuksesta poikkeuksellisen intiimi ja kaiken näyttävä. Ylitse kaiken nousi Macbethin roolin tehnyt bassobaritoni Otto Katzameier, jonka äänivarat riittivät niin tummaan jylinään kuin hullunkiekaisuihin. Sciarrinon musiikki tihkui draamaa. Jürgen Flimmin ohjauksessa pieni tila ei tuntunut muodostavan minkäänlaista rajoitetta näyttämötoiminnan monimuotoisuudelle. Orkesterista erottuivat ilmeikkäät sellosoolot.

Yleisö palkitsi esityksen pitkillä ja runsailla aplodeilla, joista tekijätiimi vilpittömästi näytti nauttivan. Ilta jatkui remonttityömaalle pystytetyssä baarissa, jonka tv-ruudulta ohjaaja Flimm tuijotti Saksa-Ghana-jalkapallo-ottelua.

Salvatore Sciarrino ja Jürgen Flimm ottivat vastaan runsaat aplodit.

 
Sciarrinolla riitti ensi-iltajuhlissa puhuttavaa.
Jürgen Flimm painoi lippalakin päähänsä ja keskittyi jalkapalloon.

Bassobaritoni Otto Katzameier, armoitettu Macbeth.
Juhlissa oli mukana myös Brechtin oppilas, ohjaajalegenda Achim Freyer. Oikealla Linus Bickmann Lautten Compagneysta.

Sadekuurojen koristama sunnuntai kääntyi illaksi Schiller-teatterilla, jossa sai ensi-iltansa paikan historiaan mielenkiintoisesti liittyvä teospari. Samuel Beckett vieraili syys-lokakuussa  1976 Schiller-teatterissa näytelmänsä Footfalls Saksan-version (Tritte) harjoituksissa. Säveltäjä Morton Feldman tuli tapaamaan häntä ja ehdotti yhteisen oopperan tekemistä. Beckett ei innostunut, mutta lähetti myöhemmin Feldmanille postikortin, johon oli kirjoittanut kymmensäkeisen runon Neither. Feldman sävelsi saamastaan runosta oopperan, joka lienee yksi historian lyhyimmistä oopperalibretoista (vai -cartolinoista, korteista?)

Brittiläinen ohjaajakuuluisuus Katie Mitchell oli nyt parittanut nämä kaksi teosta runsaan tunnin mittaiseksi kokonaisuudeksi, jonka liimaksi oli valittu näytelmää teemoittava päähenkilö Mayn (Julia Wieninger) käveleminen näyttämöä edestakaisin. Vicki Mortimerin lavastus oli yksinkertaisuudessaan kaunis: vain suuri sinisävyinen huone, avoinainen ovi ja kaksi riippuvalaisinta. Neljännen kohtauksen jälkeen François-Xavier Rothin johtama orkesteri alkoi soittaa Feldmanin oopperaa. Näyttämöllä nousi väliseiniä paljastaen yhä vain useampia huoneita ja edestakaisin käveleviä naishahmoja. Sopraano Laura Aikin lauloi Feldmanin säveltämiä linjoja taitavasti, moni-ilmeisiin pianissimoihin taipuen.

Kävelemisen polyfoniaan tukeutuva ohjaus ei kuitenkaan pystynyt pitämään mielenkiintoa yllä, eikä rehellisesti sanottuna myöskään Feldmanin sävelkerronta, jossa kyllä riitti hyviä aloituksia ja lopetuksia muttei tukevia keskikohtia. Yleisö palkitsi kokonaisuuden vaimeilla aplodeilla, mutta virkosi kapellimestari François-Xavier Rothin kohdalla, jolle ilta merkitsi onnistunutta debyyttiä Staatsoperin montussa.

Bertolt Brechtin huvila Buckowissa.
Ooppera ja lama: ripaus uutta, vähän lainattua, jotain sinistä ja melkoisesti vanhaa?

Lama-ajan-viettoni päättyi Berliinin lähistölle, Buckowin pikkukaupunkiin, Bertolt Brechtin huvilalle. Brechtin vuonna 1953 kirjoittamia Buckow-elegioita mukaillen: jos markkinoiden luottamus on heikko, voisivatko markkinat valita itselleen uudet ihmiset?

Bertolt Brecht: Buckow-elegia.

Taideväki kokoontui Pyhäniemen kartanolla

$
0
0


Mika Lehto ja Lilli Paasikivi toivottivat väen tervetulleeksi.

Olipas minulla rattoisa perjantai-iltapäivä kalaisten järvien rantamilla, Hollolassa sijaitsevan Pyhäniemen kartanon lehtevissä maisemissa. Siinä vieressähän sijaitsee myös Lahden kylä, josta sittemmin tuli kaupunki.

Taiteilijat ja taiteenrakastajat kokoontuivat paikalle sateenvarjoineen juhlistamaan jokakesäisen taidetapahtuman avajaisia. Maalausten, piirrosten, kudosten, patsaiden ja sommitelmien ohella kesäsesonki tarjoaa kamarimusiikkia ja suurimittaisen puistokonsertin. "Kiitos, tervetuloa ja kiva kun pääsitte paikalle", lausui kartanonherra Mika Lehto sivurakennuksen kuistilta kahden sadekuuron välissä.

Kamarimusiikkisarjan taiteellinen johtaja, oopperalaulaja Lilli Paasikivi paljasti puheessaan aikovansa uskaltautua "syviin rock-virtoihin" sellotaiteilija Perttu Kivilaakson kanssa. Konsertti, jossa esiintyy myös Mikko Sirén, pidetään Hollolan keskiaikaisessa kivikirkossa 3.7.2014.

Avajaisten suurin ilonaihe olivat taidenäyttelyt, jonka myyntipuolelle kuva- ja lasitaiteilija Riikka Latva-Somppi oli koonnut teoksia 17 suomalaiselta nykytaiteilijalta. Kesän klassikkotaiteilija on tällä kertaa Reidar Särestöniemi (1925-1981).

Vanhoista tuttavista tapasin muun muassa tapakouluttaja Kaarina Suonperän, joka ihasteli miesvieraiden kesähattuja. Itselläni ei sellaista kuitenkaan ollut, mihin Suonperä kommentoi: "mutta kukaan ei ole täydellinen".

Kaarina Suonperä, Juha Louhivuori ja Mari Kiviniemi kartanon pihalla.
Muusikko Jarkko Kiiski johtaa suunnittelemansa puistokonsertin lauantaina 9.8.2014.





Päärakennuksessa Mozartia ja Kreisleria soitti jousikvartetti Sibelius-Akatemiasta.
Emma Ainala ihastutti voimakkailla maalauksillaan.
Pekka Syrjälä teoksensa "Vitut"äärellä.
Petri Ala-Maunus ja Ilkka Luttinen Ala-Maunuksen vaikuttavien maisemien ääressä. Luttinen toi näyttelyyn Koiran ja Karhun.

Eräs kesän kiinnostavimmista taiteilijoista: HC Berg. Kirjaimet tuleva etunimistä Hans-Christian.
Kaarina Suonperä ihailee Reidar Särestöniemen taidetta. "Hän lähetti minulle kerran ämpärillisen punaisia neilikoita."
Glorian ex-päätoimittaja Riitta Lindegren kiitti päiväkirjan pitäjää radion Hienostelua-ohjelmasta.
Puistokujannetta kartanolle ja takaisin.

Kartanokierros alkaa torstaina

$
0
0

Björn Wahlroos (oik.) kertoo Åminnen kartanosta.

Arvon lukijat ovat saattaneet merkillepanna, miten päiväkirjan pitäjä on viime aikoina huidellut eri puolilla pitäjiä ja kohotellut maljoja niin vanhojen kuin uusienkin tuttavuuksien kanssa. Uuden vapauden ajan on mahdollistanut esimieheni kesäloma, minkä johdosta työpäiviä on voinut sulostuttaa pienillä päiväretkillä. Majapaikkakin on kulkijalle tarvittaessa löytynyt.

Uudesta vapaudesta hurmioituneena aloitan radiossa torstaina 3.7.2014 kartanokierroksen, jonka viidessä ohjelmassa vierailen merkittävissä suomalaiskartanoissa. Kierroksen aloittaa Itä-Uudenmaan komea tiililinna Malmgård, jota minulle esittelee omistajasuvun päämies, kreivi Johan Creutz. Tapaamme myös kartanon uuden isännän, Johan Creutzin pojan Henrikin, joka valitsee kartanon olutvalikoimasta kesään sopivia juomia.

