Quantcast
Channel: Herrasmiehen päiväkirja
Viewing all 300 articles
Browse latest View live

Lemminkäinen lähti maapallon toiselle puolelle

$
0
0
Pietari Inkinen Lemminkäisen jälkeen.

Paljastettava se on: olen matkannut maapallon toiselle puolen, Uuteen-Seelantiin, seuraamaan kapellimestari Pietari Inkisen jäähyväiskonsertteja maan ykkösorkesterin, Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina.

Tänään oli viimeinen konsertti Wellingtonissa, ohjelmassa Sibeliuksen Lemminkäinen. Tuonelan joutsen oli niin vangitseva, etten ole moista aiemmin kuullut. Wienin filharmonikot soittavat saman teoksen Helsingissä tänä iltana. Toivottavasti he yltävät lähellekään tätä.

Jatkoa seuraa lähipäivinä...


Pietari Inkinen piti hauskan jäähyväispuheen.

Shannon kertoi soittaneensa Suomen Kansallisoopperassa. Lisätietoja kellään?

Uudessa-Seelannissa suosittu konsertin väliaikaeväs: Jätski.


Yleisö juhli Pietari Inkisen jäähyväisiä Wellingtonissa

$
0
0


Wellington.

Kun kuninkaallisen laivaston komentaja James Cook vuonna 1774 matkusti Uuteen-Seelantiin, oli hänellä Resolution-aluksellaan mukanaan 112 miestä, 16 tykkiä, hevosia, karjaa, lampaita, vuohia, varapurjeita, juomavettä ja ruumassa ylimääräinen osiin purettu varakutteri.

Nykyään matkustaminen on hankalampaa, kun kaukomatkoillakin kaikki tavara pitää saada mahdutetuksi parin-kolmenkymmenen kilon vetoiseen matkalaukkuun. Onneksi makeaa vettä on nykyään tarjolla erikoisemmissakin etapeissa – kuten Hong Kongin Victoria-kukkulalla tai lentokoneessa Vanuatun yläpuolella.

Michael Fowler Centre, Wellingtonin sinfoniakonserttien pitopaikka.

Nauhuri, kamera, läptoppi ja talvivaatteet mukanani olen matkustanut Uuden-Seelannin kaukaisille saarille seuraamaan maan ykkösorkesterin, Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin konsertteja, joissa se hyvästelee suomalaisen ylikapellimestarinsa Pietari Inkisen.

Inkisen kausi on kestänyt kahdeksan vuotta, minkä aikana orkesteri on kiertänyt Eurooppaa Wienin Musikvereinia myöten, soittanut Beethovenin sinfoniasarjan, esittänyt ja levyttänyt kaikki Sibeliuksen sinfoniat ja äänittänyt yhä enevässä määrin elokuvamusiikkia. Orkesterin eniten yleisöä kerännyt soitto kaikuu kahdessa Hobitti-elokuvassa, joiden lopputeksteissä näkyy myös suomalaisen konserttimestarin Vesa-Matti Leppäsen nimi.

Inkisen jäähyväiskiertue käynnistyi maan pääkaupungista Wellingtonista perjantaina ja lauantaina 12. ja 13.6.2015. Inkisen nimeä kantavan festivaalin konsertit pidettiin orkesterin kotisalissa, vuonna 1983 valmistuneessa ruskeasävyisessä Michael Fowler Centressä, joka on nimetty merkittävän arkkitehdin mukaan ja joka sinfoniakonserttikäytössä vetää 2209 kuulijaa viinitarhanomaiseen saliinsa.

Festivaalin kaksi konserttia esitteli Inkisen kaudelle olennaisimmat säveltäjät ja paljasti orkesterin soinnista yhä vain huumaavampia puolia. Kaikki huipentui lauantaina kuultuun Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarjaan.


Michael Fowler Centren konserttisali sisältä.

Perjantain konsertti oli omistettu musiikille Richard Wagnerin oopperoista Siegfried ja Götterdämmerung, joiden solisteina lauloivat tenori Simon O’Neill ja sopraano Christine Goerke. O’Neill on Suomessakin vieraillut uusiseelantilainen tenori, jonka Inkisen kanssa tekemä levy Wagnerin musiikista valittiin BBC Music Magazinen kuukauden levyksi 2010. Hänen tulkintansa olivat jälleen vangitsevia ja uljas tenoriääni kellui vapautuneesti paksun orkesterikudoksen päällä.

Orkesterin osalta vavahduttavinta kuultavaa oli Götterdämmerung, jonka sointikerroksista Inkinen nosti aina olennaisimman esiin ja piti näin taitavasti yllä musiikillista jännitystä. Eniten ihailin jousistoa – esimerkiksi ykkösviulujen soli-paikat virtasivat vapautuneesti. Jousiston kanssa taitavana viulistina tunnettu Inkinen on tehnyt paljon työtä, jonka tulokset olivat kuultavissa vieläkin selkeämmin lauantaina Beethovenissa.

Beethovenin viulukonserton solistiksi oli alun perin kiinnitetty Inkisen kanssa Euroopan-kiertueen 2010 tehnyt Hilary Hahn, mutta koska lääkärit olivat kieltäneet häneltä matkanteon pitkälle ehtineen raskauden takia, oli sijaiseksi saatu vähintään yhtä loistelias Karen Gomyo.

Pietari Inkinen orkesterinsa edessä.

Väliajan jälkeen konserttimestari Vesa-Matti Leppänen piti puheen, jossa hän tiivisti Inkisen kauden kohokohdat viihdyttävien anekdoottien höystämänä. Sen päätyttyä astui hymyilevä Inkinen vielä kerran ylikapellimestarin ominaisuudessa kotisalinsa lavalle, kumarsi, kääntyi orkesteriinsa päin ja käynnisti Sibeliuksen Lemminkäisen.

Kalevalan sankarista innoittunut teos sai Inkisen käsissä väkevän, wagneriaanisen tulkinnan, jossa oli liikkumatilaa dramaattisille vaski-impulsseille, jousiensemblelle, eri sävyisille crescendoille ja diminuendoille sekä ennen kaikkea englannintorvensoittaja Michael Austinille, jonka piirtämästä Tuonelan joutsenesta sukeutui paras koskaan kuulemani esitys. Sointivärit välkehtivät näinkin vaatimattomassa akustiikassa, eikä Austin aina viivytellyt samalla tavalla muiden muusikoiden kanssa, vaan veti tarinaa solistisesti eteenpäin.

Viimeisten akordien päätyttyä yleisö puhkesi hurjiin suosionosoituksiin, nousi seisomaan, ja lavalla nähtiin värikkäiden paukkuserpentiinien lentonäytös.

Amanda ja Stefanie kehuivat illan solistia Karen Gomyota.

Yleisöä konsertin jälkeen jututtaessani kommentit olivat ylistäviä. Eräs vanhempi rouva kertoi matkanneensa Australiaan saakka kuuntelemaan Inkisen johtamaa Wagnerin Ringiä. Ja Sibelius oli kaikkiin kolahtanut - niin kuin se on täällä tehnyt jo vuosikymmenten ajan. Sibban musiikissa on paljon samaa kuin Uuden-Seelannin kansallissäveltäjässä Douglas Lilburnissa.

 
Johtokunnan jäsen Dame Bronwen Holdsworth on Uuden-Seelannin vaikutusvaltaisimpia liikenaisia ja taitava pianisti.

Sam, Daniel ja Dwaine halusivat tulla katsomaan Pietari Inkisen jäähyväisiä.

Juhlat jatkuivat cocktail-tilaisuudella yleisöaulassa, sen jälkeen meluisammissa merkeissä muusikoiden kerroksessa.

Kaikesta näki, että näillä vehmailla saarilla on viimeisten kahdeksan vuoden aikana kypsynyt uusi suomalainen kapellimestaritähti. Seuraavaksi Inkinen on kiinnitetty Prahan sinfoniaorkesterin ylikapellimestariksi ja vuoden kuluttua hän aloittaa samassa tehtävässä Japanin filharmonikoiden edessä Tokiossa.

Ennen uusia haasteita Inkistä juhlitaan tällä viikolla vielä jäähyväiskiertueen muissa kaupungeissa Christchurchissa, Dunedinissa ja Aucklandissa.

Hyvin meni! Soolopasunisti David Bremner.

Lavan takana Pietari Inkisen kanssa

$
0
0


Kapellimestari Pietari Inkinen selasi partituuria pukuhuoneessaan.


Uuden-Seelannin sinfoniaorkesterin kotisalin Michael Fowler Centren takatilat ovat arkiset. Muusikot saavat laskea soitinkotelonsa kouluruokalaa muistuttavan nuhjuisen salin pöydille, solistia ja konserttimestaria varten löytyy pari ikkunatonta koppia. Kapellimestarihuoneessa on sentään ikkuna ja pieni kylppäri. Lavalle mennessä täytyy varoa, ettei lyö päätään lavan reunalle laskeutuvan ykkösparven puupaneeleihin.





Jean Sibeliuksen Lemminkäisen harjoitukset etenevät rennoissa tunnelmissa. Soitetaan läpi, hiotaan taitteita ja ylimenoja, tarkistellaan balanssia. Englannintorvensoittaja Michael Austin saa soolonsa päätyttyä kollegiaaliset aplodit. Kun tauko koittaa, ylikapellimestari Pietari Inkinen ei meinaa ehtiä lavalta pois, kun niin monella on asiaa: valokuvaajalla, lehdistöpäälliköllä, assistentilla ja soittajilla.


Harjoitustauolla Inkinen jutteli ykkösviulisti Haihong Liun kanssa.
Orkesterissa vieraili alttoviulisti Petteri Poijärvi Helsingin kaupunginorkesterista.

Inkinen aloitti ylikapellimestarikautensa Uudessa-Seelannissa 2008, johdettuaan orkesteria ensimmäistä kertaa kaksi vuotta aiemmin. ”Meillä synkkasi ja tuli tuloksia heti”, Inkinen muistelee. Pitkä, Euroopasta käsin lähes kolmenkymmenen tunnin lentomatkakaan ei silloin hirvittänyt. ”Lennellään nyt tässä nuorempana näin kauas sitten”, hän kertoo ajatelleensa.

Inkinen sai samaan aikaan kyselyjä myös muiden orkesterien ylikapellimestariksi, mutta Uusi-Seelanti vei voiton, sillä täysikokoisena sinfoniaorkesterina se sopi heti suurten myöhäisromanttisten orkesteriteosten tekemiseen.

Inkinen pitää muusikoidensa erilaisista taustoista. Kolme neljäsosaa on paikallisia, loput tulevat pääosin Euroopasta ja Aasiasta. Pelkästään ykkösviulussa on yhdeksän eri kansallisuutta, mikä tuo vapautta tulkintoihin. ”Ei ole tradition painolastia. Täällä voi hyvin vapaasti omaa tyyliä muokata”, Inkinen kertoo.