Torstaina 17.7.2014 päästään vierailulle Salon Halikossa sijaitsevaan Åminneen, jonka saleja ja historiaa esittelee kartanonherra Björn Wahlroos. Vaikka valokuvaaminen kartanon sisällä oli rajoitettua, Wahlroosin kertomukset ovat niin eläväisiä, ettei kuvia jää kaipaamaan. Ja voi kuulkaa, miten hyvää suklaakakkua siellä sai!

Muut käyntikohteet paljastan tuonnempana, sillä pelkään toimittajakunnan keskuudessaan suorittamaa tiedustelutoimintaa, minkä uhriksi olen muutaman kerran joutunut: tulevat aiheet ja haastateltavat ovat esiintyneet sanomalehden sivuilla muutamaa päivää ennen oman ohjelmani ulostuloa.

Kartanoiden musiikkivajeen korjaan soittamalla laadukasta klassista musiikkia haastattelujen lomassa. Jaa että minkä musiikkivajeen? Malmgårdin kirjastossa ei ole nuotistoa, eikä Åminnen Rackwitz-fortepianoa ole aikoihin viritetty.

Kartanokierros 3.7.2014 alkaen torstaisin klo 11.00 Yle Radio 1:ssä, minkä jälkeen ohjelmat löytyvät YLE Areenasta.

Kreivi Johan Creutz kotilinnansa Malmgårdin edessä.

Kotilinna väläytti aarteitaan

$
0
0


Vanha kreivi Johan Creutz ja nuori kreivi Henrik Creutz.
Aloitin heinäkuun kartanokierroksen sateisena iltapäivänä Itä-Uudenmaan Pernajassa sijaitsevasta Malmgårdin linnasta. Sovittuna aikana paikka näytti autiolta, mutta soitin kuitenkin paraatioven kahta ovikelloa. Mitään ei tapahtunut. Jonkin ajan kuluttua pihalle kaarsi auto. Kuljettajan puolen ikkunasta minua ystävällisesti tervehti kartanon viime vuonna haltuunsa saanut nuori isäntä, kreivi Henrik Creutz. Hän pahoitteli, että hänen isänsä Johan oli vielä kokouksessa, mutta tarjoutui kyyditsemään minut läheiseen kartanopuotiin kahvia nauttimaan. Sain miellyttävää kyytiseuraa myös aivan nuorimmasta sukupolvesta, sillä takapenkillä istuivat hillitysti Amanda, 5, ja kreivi Alexander, 2.

Eikä aikaakaan kun vanha kreivi Johan Creutz jo pelmahti sisään puodille ja liittyi kahviseurakseni. Hän on siirtynyt kartanonpidosta eläkkeelle, mutta asuu vaimonsa Kristinan kanssa edelleen Malmgårdin linnassa, puheista päätellen enimmäkseen itäsiiven yksityistiloissa. Hänen poikansa Henrikin perhe asuu pihapiirin toisessa rakennuksessa ja toinen poika Fredrik Lontoossa.

Johan Creutz aloitti kartanonpidon vuonna 1991 hänen oman isänsä Carl-Johanin jäätyä eläkkeelle. Vuonna 2003 kartanoa alettiin esitellä matkailijoille, ja viisi vuotta sitten perustettiin olutpanimo, joka tuottaa nykyään 300 000 litraa olutta vuodessa omista viljoista ja oman lähteen vedestä. Carl-Johan kuoli vuonna 2007. Hänen leskensä, Johan Creutzin äiti kreivitär Nan Creutz täyttää marraskuussa 99 vuotta, muttei enää asu kartanolla.

Kahvihetken jälkeen kävelemme Johan Creutzin kanssa linnaan. Se on uusmaalaisessa maisemassa erikoinen näky, kuin pienikokoinen Amsterdamin rautatieasema. Tyyliä kuvataan sekä hollantilaiseksi että pohjoisranskalaiseksi. Linnan suunnitteli arkkitehti F. A. Sjöström Turun kuvernöörin Carl Magnus Creutzin tilauksesta. Vuosia kestäneen suunnittelu- ja rakennustyön jälkeen talo valmistui vuonna 1885.

Johan Creutz kotilinnansa pääovella.

Sukuvaakuna löytyy välieteisestä.
Linna korvasi vanhan puisen kaksikerroksisen päärakennuksen, jossa ei enää ollut tilaa Carl Magnuksen kolmentoista lapsen kesävierailuille. Vanha päärakennus purettiin ja siirrettiin uuteen paikkaan, jossa se palveli Malmgårdin kansakouluna. Myös Johan Creutz ehti käydä sitä ennen talon lopullista purkamista.

Nousemme Johan Creutzin kanssa portaikkoa ylös piano nobileen. Portaikossa näen ohimennen neljää vuodenaikaa esittävät patsaat ja Lennart Segerstråhlen maalaukset. Sitten edessämme avautuu mahtava ritarisali, rakennuksen kuuluisin paikka, 25 metriä pitkä kuvankaunis galleria. Korinttolaispylväät kannattelevat kaaria, katossa roikkuu neljä muranolaiskruunua. Seiniltä katselevat suvun esi-isät ja -äidit.

Ritarisali oli todennäköisesti myös yksitoista vuotta sitten pidetyn kuninkaallisen hääjuhlan tapahtumapaikka. Siitä Johan Creutz on kuitenkin vaitonainen, mutta muista lähteistä voi lukea, miten Johan Creutzin vanhempi poika Fredrik avioitui elokuussa 2003 Molempain Sisiliain kuningaskunnan prinsessa Annunziatan kanssa. Juhlallisuudet onnistuttiin pitämään salassa julkisuudelta, vaikka juhlavieraiden joukossa oli luultavasti montakin arvovierasta, mm. Württembergin herttuatar Elisabeth, morsiamen äiti.

Jatkamme kierrosta kirjastoon, jonne on asetettu linnan rakennuttajan Carl Magnus Creutzin muotokuva. Johan Creutz esittelee Carl Magnuksen aikanaan läksiäislahjaksi saamaa juhlakirjaa, jonka kreivin kruunulla koristetussa prameassa kannessa on Creutzin sukuvaakuna ympäröitynä Turun, Porin, Ahvenanmaan jaVarsinais-Suomen vaakunoilla. Sivuilla on valokuvat jokaisesta Creutzin alaisesta sekä erillinen nimiluettelo.

Kirjastossa on myös harvinainen kokoelma ensipainoksia Carl von Linnén kirjoista. Niitä hankki Jan Adolf Creutz (1735-1804), joka oli hyvin kiinnostunut kasveista ja maatalouteen liittyvistä aiheista. Hän merkitsi jokaisen hankkimansa kirjan sisäkanteen ostopäivämäärän, -paikan ja hinnan. Niiden lisäksi kirjoissa on hänen ex libriksensä sekä Malmgårdin kirjaston leima.

Käväisemme vielä herrainhuoneessa, jonka metsästystrofeiden keskellä voi pelata snookeria. Nurkasta löydämme presidentti Svinhufvudin käyttämän kävelykepin.

Johan Creutz lehteilee kirjastossaan ensipainosta Carl von Linnén teoksesta Fauna Svecica.

Kirjan sisäkannessa on tiedot ostopaikasta, -hetkestä ja hinnasta. Tämä kirja on ostettu Tukholmasta 13.6.1783 ja se maksoi yhden riikintaalerin ja kahdeksan shillinkiä.
Vierailun päätteeksi palaamme puodille, jossa tapaan panimomestari Tuomas Markkulan. Hän kertoo lähteneensä heti panimoa perustamaan, kun Johan Creutz sitä pyysi. Mukaan ostettavaksi Markkula ja Henrik Creutz suosittelevat Huvila-sarjan Pale Alea. Otan sen lisäksi paikan erikoisuutta, speltillä maustettua Dinkeliä(saksaksi speltti - ei tule sekoittaa termiin Dunkel, tumma).

Illalla kotona on kartanomuistojen ja oluiden vuoro. Kullankeltainen Pale Ale maistuu greipiltä ja sopii aurinkoiseen iltapäivään. Kuparinvärinen Dinkel on raikas, hennon pähkinäinen, suorastaan mahlamainen. Tyylikäs karvaus viipyilee jälkimaussa. Se on täydellinen juoma illallisen jälkeen, juhlamielen entisestään kohottamiseksi, vaikkapa snooker-pelin seuraksi herrainhuoneeseen.

Panimomestari Tuomas Markkula (vas.) ja Henrik Creutz kartanopuodissa.
 
Kartanon oluita.