Dominion Post -lehti haastatteli ja valokuvasi Pietari Inkistä.

Pietari Inkinen aloitti kapellimestariopinnot 14-vuotiaana Jorma Panulan johdolla. Ensimmäisen kokemuksen orkesterin edessä hän muistaa hyvin. Harjoitusorkesteri eli niin kutsuttu Kapubändi oli Panulan oppilaiden käytössä Sibelius-Akatemian konserttisalissa Pohjoisella Rautatiekadulla. Joku Joseph Haydnin sinfonioista lähti käyntiin Panulan antamilla lyöntikaavan ohjeilla: ”Pum, alas ykkönen. Kahvila, Eduskuntatalo, ylös”, Inkinen muistelee. ”Siitä se lähti, sillä lailla lyödään neljään.”

Ensimmäiset askeleet musiikin parissa Inkinen otti 4-vuotiaana synnyinkaupunkinsa Kouvolan Suzuki-ryhmässä Pohjois-Kymen musiikkiopistossa. Kauempaa suvusta löytyy kanttoreita, mutta perheessä ei ole muita ammattimuusikoita. Aluksi hän haki opiskelemaan pianonsoittoa, mutta pääsykokeissa ilmenneen tarkan sävelkorvan takia hänelle tarjottiin viulua. Piano kulki jonkin aikaa viulun rinnalla, kunnes viulu vei kokonaan voiton.

Ennen läpimurtoaan kapellimestarina Inkinen ehti luoda komeaa uraa viulistina. Hän on esiintynyt lähes kaikkien suomalaisorkesterien solistina, voittanut Kuopion viulukilpailun ja tullut neljänneksi Sibelius-viulukilpailussa. Orkesterikiireistä huolimatta hän pitää edelleen yllä soittotaitoaan. Viimeksi hän soitti Bachin d-molli-kaksoisviulukonserton solistina johtamansa Ludwigsburgin linnafestivaalin avajaiskonsertissa Baden-Württembergissä.






Tulevat haasteet pitävät sisällään ylikapellimestarin pestit Prahan sinfoniaorkesterin ja Japanin filharmonikkojen kanssa. Niitä hän aikoo hoitaa Sveitsin Baselista käsin, jossa hänellä on koti tyttöystävänsä Sarah Fritzin kanssa.

Tulevaisuuden suunnitelmiin kuuluu uuden ohjelmiston opiskelua. ”Kyllä mä haluaisin ennemmin tai myöhemmin kaikki Wagnerin oopperat johtaa”, Inkinen sanoo.

Tällä viikolla hänen on kuitenkin hoidettava jäähyväiskiertue Uuden-Seelannin molempien saarten suurimmissa kaupungeissa. Kahdeksan vuotta ylikapellimestarina on tullut täyteen – ensi vuonna Inkinen nimitetään orkesterin kunniakapellimestariksi. Paluu saarivaltakuntaan on sovittu vuodelle 2017.







Ohjelman musiikit:
Sibelius: Musette musiikista näytelmään Kuningas Kristian II. Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen.
Wagner: Siegmundin kevätlaulu oopperasta Valkyyria. Simon O’Neill ja Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen.
Mozart: Allegro sinfoniasta nro 8 D-duuri. Baijerin kamariorkesteri, joht. Pietari Inkinen.
Wagner: Siegfriedin Reininmatka oopperasta Götterdämmerung. Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen.
Rautavaara: Con grandezza sinfoniasta nro 8 ”The Journey”, ”Matka”. Uuden-Seelannin sinfoniaorkesteri, joht. Pietari Inkinen.

Nyt on vuoden pimein aika

$
0
0
Juhannusmökki Uuden-Seelannin eteläsaarella. Vasemmassa alakulmassa kiiltomatoja.

Vuoden pimein aika on nyt. Kuuraa, loskaa, hyhmää. Kiiltomatoja.

Hyvää Juhannusta Uudesta-Seelannista.

Jäätiköllä tuli kuuma

$
0
0
Matkalla jäälle.

Terveiset Uuden-Seelannin eteläsaarelta, jossa talvi on sujunut tavanomaisissa merkeissä: on hiihdetty, luisteltu, lämmitelty takan ääressä ja juotu kuumaa.

Retki saaren länsireunamalle, Franz Josefin jäätikölle, arvelutti etukäteen lämpötilojensa puolesta. Toki muutakin jännitettävää oli, sillä jos sää retken aikana huononisi, eikä helikopteri sen takia pääsisi hakemaan meitä takaisin, olisi jäätikölle jäätävä yöksi. Ja etukäteen oli allekirjoitettava kaikenlaiset vakuutukset siitä, että oli ymmärtänyt reissun riskit ja kuolemanvaarat. Eikä ollut sydänvikaa, verenpainelääkitystä, ylipainoa tai raskaana.

Helikopterilennolle sai ottaa elämäni pienimmät käsimatkatavarat: järjestäjän osoittamaan vyölaukkuun mahdutettiin jäärautojen lisäksi juomavesi ja muonaa. Kameran sai pitää kaulassaan, nauhurin tungin välihousujen taskuun.

Jäätikön reunalle päästyämme läksimme Alex-oppaan johdolla kävelemään syvemmälle kohti sinistä rinnettä. Matkalla tuli monta kertaa ihmeteltyä, miten moni-ilmeistä jää on. Sanastoa ei lumen, veden ja jään olomuodoille tunnu englannin kielessä olevan niin paljon kuin suomessa. Mutta aina löytyi ilmaisuja. "Tuo on kuin minttujäätelöä. Ja on siinä hieman suklaatakin."

Kontattiin luolista, ahtauduttiin solista.

Entä se lämpötila sitten? Kuuma tuli.

Retki alkoi kävelyllä sademetsän läpi. Kyllä: viileänlauhkean sademetsän, jossa voi talvisin nähdä jääpuikkoja.
Crampons, eli jääraudat.


Mittakaavaa voi olla vaikea hahmottaa...

...mutta nuo tuolla ovat ihmisiä.



Tästä olisi saanut monta Gin Tonicia.

Alex hakkasi rinteeseen askelmia.


Kapea sola, jota kuljettaessa käytetään jonomaista askellustapaa.

Paluumatka.
Hostelissa odotti lämmin peti.

Savonlinnassa nautittiin kupliva operetti-piknik

$
0
0
Lippu liehuu taas Olavinlinnassa.


Savonlinnan oopperajuhlat käynnistyi viikonloppuna kuumassa Olavinlinnassa Wienin Volksoperin vierailuesityksillä. Seurasin perjantaina 3.7.2015 mielihyvällä wieniläisten tulkintaa Franz Lehárin operetista Iloinen leski, jossa äveriäälle Hanna Glawarille juonitaan uutta aviopuolisoa.

Wieniläisten esityksestä puuttui paljon. Siitä puuttuivat ne ainekset, jotka joskus tekevät operetista tuskaa: kyynisyys, teennäisyys, häpeä ja epäusko. Niiden sijaan lavalla kuplivat aitous, suoruus, omistautuminen ja puheosuuksissa takapenkkiin asti kalskahtava, äidinkielenä briljantisti deklamoitu Itävallan saksa.

Jopa kohtaus, jossa primadonna viehkeilee frakkipukuisen komeljanttarilauman keskellä, oli tässä versiossa toimiva. Joukkokohtauksissa nähtiin kokoelma yksilöitä, ei samaan suuntaan päätään nyökyttelevää pingviinilaumaa.

Robert Meyer tarjosi kahvia Marco di Sapialle. Kuva: Soila Puurtinen / Itä-Savo.

Illan hauskin roolintekijä oli Robert Meyer vaivalloisesti polkupyöräilevänä palvelijana. Komiikkaa lisäsi tieto siitä, että Meyer on myös koko oopperatalon pääjohtaja.

Niukat lavasteet ja leveälle linnanäyttämölle sovitettu ohjaus loivat tunnelmaa sellaisesta, että ollaan piknikillä. Puvut olivat moitteettomat, mutta ruokasalin juhlakattauksen sijaan kahvit juotiin filtiltä, jolle oli kirjailtu Pariisin-näkymä.

Yleisö palkitsi esityksen runsain suosionosoituksin.

Wieniläisten perjantainen Iloinen leski oli ensimmäinen kerta kun Savonlinnan oopperajuhlilla nähtiin operettia. Hauska ja rohkea avaus taiteelliselta johtajalta Jorma Silvastilta. Tällaista katselee sopivin väliajoin - ei joka vuosi - mutta se toimii aikana, jolloin talouslaman uhka hautoo Eurooppaa ja kaikki näyttää taas niin epävarmalta.


Tervetuloa Malaysia Airlinesin lennolle - teille on ehkä istumapaikka

$
0
0
Pitkät matkat epäonnen konemallilla loppuvat pian.
 
No meneepäs tässä kauan. Kaunissilmäinen nainen on jo vaivaantunut check in -tiskin toisella puolen. Hänellä on passini. Ja taas hän soittaa kollegalleen. Yritän kysellä, tietokoneetko reistailevat vai mikä on. Ei, hänen kollegansa tekee edelleen istumajärjestystä, eikä teille ole paikkaa. Yritykseni rupatella katkeavat naisen hiljaisuuteen. Odotellaan. Nainen katselee muualle. Huokaus, ja taas hän tarttuu luuriin. Ei vieläkään. Hän takoo näppäimistöä - olen näkevinäni, että se on F5, "refresh".

Sitten tapahtuu. Tulostin alkaa surista ja matkalaukku tempautuu takavasemmalle. "Teille on käytäväpaikka, olkaa hyvä, ja hyvää matkaa."

Malaysia Airlinesin 64-metrinen Boeing 777-200 matkustajakone on lähdössä Aucklandin lentoasemalta kohti Kuala Lumpuria. Samanlainen, ääriään myöten buukattu kone ammuttiin vuosi sitten alas Itä-Ukrainan yläpuolella.

Matkustamokompassista tietää mihin suuntaan rukoilla.
Portilla tulee yllätys. Matkustajakorttini piippaa punaista ja minut ohjataan sivulle. "Teidän istumapaikkanne on mennyt", virkailija toteaa. "Mutta tässä teille uusi." Pöydällä näyttää olevan sekalainen kokoelma matkustajakortteja.

Koneen ovella tervehtii kyllästyneen oloinen lentoemäntä pastellinvärisessä kaavussa. Epäkorrekteista lohkaisuistaan tunnettu prinssi Philip sanoisi: "jaa, olette selvästi käymässä nukkumaan".