Musiikit:

Grétry: Marssi oopperasta Andromaque. Le Concert Spirituel, joht. Hervé Niquet.
Svart: Bender-polska. Per Mattsson.
Saint-Saëns: Akvaario. Güher ja Sühel Pekinel sekä soitinyhtye.
Schubert: Andante con moto pianotriosta nro 2 Es-duuri. Storioni-trio.
Storch-Wilson: Vi ses igen - Näkemiin. Harmony Sisters ja Carl-Erik Creutz, puhe.
J.S. Bach: Allegro Brandenburgilaisesta konsertosta nro 6 B-duuri. Bach-Collegium Japan, joht. Masaaki Suzuki.

Ihmisiä ja elämää matkalla Savonlinnaan

$
0
0


Tertin kartanon emäntä Pepita Pylkkänen tarjosi mansikoita.

Kaikenlainen sosieteeraus on pitänyt minut viime päivinä kiireisenä. Perjantai-iltana olin Savonlinnan oopperajuhlien avajaisnäytöksessä, lauantaiaamuna join aamukahvia Helsingissä ja iltapäiväkahvit nautinkin sitten jo Ruovedellä eräässä silmiä hivelevän kauniissa paikassa, josta kerron lisää parin viikon kuluttua. Kyllä kannattaa takoa, kun rauta on kuumaa.

Menomatkalla Savonlinnaan minulla oli mahdollisuus pysähtyä Heinolassa, entisessä maaherran residenssissä, jossa toimii eräs maamme kiinnostavimmista museoista. Sen johtaja Kari-Paavo Kokki auttoi kerran paikallisen Kettu ja Kana -nimisen ravintolan omistajasukua teettämällä kopion museon hallussa olleesta taulusta, jossa näkyy kaksi Wänni Ludwig Jääskeläisen omistamaa höyryalusta. Ravintolan nykyinen toimitusjohtaja Pasi Jääskeläinen on Wänni Ludwigin pojanpojanpoika, ja antanut omalle lapselleen nimen Wänni.

Kari-Paavo Kokin johtama Heinolan kaupunginmuseo täyttää tänä vuonna 50 vuotta.

Heinolan vakiojengi kokoontuu Jääskeläisten laivojen ja kahvien äärellä.

Heinolan tori kuhisi elämää. Ylöseksi esittäytynyt mies myi vanhoja astioita.
Heinolasta matka jatkui Wehmaan kartanoon, jossa tapasin isäntä Nils Grotenfeltin ja emäntä Kerstin Grotenfeltin, jonka vaateputiikista löysin koleassa kesäsäässä tarpeellisen puuvillaneuleen.

Nils ja Kerstin Grotenfelt valmistautuvat kartanon elokuussa tapahtuvaan sukupolvenvaihdokseen.

Tertin kartanoa ei voi ohittaa, joskin viime aikoina olen ollut pettynyt sen kahvilarakennuksen tarjontaan. Pettymyksen korvasi ihana kartanonrouva Pepita Pylkkänen mansikoineen. Pepitan seurassa viihtyisi pidempäänkin, mutta oli taas kiire jatkaa matkaa kohti määränpäätä, Uuttalinnaa eli Olavinlinnaa.

Pepita Pylkkänen.

Perillä Savonlinnassa oli vuorossa oopperajuhlien avajaisteos, Aulis SallisenKullervo, jonka alkukommellukset loivat illalle kutkuttavan prologin. Näytös pääsi alkamaan melkein puolitoista tuntia myöhässä, minkä paikalla ollut radion musiikkitoimituksen grand old man Veikko Ylikojola  totesi olevan aivan poikkeuksellista. Veikko muisteli uransa varrelta paria tapausta, joissa väliaika oli venähtänyt, muun muassa Kohtalon voiman pidentäneen ukkoskuuron.

Yhdessä totesimme, että onneksi Kullervon hirmuisesti viivästynyt ensi-ilta ei ollut suora lähetys televisiossa, sillä se koittaa vasta maanantaina 21.7.2014 YLE Teemalla. Kannattaa silloin liittyä Olavinlinnan tunnelmaan ja peruuttaa kaikki ylimääräiset menot, kuten pyykkitupa.

Kapellimestari Hannu Lintu haki juomavettä ennen Kullervon ensi-iltaa.
Tyttökvartetti lauloi yleisölle lämmittelymusiikkia.
    
Kello 20.07 - esitys ei vieläkään ole alkanut!




Kuvaus Kullervon ensi-illan viivästyksestä:

Noin klo 19.00: näyttämön takamuurin yläreunalta kuuluu voimakas pamaus. Jotkut luulevat, että pamaus on osa ohjausta.
Noin klo 19.10: Taiteellinen johtaja Jorma Silvasti ja festivaalijohtaja Jan Strandholm astuvat lavalle. Silvasti puhuu yleisölle ilman mikrofonia. "Hyvää iltaa, minun nimeni on Jorma Silvasti ja olen tänä vuonna ensimmäistä kertaa taiteellinen johtaja. Ja kuinka ollakaan, meillä on sähköongelma." Yleisö puhkeaa nauruun ja taputuksiin. "Lupasin myös etten enää koskaan esiinny tällä lavalla, ja täällä minä nyt olen." Naurua, jotka päättyvät taputuksiin. "Sähköongelma tarkoittaa sitä, että meillä ei mitä suurimmalla todennäköisyydellä ole käytettävissä tekstityslaitetta." Yleisö kohahtaa. Jan Strandholm jatkaa kertomalla ongelmista ruotsiksi ja englanniksi.
Klo 19.16 Silvasti ilmoittaa, että ongelmaa ei saada korjatuksi ainakaan ennen klo 19.30 ja kertoo että baari on auki. Osa yleisöstä poistuu katsomosta.
Klo 19.30 Silvasti ilmoittaa yleisölle, että jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa Saksa johtaa 1-0.
Klo 19.35 Festivaalin PR-päällikkö Aarno Cronvall kuuluttaa kovaäänisistä. "Vika on saatu paikallistettua ja sitä aletaan korjata. Seuraava tiedotus kymmenen minuutin kuluttua."
Näyttämön yläpuolisella valoparvella näkyy liikettä ja väkeä taskulampun kanssa.
Klo 19.50 Cronvall kuuluttaa jälleen. "Meillä on vielä ongelmia sähkön kanssa, mutta tilanne näyttää lupaavalta."
Klo 19.59 Valoparvelta kuuluu innostunut huudahdus, "toimii!" ja paria valonheitintä kokeillaan.
Klo 20.05 Kirkas valonheitin syttyy ja katsomoon jäänyt yleisö kohahtaa.
Klo 20.10 Cronvall kuuluttaa. "Olemme kohta valmiit aloittamaan, pyydämme teitä ottamaan paikkanne."
Klo 20.16 Katsomovalot himmennetään. Cronvall kuuluttaa. "Meillä on vielä ongelmia vasemman puolen lavastuksen ja valaistuksen kanssa. Korjaamme sitä esityksen aikana."
Klo 20.18 Kapellimestari Hannu Lintu kävelee orkesterin eteen kannustushuutojen saattelemana. Ensi-ilta käynnistyy, mutta kolmesta tekstityslaitteesta vain oikeanpuoleinen toimii.
Oopperaesitys päättyy klo 23.32.

Loppuaplodeissa valonheitin osoitti säveltäjä Aulis Sallista.
Nokka kohti kotia!

Fagervikissa keisari nukkui huonosti

$
0
0


Fagervikin päärakennus on koti.

Kesäinen kartanokierros jatkuu sellaisilla kartanoilla, joiden esittelyssä minun on muistutettava arvon lukijoita niiden luonteesta yksityiskotina. Radio-ohjelmani välityksellä asukkaat ovat esitelleet kotiensa kulttuurihistoriaa ja samalla tallentaneet muistojaan YLEn arkistoon, josta niitä voivat tulevat sukupolvet vielä satojen vuosien jälkeenkin kuunnella. Muutoin jatkuu näissä arvorakennuksissa sellainen arki kuin tähänkin asti: peltoa viljellen, läksyjä lukien ja iltapäiväkahveja keitellen.

Länsi-Uudenmaan ruukkialueen komein kartano on Inkoossa sijaitseva Fagervik, jonka vuonna 1773 valmistuneessa päärakennuksessa asuu maanviljelijä Otto von Frenckellperheineen.