Paikkani on taiwanilaisen elokuvaopiskelijan vieressä. Istuimet ovat kulahtaneet, videolaitteen näyttöruutu särisee.

Yksitoista tuntia kuluu - ei aivan siivillä - eikä henkilökunta peittele tympeyttään. Juomaveden hakeminen takaosasta vaikuttaa loukkaukselta.

Tuntia ennen saapumista Kuala Lumpuriin kuulutetaan: "Hyvät muslimimatkustajamme, aurinko on juuri laskenut, voitte alkaa nauttia ateriaanne, hyvää ruokahalua." Mies edessäni avaa onnellisena aterinpussin ja käy broilerinsa kimppuun.



Kuala Lumpurista matka jatkuu Lontooseen. Kone on niin paljon myöhässä, että nainen kertoo jatkolentoni Helsinkiin muuttuneen tuntia myöhemmäksi. Se lähtisi Heathrow'n terminaalista 1. Perillä Heathrow'ssa selviää, että terminaali 1 on poissa käytöstä. Kun tulen vaihtotiskille, nainen kertoo, ettei minua olekaan siirretty myöhemmälle lennolle.

Malaysia Airlinesia kohtasi viime vuonna kaksi katastrofia: koneen alas ampumisen lisäksi toisen lentokoneen totaalinen katoaminen Intian valtameren yläpuolella maaliskuussa. Tapaukset pahensivat yhtiön taloudellista tilannetta niin paljon, että yhtiö on lopettamassa mannertenväliset lentonsa.

Pitkiä lentoja voi saada halvalla, mutta samalla voi varautua tympeään kohteluun, väärään tietoon ja erikoisiin odotteluihin.

Jättimäisen A380-koneen siipi. Yhtiö on myymässä omistamistaan suurkoneista kahta.

Laukon kartano elää taruissa ja kertomuksissa

$
0
0


Liisa Lagerstam tuntee kartanonsa.

Paistaa, pilveen menee, sataa, selkenee, paistaa. Ajomatka Pirkanmaalle, Tampereen eteläpuolella sijaitsevalle Vesilahdelle, etenee luonnonnäytelmän lävitse. Kun viimein käännytään Hinsalanniemelle, roikkuu taivaalla juuristaan tummia kumpupilviä. Hevoset leiskauttelevat häntiään, maitohorsmat keinuvat laitumien reunoilla, koivukujanteiden tyngät kertovat entisaikojen vauraudesta.

Talorykelmän ja parin hevosmiehen neuvojen jälkeen saavutaan Laukon kartanon päärakennukselle, joka hohtaa vihreää nurmea vasten liidunvalkeana ja hiukkasen isottelevana. Kartanon emäntä, taidehistorioitsija ja Suomen Akatemian tutkijatohtori Liisa Lagerstam vilkuttaa kuistilta. Vaihdamme kuulumiset etupihalla, Jussi Mäntysen hirvipatsaiden ja punaisten pelargonioiden vierellä. Pyhäjärveltä kantautuva ukkosen jyrähdys ajaa pian sisätiloihin. Taas sataa. Rankasti.

Laukon kartanon historia on jylhänkomea, vaikka siitä on jäänyt vain vähän käsin kosketeltavia todisteita. Ensimmäinen merkintä on vuodelta 1416, mutta asutusta on uusimpien tietojen mukaan ollut viimeistään 800-luvulla jälkeen ajanlaskun alun.

 
Ravihevosten siittäminen loppui Laukossa pari vuotta sitten.

Paikka on aina ollut tärkeä, sillä se sijaitsee keskeisen vesireitin varrella: Pohjanlahden, Kokemäenjoen, Pyhäjärven ja Kuokkalankosken välissä, joita pitkin pääsi mereltä Hämeen sydänmaille. Laukko oli myös alun perin saari ja sen takia kätevämpi puolustettava.

Liisa Lagerstam syntyi ja kasvoi Laukossa kolmen veljensä kanssa.Lapselle kartanomiljöö tarjosi jännittäviä leikkimahdollisuuksia. ”Täällähän on valtavasti kaikenlaisia luolia ja kellareita”, hän kertoo. Ympäristö vaikutti siihen, että Lagerstamista tuli taidehistorioitsija. ”Sanoisin että paljon nuo aulojen muotokuvat ja hienot antiikkiesineet ovat minuakin pienestä asti inspiroineet.”


Päärakennuksen halli.
  
Laukko on yksi Suomen kuuluisimmista kartanoista ja keskiaikaisista merkkikartanoista pohjoisin. Laukon historian tärkein omistaja oli vauras Kurki-suku (Kurck), joka viimeistään 1400-luvun alkupuolella asettui paikalle asumaan ja viihtyi siellä neljän sadan vuoden ajan. Maaherra Gabriel Kurjesta (1630-1712) väitöskirjansa kirjoittanut Liisa Lagerstam kertoo, että suku oli syvästi kiintynyt Laukkoon ja he myös itse asuivat Laukossa aina kun se oli mahdollista. ”Kyse ei ollut voutikartanosta, jota Tukholmasta tai Turusta käsin olisi isännöity, vaan aidosta kodista.”

Laukko tunnetaan myös Elinan surma -balladin tapahtumapaikkana. Sen kokosi kartanossa vuosina 1825-1849 säännöllisesti asunut Elias Lönnrot paikallisista toisinnoista ja kirjallisista muistiinmerkinnöistä. Myöhemmin on havaittu, että tarina morsiamen polttamisesta tunnetaan kaikkialla Euroopassa ja Vesilahdelle se on tullut Tanskasta. Suomalaisessa versiossa miespääosassa on kartanonherra Klaus Kurki.