Saapuessani paikalle näen etupihan portailla kaksi kuvankaunista naista: rouva Catarinan ja tytär Johannan iltapäiväauringossa, jonkinlaista nyppimistä sisältävää askaretta harjoittamassa. Ilo on kuitenkin lyhytaikaista, sillä heti minut huomattuani he siirtyvät sisätiloihin, eivätkä sen jälkeen näyttäydy tai suostu valokuvattaviksi.

Fagervikin päärakennusryhmä valmistui vuonna 1781.
Saan tutustua päärakennukseen Otto von Frenckellin opastuksella, jonka päivettynyt olemus kertoo pitkistä työpäivistä ulkoilmassa. Hän viljelee suurtilan mailla muun muassa leipäviljaa, mallasohraa ja öljykasveja.

Ruukkialue on avoinna matkailijoille ja kaunista kappelia voi vuokrata häitä varten, mutta päärakennusta ei avata vierailijoille. Ruukinrakennuksia on vuokrattu vapaa-ajan käyttöön - tosin vuokrasuhteet ovat pitkiä ja sellaisen saadakseen pitäisi odottaa vuosia.

Otto von Frenckell kotinsa portilla.
Frenckell polveutuu Fagervikin ruukin loistoon kohottaneista veljeksistä Wilhelm ja Mikael Hisingistä, jotka ostivat paikan 1723 ja aloittivat tinatun läkkipellin valmistuksen. Mikaelin poika Johan aateloitiin 1770 nimellä Hisinger. Filantrooppi ja kulttuurinystävä Johan Hisinger tilasi Turun kaupunginarkkitehti Christian Friedrich Schröderiltä suunnitelmat uudesta päärakennuksesta, joka valmistui 1773. Rautaportin päällä on rakennuttajan nimikirjaimet JH sekä vuosiluku 1781, jolloin koko rakennusryhmä valmistui. Nykyään kartanon omistaa kiinteistöyhtymä, jonka Frenckell omistaa kahden pikkuserkkunsa, Barbara ja Eva Hisinger-Jägerskiöldin kanssa. Työntekijöitä on viisi.

Frenckell vie minut aluksi katsomaan huonetta, jossa kuningas Kustaa III yöpyi vierailullaan 2.6.1775. Alkuperäinen sänky on tallella, samoin Rörstrandin kakluuni, joka on upotettu nisheeseen. 

Kuninkaan yöpymishuoneessa piti olla kaksi uloskäyntiä, joista toista ei ole huomata, sillä se on naamioitu seinämaalauksien lomaan. Pohjoiseen antava ikkuna luo valaistuksesta hämärän. Samassa huoneessa yöpyi 1819 keisari Aleksanteri I, mutta tarinan mukaan hän koki vuoteen epämukavaksi ja siirrätti sen päätyyn oman telttasänkynsä.

Kustaa III:n vuode ei miellyttänyt Aleksanteri I:stä.

Seinämaalauksia Kustaa III:n makuuhuoneessa.
 
Kuninkaan makuukamarin toinen ovi kätkeytyy seinään.
Päärakennuksen toinen merkittävä huone on kolmannen kerroksen kirjasto, jonka interiööri on säilytetty alkuperäisenä. Se voi monen mielestä näyttää tutulta, sillä taidemaalari Eero Järnefelt käytti näkymää esikuvana Aurora-seuraa kuvaavassa seinämaalauksessaan. Se valmistui 1916 Helsingin yliopiston juhlasalin eteläseinälle, mutta tuhoutui helmikuun pommituksissa 1944. Kaksi muuta versiota samasta aiheesta on kuitenkin säilynyt; toinen niistä sijaitsee yliopiston opettajien kahvikabinetissa.

Fagervikin kirjastomiljöö huokuu 1700-luvun valistuseettistä ilmapiiriä.
Kirjaston snooker-pöytä on niin iso, että se on pitänyt rakentaa paikan päällä. Joissakin lähteissä kirjastossa väitetään olevan kaksi maapalloa, mutta todellisuudessa vain toinen niistä on maapallo - toinen on tähtipallo. Kirjaston vieressä sijaitsee kaunis sininen salonki, jonka ikkunasta näkyy vieläkin kauniimmat maisemat Bruksträsket-järven yli.

Järvenselkä kimmeltää iltapäiväauringossa, vastarannalla kohoaa kuusikko, taivaalla lipuu kumpupilviä. Ja jos kurottaa vasemmalle, voi nähdä punaisen kappelin ja sivurakennuksen, jota kutsutaan järviflyygeliksi. Näin huikea office view oli ruukinpatruuna Johan Hisingerillä, jonka työhuoneeksi sali valmistui. Seinille on maalattu kustavilaistyylisiä medaljonkeja mietelauseineen. Puolet kustakin mietelauseesta on kuvaa, puolet tekstiä.

Näkymä ruukinpatruunan työhuoneesta.

 
Työhuoneen medaljonkimaalauksissa on sananlaskuja.
Tietääkö joku, mitä tämä sananlasku tarkoittaa?

Portaita laskeutuessani panen merkille ilonaiheita kartanon nykyarjesta, todisteita elävästä soittoharrastuksesta: punaisena kiiltävän rumpusetin, penkille lasketun harmonikan ja avatun pianon, jonka nuottitelineellä on käytetyn näköisiä nuotteja. Rumpuja soittaa poika Robert, pianoa Johanna-tytär ja harmonikkaa Catarina-rouva. Isäntä itse kertoo kuuntelevansa.

Aikaa on kulunut sen verran, että ulkokierros täytyy jättää seuraavaan kertaan. Fagervikin kuuluisasta puutarhasta ehdin nähdä uusgoottilaisen orangerien, jonka julkisivut on hiljattain kunnostettu.

Monta kokemusta rikkaampana hyvästelen isännän ja mielessäni toivotan hänelle maistuvaa päivällistä. Keittiöstä tulvineen tuoksun perusteella tarjolla on ainakin siankylkeä.

Fagervikin puutarhassa kasvoivat jo 1700-luvulla orkideat, kameliat, appelsiinit ja persikat.



Musiikit:
Walther-Gentili: Allegro konsertosta nro 13 A-duuri. Anders Storbacka, Fagervikin kirkon urut.
J. Fr. Agricola: Allegro sonaatista A-duuri. Emmanuel Pahud, Jonathan Manson ja Trevor Pinnock.
Norman: Katrilli Fagervikistä C-duuri. Erkki Palola ja Jaakko Vuornos.
Mahler: Blumine. Floridan filharmoninen orkesteri, joht. James Judd.
Jurmann-Rotter: Veronika, der Lenz ist da. Max Raabe ja Palast-orkesteri.
Beethoven: Rondo pianokonsertosta nro 5 Es-duuri "Keisari". Jevgeni Sudbin ja Minnesotan orkesteri, joht. Osmo Vänskä.

Vierailulla Björn Wahlroosin kartanossa, I osa

$
0
0

Åminnen kartanon portilla.


Valtakunnan tunnetuin miljonääri, Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos kirjoitti vuosituhannen alussa nimensä suomalaiseen kulttuurihistoriaan ryhtymällä Åminnen arvokartanon uudeksi isännäksi. Salon Halikossa sijaitsevan kartanon päärakennus kävi vuosina 2001-2007 Wahlroosin maksamana läpi perusteellisen kunnostuksen kreivi Gustaf Mauritz Armfeltin (1757-1814) aikaiseen asuun.

Tänä kesänä Björn Wahlroos avasi minulle kartanonsa ovet ja esitteli yksityiskohtaisesti kotinsa historiaa ja esineistöä. Voi pojat, että jännitti, kun puukujannetta pitkin päärakennukselle ajoin. Perille päästyäni hermostus laantui kun sain mitä ystävällisimmän vastaanoton sekä kartanon työntekijöiltä että isännältä itseltään.

Ainoa harmittava asia blogin kannalta on se, että valokuvaaminen kartanossa oli pääasiassa kiellettyä. Niinpä saatte tyytyä arvomiljöön sanalliseen kuvailuun, ulkokuviin ja piirtämääni luonnosmaiseen pohjapiirrokseen. Kunnollisen pohjapiirroksen sekä muuta nippelitietoa voi löytää Tuomo Pietiläisen ja työryhmän erinomaisesta kirjasta Wahlroos - Epävirallinen elämäkerta (Into 2013). Teoksen Suomen kartanoita(Otava 1989) nelisivuinen Åminne-artikkeli alkaa sen sijaan olla vanhentunut.

Åminnen kartanolla on myös suomenkielinen nimitys Joensuu, mutta nykyisen isännän ja uuden tutkimuskirjallisuuden tapaan käytän pelkästään nimeä Åminne.

Ensin muutama sana kartanon historian tärkeimmästä omistajasuvusta.

Armfeltien aika Åminnessa alkoi, kun Kustaa III lahjoitti Gustaf Mauritzin ja hovineiti Hedvig Ulrika De la Gardien kesäkuussa 1785 juhlittujen häiden kunniaksi sulhasen isälle Magnus Wilhelm Armfeltille suuren rahasumman maatilaa varten. Päärakennus puuttui, ja kun Magnus Wilhelm sellaista alkoi rakennuttaa, oli lopputulos pojan mielestä liian vaatimaton. Isän kuoltua Gustaf Mauritz aloitti uudistus- ja laajennustyöt, joiden myötä kartanon päärakennus vuonna 1811 sai nykyisin tunnetun muotonsa. Vaatimaton vanha hirsirakennus jäi keskelle ja rapattiin laajennusosien tapaan.

Julkisivuvärinä on poltetulla ja luonnon terralla taitettu italianpunainen. Sitä koristavat kipsimedaljongit, tiilipilasterit ja puiset kapiteelit. Ikkunat on valmistettu kauniisti aaltoilevasta ranskalaisesta puhalletusta lasista. Pääjulkisivun puistosommitelmaan kuuluvat symmetriset käytävät ja ajorampin edustan kookas medaljonki-istutus.



Åminnen kunnostusarkkitehteinä toimivat Merja Nieminen ja Kari Järvinen.

Kartanon pääovella on vastassa taloudenhoitaja, joka johdattaa minut eteisen ja pienen förmaakin läpi siniseen förmaakiin. Talon tunnelma tekee vaikutuksen: hämärän huoneen hiljaisuuden rikkoo vain sieltä täältä kuuluva seinäpendyylien ja kaappikellojen raksutus. Rackwitz-fortepianon päälle on katettu kaksi suurta kahvikuppia ja kaikenlaista pientä makeaa; vihreitä kuulia, Fazerin konvehteja ja suklaakakku.


Sitten kuulen salongista ripeähköt askeleet.


Jatkuu keskiviikkona.

Vierailulla Björn Wahlroosin kartanossa, II osa

$
0
0

Björn Wahlroos kartanonsa sisäänkäynnillä.

Björn Wahlroos astuu esiin salongin ovesta, toivottaa tervetulleeksi ja luo minuun terävän mutta ystävällisen katseen. Hän on pukeutunut rentoon villakangastakkiin ja vihreisiin vakosamettihousuihin.

Nautimme aluksi kakkukahvit. "Enemmän maitoa", hän neuvoo taloudenhoitajaa. Ihmettelemme, miksi niin usein Suomen historiasta puhuttaessa sivuutetaan yhteinen menneisyys Ruotsin ja Venäjän kanssa. Ja miksi Suomessa vähätellään omaa kulttuurihistoriaa? Väitetään jopa että olisimme puusta pudonneita!

Alkurupattelun jälkeen Wahlroos avaa oven altaanille ja johdattaa minut katsomaan siltä avautuvaa englantilaista puistoa. Halikonjoen toisen puolen rotundassa lepää kauniina kopio Johan Tobias Sergelin kuuluisasta Amor ja Psyke -patsaasta, jonka Carolus Rosenlew 2001 löysi firenzeläisestä antiikkiliikkeestä. "Se on todella kaunis varhaisaamun valossa", Wahlroos kertoo. "Tuolla voit nähdä kaksi Douglas-kuusta", hän osoittaa oikealle.

Laskemme kahvikupit Georg Hauptin mahonkilipastolle ja aloitamme kierroksen kartanon seitsemässä edustussalissa, joita englantilaisessa ympäristössä voisi kutsua nimellä State Rooms.


Heti sinisestä förmaakista (1) oikealle on kreivi Gustaf Mauritz Armfeltin makuuhuone (2), joka pian hänen kuolemansa jälkeen muutettiin salongiksi. Seinien väri on roosa. Turun maakuntamuseossa on Armfeltin aamutakki, joka on seinien kanssa samanvärinen. "Olen miettinyt että täytyy ompeluttaa siitä toisinto itselleni", Wahlroos vitsailee.

Kun Wahlroosit ottivat talon 2001 vastaan, arvokkaita huonekaluja ei Åminnessa paljon ollut jäljellä. Vuosien mittaan uusi isäntäpari on kuitenkin hankkinut niitä eri puolilta maailmaa ja luonut saleihin vaikuttavia myöhäiskustavilaisia interiöörejä. Wahlroosille kreivin makuuhuoneen mieluisimmat huonekalut ovat Nils-Petter Stenströmin lipasto ja sekretääri. Wahlroosin mukaan Stenströmiä pidetään nykyään Georg Hauptin jälkeen arvostetuimpana myöhäiskustavilaisen ajan ebenistinä Ruotsissa. Ihailemme huonekalujen rikasta intarsia-koristelua, kullattua ruutuornamenttia ja korkeiden jalkojen helminauhoja.

Vaikka valtaosa muotokuvakokoelmasta oli kartanossa säilynyt, ovat sitäkin Wahlroosit täydentäneet. Kreivin makuuhuoneeseen on kerätty kuninkaallisia, kuten Kustaa III:n vanhemmat, Adolf Fredrik ja Lovisa Ulrika, sekä Katariina Suuri, jonka Wahlroos löysi huutokaupasta New Yorkista, "usko tai älä". Näyttävin muotokuva on ruokapöydän kokoinen Lorenz Paschin maalaus seitsenvuotiaasta kruununprinssi Gustaf Adolfista, jonka kotiopettajana Armfelt toimi. Wahlroos osti maalauksen Badenin suurherttualta. "Badenin suurherttualla on kuulemma taloudellisia vaikeuksia." Maalaus päätyi Badeniin, kun Kustaa IV Adolf pakeni vaimonsa Frederika Dorotean kotimaahan jouluaattona 1809. Siellä maalaus oli ollut kellarissa ja siinä oli "tylsä kellariraami".

Uuden mahtavan kehyksen riikinvaakuinoineen ja tammenlehväkoristeineen ovat 2005 tehneet kultaajamestari Harri Virtanen ja hienopuuseppä Tero Hulkkonen, joka saa Wahlroosin puhkeamaan ylistykseen. "Mies on aivan omaa luokkaansa. Hän on tehnyt erinäisiä hyvin vaativia dekooritöitä sekä täällä että meidän kustavilaisessa paviljongissamme."


Pikkukirjaston (3) läpi kävelemme kartanon kuuluisimpaan huoneeseen, Armfeltin kirjastoon (4), jonka kalustus on säilynyt kokonaan alkuperäisenä. Kahdelta seinältä tulviva auringonvalo saa miljöön näyttämään jollakin tapaa hengelliseltä. Onko tämä viisauden temppeli?

Kun istuu Joseph Höckertin suunnitteleman valtavan empire-kirjoituspöydän ääressä, voi vastapäisestä trymoopeilistä nähdä sekä itsensä että selkänsä takana kohoavan Kustaa III:n muotokuvan. Oikeanpuolisen ikkunan edessä on Kustaa III rintakuva, ja lyyrakoristeisia kirjakaappeja rytmittävät filosofien päät. Wahlroos kertoo, että hänen varsinainen työhuoneensa sijaitsee muualla, mutta hän kirjoittaa täällä aina metsästyspäiväkirjaansa. Teoksensa Markkinat ja demokratia esipuheen Wahlroos myös siirtyi kirjoittamaan tänne. Pöydällä näkyy olevan valokuva Ruotsin nykyisestä hallitsijaparista.


Palaamme siniseen förmaakiin, josta vasemmalla puolella sijaitsevat kreivittären salit. Ensimmäinen niistä on sävyltään rauhallisempi, kermanvalkoinen salonki (5), tapaamishuone. Sinne Wahlroos on hankkinut pari ruotsalaisen ebenistin Foltjernin tekemää byroota, jotka eivät alun perin olleet pari. "Kun tarpeeksi kauan jahtaa mööpeleitä, niin silmä tottuu, ja pystyy hissukseen jopa löytämään pareja vanhoille mööpeleilleen." Nurkissa ovat Fredric Iwerssonin tekemät byroot, "harvinaisen hyvälaatuiset".