Laukon Kurjilta ostanut Turun Akatemian professori Agapetus Törngren tapasi Lönnrotin yliopistolla ja tarjosi tälle työtä alun perin ottopoikansa kotiopettajana. Lönnrot viihtyi kartanolla myöhemmin kansanrunouden kirjoittajana ja sai tukea erityisesti rouva Eva Törngreniltä, vauraan teollisuus- ja tiedesuvun tyttäreltä, joka oli innostunut kansanperinteen keräämisestä.

Laukosta tuli Kalevalan syntypaikka, sillä Lönnrot viimeisteli teoksen ja päiväsi sen siellä emäntä Eva Törngrenin syntymäpäivänä 17.4.1849, joka oli myös Eliaksen nimipäivä. Kaksi Vesilahden torpparin poikaa hoiti puhtaaksikirjoituksen. Laukon metsästyshuoneessa on edelleen esillä Lönnrotin lahjoittama kannel, joka kunnostettiin 1990-luvulla soittokelpoiseksi. 

 
Elias Lönnrotin lahjoittama kannel.

Kartanon nykyinen päärakennus on massiivista uusklassismia vuodelta 1931. Sen rakennutti tamperelainen tehtailija, kauppaneuvos Rafael Haarla, joka oli tunnettu Lapuan liikkeen mies ja kiintynyt fasistiseen arkkitehtuuriin. Hän alkoi tietoisesti rakentaa Laukolle suurta suomalaista menneisyyttä historiikkeineen ja suomentamalla Kurck-suvun nimen Kurjeksi. Sisustuksen tyylihuonekalut hän teetti tamperelaisilla höyrypuusepillä ja maalautti seinille kopiot Kurkien sukumuotokuvista, jotka silloin sijaitsivat suvun viimeisen jäsenen Sigrid Kurckin linnassa Ruotsin Ryngessä. Nykyään alkuperäiset löytyvät Malmön taidemuseosta.

Haarlan perikunnalta paikan osti Liisa Lagerstamin isä Juhani Lagerstam vuonna 1968 ja alkoi sisustaa päärakennusta aidoin renessanssi- ja barokkihuonekaluin. Yläkerran yksityistiloihin hankittiin pohjoismaista empire- ja kustavilaisesineistöä. Lagerstam oli kiinnostunut myös nykytaiteesta, mistä syystä perheellä on paljon muun muassa Kauko Lehtisen teoksia.

Antiikki- ja taideharrastuksen ohella Lagerstamien perheen jokapäiväiseen elämään kuuluivat ravihevosten kasvatus ja ruokakulttuurin vaaliminen. Liisan äiti Leena Lagerstam kokosi kartanokeittiön parhaat perinteet vuonna 2008 keittokirjaan nimeltä Laukon kartanon keittiössä. Hevosia kartanolla näkee edelleen, mutta niitä hoitaa vuokralainen, Laukon hevoskuntoutuskeskus.



Laukon kaivauksista löytyneitä viini- ja oluthanoja.

Liisa Lagerstamille kolmisenkymmentä rakennusta käsittävä kartano siirtyi vuonna 2013. Juhani-isä kuoli vuonna 2006, Leena-äiti asuu päärakennuksen yksityistiloissa ja Liisa miehensä Jouni Minkkisen kanssa tilanhoitajan talossa kartanokylän korkeimmalla kohdalla.

”Laukko on suuri historiakartano, joka elää taruissa ja kertomuksissa”, Lagerstam luonnehtii. ”Pitkälle se liittyy kansalliseen ja kansallisromanttiseen perinteeseen. Laukko on nimenomaan suuri suomalainen kartano.”

Vuonna 2016 Laukko viettää 600-vuotisjuhliaan. Silloin kartano avataan suurelle yleisölle – tähän mennessä tiloihin on saanut tutustua erikseen varatuilla kiertokäynneillä. Perusteilla ovat antiikkiliike, puoti, kahvila, ravintola, juhla- ja kokoustiloja sekä runsaan tunnin kestoinen laivayhteys Tampereen Laukontorilta. Tavoitteena on houkutella paikalle 20 000 vierailijaa vuodessa. Päärakennus on suunnitelmista huolimatta tarkoitus säilyttää osin yksityiskotina.

Päärakennus valmistui vuonna 1931.



Laukossa vierailevan ei kannata nostaa esiin omia siteitään mahtavaan Kurki-sukuun. Kurkien jälkeläisiä ilmoittautuu kiertokäynneillä Lagerstamin mukaan hyvin usein. Kurki-suku on virallisesti sammunut, mutta naislinjaisesti jälkeläisiä on valtavasti, eivätkä yhteydet ole kovinkaan kiinnostavia.

Vierailun päätteeksi Liisa Lagerstam näyttää minulle kuuluisan Pirunkellarin, joka sijaitsee aivan päärakennuksen vieressä. Sinne laskeudutaan kuluneita kiviportaita pitkin. Hämmästyksekseni kellari on melko pieni – ehkä vain päärakennuksen ruokasalin kokoinen. Kellarista kulkee tarinoiden mukaan useita salakäytäviä lähiseudun kallioille. Seinästä pistää esiin kaksi tukevaa parrua, joiden tarkoitusta ei ole kyetty selittämään.