Salonkiin on koottu Armfeltin suvun merkittävimmät muotokuvat. Tunnetuin lienee Gustaf Mauritz Armfelt venäläisen kenraalin univormussa, joka on maalattu hänen kuolemansa jälkeen. "Ei hän koskaan tuota pukua ole päällään pitänyt", Wahlroos huomauttaa ja alkaa selostaa maalauksen kunniamerkkejä. Armfeltilla on muun muassa Tanskan Elefanttiritarikunnan suurristi, jota ei myönnetä muuta kuin suvereeneille hallitsijoille. "Kustaa III halusi sen suosikilleen ja painosti Tanskan kuningashuonetta Värälän rauhan jälkeen." Hänellä on myös Serafiimiritarikunnan suurristi, joka Ruotsissa myönnetään vain kuningasperheen jäsenille. Gustaf Mauritz katsoo maalauksessa Kustaa III:n muotokuvaa. "Taulusta on myös sellainen kopio, jossa Armfeltin katseen kohteena onkin Aleksanteri I. Tämä versio sijaitsee Helsingin yliopistossa kanslerin työhuoneessa."

Huoneen arvokkain portretti on isännän mukaan Royal Academyn ensimmäisen naispuolisen jäsenen, Angelica Kauffmannin muotokuva Sarah Cuthbert-Brookesta vuodelta 1795. Hän oli Gustaf Mauritzin pojan Gustaf Magnus Armfeltin anoppi, sittemmin paronitar Klinckowström, Suomen varakkain nainen. Gustaf Mauritzin kuoltua hän muutti Åminneen ja teki siitä sääntöperintötilan 1836. Tarinan mukaan hän kuoli vaatiessaan palvelijatarta kiristämään korsettiaan liikaa. "Tämä on fantastinen portretti. Sitä voi katsoa todella pitkään", Wahlroos sanoo. Nainen on maalauksessa kuin jumalatar lyyransa kanssa, sillä oli ajalle tyypillistä kuvata aristokraatteja joko roomalaisessa tai kreikkalaisessa asussa.



Siirrymme vanhaan kreivittären makuuhuoneen förmaakiin (6). "Vaimoni mielestä tämä ei ollut erityisen kaunis", Wahlroos sanoo. Siksi se on nykyisin rokokoo-huone, jossa on kiinalaista esineistöä, muun muassa runsaasti koristeltu kabinettikaappi. Lipaston päältä löydän valokuvan, jossa Wahlroosit poseeraavat Kiinan muurilla. "No se on vähän huumoria."

Huoneessa on myös kauniita kiinalaisia puutarhaistuimia, joita Wahlroos käyttää muidenkin kotiensa sisustuksissa. "Ei tarvitse kuin laittaa yksi kynttilä sisään niin se lämpenee oikein kunnolla, jos on kylmä ilta ulkona. Mutta me käytämme niitä näin sisällä."



Viimeinen seitsemästä salongista on kreivittären makuuhuone (7). Se on palautettu alkuperäiseen, vaaleansiniseen väriinsä. "Huoneessa oli tullessamme kokolattiamatto. Onneksi arkkitehtimme löysivät alkuperäisen lattian vintiltä lankkuina."

Huonetta dominoi alkovi, jossa on rikkaasti koristeltu italialainen pylvässänky noin vuodelta 1770. "Sehän on vähän pompöösi, mutta kokonsa puolesta sopii alkoviin aivan fantastisesti. Olen ostanut sen Sothebyn huutokaupasta. Se oli suuren brittiläisen linnan päämakuuhuoneen sänkynä." Sängyn alaosaa koristaa hopeoitu vaakunakilpien rivistö, pylväitä kasvikierteet ja katosta kullattu ja hopeoitu uurna- ja kukkaisasetelmien sekä lentoon lähtevien aarnikotkien muodostama veistosryhmä.

Huoneen maalauksista kiinnostavin on pieni kuva naisesta, joka tanssahtelee pilvien päällä. Hän on Kuurinmaan herttuan tytär, Saganin prinsessa Wilhelmine, yksi Gustaf Mauritz Armfeltin monista rakastajattarista. "Oikeastaan Armfelt seurusteli ensin hänen äitinsä, herttuatar Dorothean kanssa, mutta Dorothean ikääntyessä Gustaf Mauritz vaihtoi tyttäreen, joka tietenkin tämän päivän moraalisääntöjen mukaan olisi syvästi tuomittavaa", Wahlroos kertoo. "Heille syntyi tytär Gustava, joka meni naimisiin puoliserkkunsa kanssa ja alkoi emännöidä naapurikartano Viurilaa."

Wahlroos jatkaa kertomuksella Wilhelminestä Klemens von Metternichin rakastajattarena. "Hän lopetti suhteen juuri ennen Wienin kongressia. Tarinan mukaan Metternich oli niin murtunut että oli täpärällä ettei Wienin kongressia pystytty järjestämään."


Jätämme kreivittären makuuhuoneen ja tulemme kapealle käytävälle. Seinällä ovat muiden muassa Gustaf Mauritzin isä, äiti ja sedät sekä Kustaa II Adolf sekä päädyssä myös Andy Warholin Kuningatar Elisabeth, yksi talon harvoista moderneista tauluista. Näen myös ruotsalaisen Patrik Grahamin maalaaman muotokuvan Wahlroosista itsestään (huomautettakoon että se on isompi kuin Armfeltin muotokuva). "Sain sen 60-vuotislahjaksi tässä hiljattain."

Knorringin suvun muotokuvia ei ole, sillä Wahlroosin mukaan ne eivät olleet järin korkealaatuisia ja suku vei ne kaupan yhteydessä mukanaan. "Åminnen eräs suuruuden aika päättyi 1925, ja ehkä tämä on oikein näin. Sitten Suomelle ja Åminnelle seurasivat paljon vaikemmat vuodet kun tuli sotaa ja sotakorvauksia ja vaikeuksia", Wahlroos toteaa.

Armfeltin suvun jäseniä on haudattu Halikon kirkolle.

Pysähdymme eteisessä, jossa tulijaa tervehtii massiivinen pysti. Aleksanteri I:n kolossaalirintakuva painaa Wahlroosin mukaan 400-500 kiloa. "Olen ostanut tämän Roomasta. Tämä on se kappale, jonka Aleksanteri I antoi rakastajattarelleen prinsessa [ruhtinatar] Volkonskille. Se on ollut Palazzo Polissa Roomassa vuodesta 1829 vuoteen 2002." Hän jatkaa kertomalla, miten kuvan mallina oli elävä Aleksanteri, kun hän Napoleonin kukistuttua vuonna 1814 ratsasti Pariisiin. "Se on 1800-luvun ensimmäisten vuosikymmenten suurimman kuvanveistäjän, tanskalaisen Bertel Thorvaldsenin veistämä."

Sitten tapahtuu kummia: ensimmäistä kertaa kierroksen aikana, kymmenten vuosilukujen ja sivulauseiden sivulauseiden jälkeen Wahlroosin muisti pettää. "Tämän toisinnon on hakannut hänen parhaimpiin oppilaisiinsa kuulunut kuvanveistäjä Boris Orlovski, joka muun muassa on veistänyt Pietarin... sen toisen suuren palatsin... ulkopuolella olevat... Nyt unohdan mitkä hallitsijat ne on. Mutta joka tapauksessa, eräs Venäjän suurimmista kuvanveistäjistä, joka tämän on tehnyt."

Mutta miksi pysti on juuri Åminnessa? "Aleksanteri I oli Gustaf Mauritz Armfeltin viimeinen ja ehkä suurin hyväntekijä. Hänen kanssaan Gustaf Mauritz viime kädessä loi sekä Åminnen että neuvoi Aleksanteri I:stä, kun hän Turussa 1812 sopi tulevan Ruotsin kuninkaan Jean-Baptiste Bernadotten, sittemmin Kaarle Juhana XIV, kanssa siitä että sotaa ei enää täällä Ahvenanmeren rajalla käytäisi, eli Suomen ja Ruotsin välisellä rajalla. Ja se sopimushan sitten piti. Matkallaan Turkuun Aleksanteri I tuli Åminnen kautta ja haki Armfeltin neuvoja neuvotteluun Bernadotten kanssa."

"Vilkaisemmeko vielä ruokasalia, kun se nyt on katettu illallista varten", Wahlroos kysyy.


Näen uskomattoman kauniin vaaleansinisen ruokasalin (8). Pöydällä ja sivulipastoilla on kandelaabereita ja keskellä katossa roikkuu puolitoistametrinen myöhäiskustavilainen kynttiläkruunu. Ruokasalin vastakkaiselta puolelta on käynti pieneen ruokasaliin, jonka oviaukossa vilahtaa kartanonrouva Saara Wahlroos.