1980-luvulla tehtiin kymmenen vuotta kestäneet arkeologiset kaivaukset, joiden myötä saatiin selville, että Laukon vanha päärakennus on sijainnut Pirunkellarin yhteydessä. Se on muistuttanut muita Ruotsin valtakunnan 1400- ja 1500-luvun kartanolinnoja, kuten Kuitiaa.

Lopuksi otetaan valokuvat. Kun Liisa Lagerstam seisoo eteisaulassa ja hymyilee, kaikki vaikuttaa olevan juuri niin kuin pitää. Tämä on hänen kotinsa.
 

Pirunkellarissa säilytettiin Liisan lapsuudessa perunoita.

Jussi Mäntysen hirvi-patsas.


Musiikit:
Mico: Fantasia. Phantasm-gambayhtye.
Anonyymi: Gigue (Gabriel Hanneliuksen nuottikirjasta). Petra Aminoff.
Anonyymi: Por ce que verite die. Oliphant.
Pärt: Memento. Viron filharmonian kamarikuoro, joht. Tõnu Kaljuste.
Arkkiveisu: Laukon lakko. Sulo Vakkari.

Kyläkonsertti ylitti odotukset

$
0
0
Muusikot konsertin jälkeen: Jukka Ylinen, Petrus Laitinmäki, Tuomas Rousi ja Lauri Ylinen.

Keskiviikkona 22.7.2015 koettiin Hämeen Härkätien varrella sijaitsevalla Letkun kylällä musiikillisia onnenhetkiä. Iltapäivällä, kahden sadekuuron välissä, täytti järjestämäni klassinen kamarikonsertti Letkun kylätalon, niin kutsutun Letkun pirtin, Mozartin ja Crusellin sävelin.

Idea kyläkonsertista syntyi, kun soitin vuosi sitten samassa paikassa sukujuhlien ohjelmanumerona Crusellin klarinettikvartettoa. Ihastuin paikan tunnelmaan ja akustiikkaan, ja houkuttelin tänä kesänä paikalle muutaman muusikkotuttavan. Viuluja tulivat soittamaan Petrus Laitinmäki ja Tuomas Rousi, alttoviulua Lauri Ylinen ja selloa Jukka Ylinen.

Markkinointibudjetti - niin kuin muukin budjetti - oli nolla euroa, mutta paikallisten avustuksella sana lähti kiertämään. Julisteen teki Lounais-Hämeen musiikkipäivien sihteeri Marjo Kanerva, Tuula Kauppi hoiti ilmoituksen tapahtumalehtiseen, isäni laittoi tietoa Ritz-seuralle. Edeltävällä viikolla kävin kiinnittämässä julisteita Letkun puodille ja Hämeen luontokeskukseen. Forssan lehti julkaisi konsertista uutisen.

Keskiviikkoaamuna pakkasimme pieneen Fiat Albeaan viulut, klarinetin, sellon, telineet ja esiintymisvaatteet. Karkkilan Lidlistä ostettiin evästä takahuoneeseen.

Kenraali sujui hienosti samalla kun yläkerrassa pidettiin lasten kesäleiriä. Ohjaajat tulivat kehumaan, miten upealta soitto kuulostaa. "Tulkaa konserttiin tunnin kuluttua", kehotin. "Voi kiitos, mutta ei me ehditä."

Tuli aika järjestää tuolit yleisölle. Riittäisikö viisitoista? No, laitetaan kolmisenkymmentä.

Tuntia ennen konsertin alkua perustin myyntikioskin ovelle. Ei ketään.

Sitten kello tuli puoli. Tuntematon auto ajoi parkkipaikalle ja sieltä purkautui kolme ihmistä. Eivät olleet kyläläisiä, eivät tuttuja eivätkä edes puolituttuja. Keitä? Sitten tuli toinen auto. Kolmas. Ihmisiä alkoi virrata. Lisää ja lisää. Jossain vaiheessa jouduin huikkaamaan perään: siellä on lisää tuoleja keittiössä!

Kun konsertin alkuhetki koitti, oli Pirtille ilmaantunut seitsemänkymmentä kuulijaa. Enempää ei hyvin mahtuisikaan.

Vivaldia, Beethovenia, Crusellia, Mozartia, Oskar Merikantoa. Kertoilin teoksista ja soitin parissa kappaleessa itsekin.

Kaksi ylimääräistä. Luvattiin kai tulla ensi kesänä uudestaan.

Ilta jatkui maistuvalla aterialla Yli-Jaakkolan salissa, minkä jälkeen käytiin vielä Torronsuolla maisemia ihailemassa.

Kiitos upealle yleisölle! Tullaan uudestaan.

Forssan lehti julkaisi konsertista ennakkojutun.


Kenraali.
Tuleekohan ketään...
...tuli!
Loppukiitosten aika.
Torronsuolla paistoi ilta-aurinko.
Lintutornissa nähtiin helpottunutta väkeä.
Forssan lehti 24.7.2015.

Lieksan vaskiviikko tarjosi uutta ja vanhaa

$
0
0
Henry Niemi (vas.), Santeri Kaipiainen, Sasha Mäkilä, Marjo Vainikainen ja Heli Suominen esittivät Lieksassa sinfonista puhallinmusiikkia.


Makkaraperunat maksaa kuusi euroa, tien toisella puolella viisi. Pienen rivitaloasunnon saa 16 000 eurolla. Huonekaluliikkeen ikkunassa roikkuu suttuinen käyrätorvi.