Pöydälle on katettu näyttävä astiasto 24:lle hengelle. "Siinä on vaimoni ja minun monogramma tuossa päällä. Se on teetetty tänne Åminnen moderniksi illallisastiastoksi. Meillä on myös Åminnen nimikkoastiasto, joka tuli talon myötä, mutta siitä on mennyt porsliininpalasia ajan saatossa sen verran, että siitä ei oikein tälle seurueelle riitä."

Röyhkeän suuri hopeahökötys pöydän keskellä on kuulajaloilla seisova, yli kolmimetrinen peilipintainen bordsplateau, 1800-luvun alun kattaukseen oleellisesti kuuluva koristus. "Tuossa on tuollaiset pienet pronssiset maljakot, niihin voi panna kukkiakin jos haluaa. Se heijastaa myös tuon kattokruunun valoa ja tällä lailla valaisee huonetta." Ruokasalissa on vain kaksi pientä valopistettä, sillä illalliset syödään kynttilänvalossa.

Wahlroosin mukaan ruokasali on kartanon ainoa huone, josta ei ollut "syvällistä historiallista evidenssiä, minkälaiseksi Gustaf Mauritz tämän olisi halunnut." Lähtökohtana kunnostusarkkitehdeillä oli viisi suurta neoklassista seinäpaneelia, joiden lomaan uusia paneeleja on maalannut Silja Selonen, "erittäin taitava suomalainen dekoorimaalaaja", Wahlroos kertoo.



Kierros Åminnen kartanossa on ohi ja saan omistuskirjoituksen Wahlroosin kustantamaan kirjaan Åminne - Kartanon historia ja päärakennuksen restaurointi. Mahtavan tietoteoksen ovat toimittaneet Merja Nieminen ja Irma Lounatvuori. Kirjaa saa vain Wahlroosilta itseltään, mutta kuka tahansa voi tietysti selata Kansalliskirjastoon luovutettua vapaakappaletta. Teoksessa on myös kaksi Wahlroosin itsensä kirjoittamaa artikkelia kartanon kalusteista ja taidekokoelmasta.

Mutta mitä kuuluu Armfeltin suvulle nykyään? Wahlroos kertoo, että suorat perilliset mieslinjassa asuvat kaikki Ruotsissa, ja suvun päämies Björn Gustaf-Mauritz Armfelt on hänen tuttavansa. "Hän on apteekkarien eläkekassan toimitusjohtaja Tukholmassa. Varsin mukava mies. Naapurikartanossa Viurilassa elää edelleen naislinjaa pitkin nuoremman haaran, vapaaherrallisen haaran perillinen, joka on lähtöisin Gustaf Mauritzin nuoremmasta veljestä August Philipistä."

Halikon kirjaston pihalla on Matti Peltokankaan veistos Gustaf Mauritz Armfeltista.


Koivukujanne ulottuu Halikon kirkolle saakka. Sen katkaisevat Valtatie 110 ja Vanha Turuntie.



Musiikit:
Händel: La rejouissance Ilotulitusmusiikista. The English Concert, joht. Trevor Pinnock.
Geminiani: Allemanda concerto grossosta nro 8 e-molli. Maurice Steger ja The English Concert, joht. Laurence Cummings.
Gossec: Gigue pour les enfants balettisarjasta Sabinus. Les Agremens, joht. Guy van Waas.
Svendsen: Romanssi G-duuri. Terje Tönnesen ja Norjan kamariorkesteri.
Noel Coward: Could you please oblige me with a bren gun? Noël Coward ja Carroll Gibbonsin johtama orkesteri.
Crusell: Finaali klarinettikvartetosta D-duuri. Kari Kriikku ja Avanti!-trio.



Aurinko paistaa Savonlinnassa

$
0
0
Juontaja Inari Tilli Kullervon tv-lähetyksen harjoituksissa. 
Terveiset Savonlinnasta, jossa aurinko paistaa niin taivaalta kuin ihmisten kasvoiltakin. En muista milloin aiemmin suomalaisessa pikkukaupungissa olisin näin ystävällisiä asiakaspalvelijoita kohdannut. Casino-hotelli on hoitanut pesulaliikenteen, rikkoutuneet avainkortit ja aamiaisjärjestelyt niin rennosti ja nopeasti, että jokunen epäonnistunut munakokkeli tai nieriä unohtuvat nopeasti.

Hyvin on mennyt myös Savonlinnan oopperajuhlilla. Tapasin festivaalijohtaja Jan Strandholmin lyhyesti torstaina, ja hän kertoi olevansa tyytyväinen lipunmyynnin sujumiseen, vaikka kesän uutuusteoksessa, Aulis SallisenKullervossa, onkin nähty paljon tyhjiä istuimia. Sen täyttöaste on huonoimmillaan ollut 70 prosentin luokkaa. Klassikot sen sijaan vetävät, kuten Nabucco (kolme loppuunmyytyä iltaa) ja Mozartin Requiem (koko Kerimäen kirkko loppuunmyyty). Pitkittynyt taantuma ei ole näkynyt lipunmyynnissä, kuten ei suuremmin muillakaan festivaaleilla.

Mutta. Mikä Savonlinnan festivaaliyleisöä vaivaa, kun ei Kullervon tapainen hieno uutuusteos sen enempää kiinnosta? Haluaako väki tosiaan nähdä kesästä toiseen vain Carmeniaja Taikahuilua? Haaveilin kokevani Olavinlinnassa joskus vielä Karl-Birger Blomdahlin Aniaran, mutta sellaisesta on kai äärikonservatiivisen yleisön keskellä turha uneksia, sillä 70 prosenttia tuloista saadaan lipunmyynnistä.



Festivaalin ikiklassikkoa Mozartin Taikahuilua oli täksi kesäksi ohjaaja Anselmi Hirvonenhienovaraisesti uudistanut. Lopputulos oli oikein onnistunut, alkuperäistä August Everdingin ohjausta kunnioittava, ikään kuin photoshopattu versio. Jo yleisön tullessa saliin kovaäänisistä kaikui ihana metsäinen linnunlaulu. Uudet räjähdykset, välähdykset ja usvat tenhosivat. Tekstiin oli ujutettu uusia vitsejä, joista eniten pidin Papagenon moitteesta eukoksi pukeutuneelle Papagenalle, joka tuo hänelle vain mukillisen vettä: "No turismista ette taida paljonkaan ymmärtää täällä päin."
 
Pari viittausta Putous-hupailuohjelmaan olivat minusta kosiskelevia, mutta kieltämättä sopivat Taikahuilun henkeen hyvän ja huonon maun sekoituksena. Mozartin aikaan oli nimittäin kummallista säveltää tällaisen teoksen alkusoittoon fughetta - puhumattakaan Haarniskoitujen duetosta, joka muistuttaa Bachin koraalia.


Kesähotellin huone muuttui edit-yksiköksi. Asta Pystynen leikkaa juttua oopperan väliajalle.
Bizet'n Carmenista nähdään tänä kesänä Marianne Mörckin vuoden 2006 versio, joka toistaa teoksen juuri sellaisena kuin se kaikkien mielikuvissa on. Solistien joukosta ihailin Mari Palon esiintymistä Micaëlan roolissa. Hänen äänensä soi laajoissa legatoissa erittäin kauniisti.

Viikonlopun aikana Savonlinnassa on järjestetty myös baletin mestarikursseja, jotka sunnuntai-iltana huipentuivat gaalailtaan Olavinlinnan lavalla. Monista upeista numeroista voisi mainita ainakin Mariinski-baletin Victoria Tereshkinan soolot Joutsenlammesta sekä Anastasia ja Denis Matvijenkon tanssiman katkelman Edward Clugin koreografiasta Radio ja Juliet.

Eikä tässä vielä kaikki. Savonlinnan tunnelmaan pääsette maanantai-iltana YLE Teemalla, kun Aulis Sallisen Kullervon suora lähetys alkaa. Klo 19.00.

Jorma Silvasti (vas.) Aulis Sallinen ja Hannu Lintu. (Kuva: Savonlinnan oopperajuhlat / Hannu Luostarinen.)

Taidemaisemien keskellä kohoaa Pekkalan kartano

$
0
0

Marcus Hackman aloitti Pekkalan kartanon johdossa 1990. 
Kaikista kesän kartanokäynneistä Ruovedellä sijaitsevalle Pekkalan kartanolle oli minun tähän asti hankalin löytää: ajoin ensin sujuvasti Ruoveden kirkonkylälle, kunnes ymmärsin, että olisi jo aiemmin pitänyt kääntyä 66-tieltä vasemmalle. Siinähän lukee tietysti Jäminkipohja. Sitten menee kulkija taas sekaisin. Onko se nyt tuosta, Kekkonen? Kyllä. Vasta sitten, varoittamatta, vilahtaa vaahteroiden takana musta kyltti Pekkala. Perillä ollaan! Komeiden hirsirakennusten rivistön jälkeen edessä levittäytyy vaaleanpunainen päärakennus kuin karamelli. Pääovesta astelee ulos kartanonherra Marcus Hackman, itse rauhallisuus.

Pekkalan kartano ei totisesti ole hälyisä läpikulkupaikka, vaan Pekkalanniemen korkeimmalle kohdalle perustettu tila, jota valtakunnan kauneimmat korpimaisemat ympäröivät. Paikkaa voisi kutsua taidekartanoksi pelkästään sen rikkaan historian takia. Maisemia kävivät lähes kaikki 1800-luvun suomalaistaiteilijat maalaamassa. Jotkut perustivat lähistölle asumuksiaankin: Ellen Thesleff Casa Biancan ja Akseli Gallen-Kallela erämaa-ateljeensa. Jean Sibelius luonnosteli koulurakennuksessa Lemminkäis-sarjaansa.

Kartanon empire-tyylinen päärakennus kätkee sisäänsä erään maamme upeimmista yksityisinteriööreistä, Ellen Thesleffin vuonna 1928 koristaman valoisan salin. Sen seitsemässätoista seinäpaneelissa on arabeskinomaisilla siveltimenvedoilla maalattuja ihmisfiguureja ja kukkaornamentteja.

Hackman Ellen Thesleffin suunnitteleman takan ääressä.

Seinäpaneelien kukka-aiheita.


Ellen Thesleffin koristama sali sijaitsee valoisassa länsisiivessä.

Seinäpaneelin lapsiaihe.
Kartanon nykyiseen toimintaan kuuluu keskikesällä järjestettävä Kamarimusiikkitapahtuma Musiikkia! Ruovesi, jonka konsertteja pidetään niin konserttitallissa (entisessä hevostallissa) kuin kirkollakin.

Kulkiessamme auringon läikittämien hirsirakennusten lomassa Hackman kertoo paikan synkeästä menneisyydestä. Kartano oli nimittäin yksi vuoden 1918 taistelujen päänäyttämöistä. Hänen isoisänsä isä, tilanomistaja Alexander Aminoff surmattiin silloin pirttirakennuksen vanhaan työhuoneeseen. Rakennuksen ulkoseinässä on edelleen jäljellä Schrapnell-kranaatin kuori ja kymmenittäin sen sirottamia hauleja.

Ulkoseinään iskeytyi Schrapnell-kranaatin kuori vuoden 1918 taisteluissa.
 
Seinässä on edelleen kymmenittäin haulinjälkiä.
Nykyinen isäntä Marcus Hackman polveutuu kartanon perustajasta Johan Petter Austrellista, joka oli ostanut tilukset Kurjen suvulta. Hänen pojantyttärensä avioitui esikuntakapteeni Adolf Aminoffin kanssa vuonna 1820. Hackmanin äiti Antonia polveutuu heistä ja meni naimisiin kuuluisan perheyhtiön jäsenen Patrick Hackmanin kanssa. Sukuun kuuluu myös kuvataiteilija Sigrid Oxenstierna af Korsholm och Wasa, ruotsalainen kreivitär, Hans Aminoffin puoliso ja Marcus Hackmanin isoäiti.

Kuuntele vierailu Pekkalan kartanossa tästä.

Musiikit:
Anon.-Martin y Coll: Danza del hacha. Hesperion XXI, joht. Jordi Savall.
Byström: Valssi Es-duuri. Erkki Palola ja Jaakko Vuornos.
Debussy: Keijukaiset ovat verrattomia tanssijattaria. Pierre-Laurent Aimard.
Sibelius: Tuonelan joutsen. Los Angelesin filharmoninen orkesteri, joht. Esa-Pekka Salonen.
Gilberto: Eu vim da Bahia. Joao Gilberto ja Stan Getz.
Vivaldi: Konsertto flautinolle C-duuri. Giovanni Antonini ja Il Giardino Armonico.

Kartanokierros päättyy Kivilammin torppaan

$
0
0

Ulla ja Jukka Salonen viettävät vapaa-aikaa Kivilammin torpalla.

Viime viikkoina tekemäni kartanokierros kaipasi huipennusta. Mitä uutta keksiä, kun olin jo nähnyt Kustaa III:n makuuhuoneen, Ellen Thesleffin koristaman salin ja Malmgårdin kirjaston?  En enää jaksanut lähteä lahden toisellekaan puolen.

Sitten löysin jotain erikoista: alkuperäisessä kunnossa säilyneen torpan. Torpathan tarjosivat aikanaan kartanoille sekä työvoimaa että raaka-aineita, joten sellaisessa vierailu antaisi kesän kartanokierrokselle mainion päätepisteen.
 
Pasilasta noin sata kilometriä Turun- ja Porintietä ajettuani saavuin Suomen varhaishistorian merkittävimmälle kulkuväylälle, Hämeen Härkätielle, jota pitkin pääsi Turusta Hämeenlinnaan.
 
Sen varressa levittäytyvän Kivilammin torpan 11 rakennusta ovat peräisin 1700- ja 1800-luvuilta. Torpan nykyiset vuokralaiset, vantaalaiset eläkeläiset Ulla ja Jukka Salonen käyttävät paikkaa vapaa-ajan asuntonaan urheasti vuoden ympäri, vaikka sähköä tai juoksevaa vettä ei ole.
 
 
Kivilammi mainitaan vanhassa venäläisessä sotilaskartassa.
 
Jukka Salonen polveutuu torppariajan asukkaista: siellä ovat asuneet sekä hänen isoäitinsä että isoäitinsä äiti. Ensimmäinen merkintä Kivilammista on armeijan papereissa vuodelta 1523 ja torpasta vuodelta 1795, jolloin vanhin osa päärakennuksesta on ilmeisesti valmistunut. Samalta ajalta on maininta kievarin pidosta ja viinanpoltto-oikeudesta.
 
Paikka oli suosittu levähdyspaikka siellä sijaitsevan lähteen takia, sillä hevoset karsastavat avannosta nostettua vettä sen kylmyyden takia. Lähdevesi on sen sijaan aina neliasteista. Hevosten ja ihmisten kengissä paikalle on kulkeutunut paljon harvinaisten kasvien siemeniä. Tilalla kasvaa edelleen 106 erilaista kasvilajia, joiden joukossa on useita harvinaisuuksia. Kaikkien kasvien nimiä Salonen ei kerro, mutta mainitsee esimerkkeinä punaluumun ja rohtoraunion.
 

Torpan pihasta löytyi suuri hevosenkenkä.
 

Päärakennuksen ulko-ovessa on rakentajan puumerkki.
 
Torppaa käytti yöpymispaikkanaan myös vanginvartija matkallaan Kakolasta Hämeenlinnaan. Mukana kulkenut vanki on todennäköisesti suljettu Härkätien toisella puolella sijaitsevaan aittaan, jonka lattian yhdessä kulmassa on reikä tarpeiden tekoa varten. Ovessa on jäljet jykevistä lukoista.
 
Itsenäisyyden alun ajan torpparilakien yhteydessä Salosen isoeno ei korkean ikänsä takia lunastanut torppaa itselleen, ja paikka jäi Saaren kartanolle, jolle se edelleen kuuluu. Kartanon työntekijät ovat ylläpitäneet vanhoja hirsirakennuksia hyvässä kunnossa.
 
Vierailun päätteeksi saan nauttia näiden ystävällisten torpparien runsaan kahvipöydän antimista. Sellaisen voi siis loihtia, vaikkei sähköä tai juoksevaa vettä olisikaan.
 

Vanki suljettiin yöksi aittarakennukseen.
 
 
Musiikit:
Anon. 1400-luvulta: O wie gern und doch entpern. Oliphant.
Haydn: Finaali triosta nro 32 G-duuri. Suomalainen baryton-trio.
Merikanto: Poikien sotamarssi. Eero Heinonen.
Bach: Schlummert ein, ihr matten Augen kantaatista nro 82. Christine Schäfer, Jacques Zoon ja Berliinin barokkisolistit.
Kansansäv: Tuu tuu tupakkarulla. Arvo Ahlgren (1970), Elmi Tsokkinen (1957) ja Hulda Selin (1958).
Gossec: Moderato sinfoniasta F-duuri. Les Agremens, joht. Guy van Waas.
Viewing all 300 articles
Browse latest View live