Ollaan Lieksan vaskiviikolla, joka perjantaina 36. kertaa käynnistyi Pielisen rannalla, vanhan Brahean kaupungin mailla. Taiteellinen johtaja trumpetisti Jouko Harjanne on jälleen kutsunut paikkakunnalle joukon nimekkäitä vaskisoitinten taitajia. Vuoden teemasoitin on pasuuna, jonka soittamisessa myös kilpaillaan.

Lauantaina klo 17 esiintyi kulttuurikeskuksen salissa ranskalainen pasuunavirtuoosi Jacques MaugerTimo Forsströmin uuden pasuunakonserton solistina. Teos on saanut innoituksensa Heikki TurusenSimpauttaja-romaanista ja sisältää niin tangoa kuin taltan nakutusta.

Loisteliaan Maugerin ohella huomiota herätti konsertin taitava orkesteri, Sinfoninen puhallinorkesteri Sisu, joka koostuu ammattilaisista ja harjaantuneista amatööreistä. Se esitti kapellimestari Sasha Mäkilän johdolla myös Leevi Madetojan, Olli Virtaperkon ja Jukka-Pekka Lehdon musiikkia.

Suunnittelultaan kiinnostavimmaksi kohosi Virtaperkon teos Music for "Old Europe" - kantaesityksensä vuonna 2003 saanut diptyykki, joka syntymänsä jälkeen on saanut useampia uudelleenesityksiä.

Forsströmin konsertto oli taitavasti puhallinorkesterin klassisia mahdollisuuksia käyttävä luomus, mutta jäi suuremmalta arkkitehtuuriltaan jonomaiseksi. Jukka-Pekka Lehto oli löytänyt Motus Contrarius -sävellykseensä hienoja äänenkuljetuksen hetkiä. Leevi Madetojan alkusoittofantasia henki 1930-luvun tunnelmaa.

Lieksan kirkon suunnittelivat Reima ja Raili Pietilä.
Engelin kirkosta säilyi kellotapuli.


Iltakonsertti alkoi klo 20 Reima ja Raili Pietilän suunnittelemassa mykistävän kauniissa Lieksan kirkossa. Valkosävyinen rakennus valmistui vuonna 1982, kun edellinen, Engelin suunnittelema kirkko oli tuhoutunut tulipalossa.


Jean Sibeliuksen syntymän 150-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Joensuun kaupunginorkesteri esitti Huba Hollókoin johdolla Finlandian ja viidennen sinfonian. Välissä kuultiin Sibeliuksen lankomiehen Armas Järnefeltin Preludi, hittiteos, jota säännöllisesti kuulee muun muassa saksalaisen RBB-radiokanavan aamukonserteissa.

Joensuun kaupunginorkesteri soitti Lieksassa Sibeliusta.

Festivaalin tärkeimmäksi Sibelius-konsertiksi tällainen kokonaisuus ei aivan saanut tunnelmaa kohoamaan. Sinfonian sointi oli toki usein niin kuin pitääkin ja varsinkin vasket pääsivät esittelemään taitojaan, mutta taitteissa tai ilmaisun voimassa onnistuneita hetkiä oli turhan harvoin.

Musiikinnälän se silti hyvällä tavalla laukaisi - ja sehän ei oloa haittaa, sillä Vaskiviikko on vasta alkanut - kansainvälinen pasuunakilpailu ratkeaa keskiviikkona.

Lieksan kirkko.

Bosgårdin kartano otti vieraan vastaan kiireessä

$
0
0
Bosgårdin kartanon päärakennus valmistui vuonna 1803.


Kartanokierrokseni vei minut jälleen Porvoon suuntaan, minne vanhasta muistista osaan jo ajaakin, sillä niin monella kartanolla on Helsingin itäpuolen seudut koristettu. Siellä korkeiden lehtipuiden ja laidunmaiden takana piileksii pieni Bosgårdin kartano. Jo hiekkatiellä tiesin, että lähellä ollaan, kun jättimäiset charolais-lehmät tuijottivat minua. Samalla tavalla kuin usein maalla ihmisetkin.

Bosgård on toden totta elävä maatila: kokoa sillä on 850 hehtaaria, rakennuksia 13 ja liikevaihtoa 1,3 miljoonaa euroa. Naudanlihan myynnin ohella tila elää matkailusta, metsästä ja peltoviljelystä. Nykyinen isäntä, 32-vuotias Aarne Schildt, aloitti johdossa kolme vuotta sitten.

Paikalle päästyäni minua odotti yllätys. Aarne-isäntä ilmoitti puhelimitse, että haastattelun ”hoitaa” hänen isänsä Kaarlo. Mukavanoloinen vanha isäntä tulikin pian vilpolan vierustalle tulijaa tervehtimään, mutta kertoi samalla, että aikaa haastattelulle olisi täsmälleen yhden tunnin verran. Ei muuta kuin nauha heti pyörimään, sillä valmis radio-ohjelmakin olisi tunnin mittainen.


Täysikasvuinen Charolais-hieho painaa 500 kilogrammaa, sonni 700 kilogrammaa.


Alkujutustelun jälkeen vanha isäntä ei esitellytkään pääpihaa eikä päärakennusta, vaan vei minut vanhalle heinävintille koko loppuajaksi. Vierailuni aikana paikka oli autio, kahvila kiinni, mutta traktori täydessä toimessa muutaman työmiehen voimin.

Mutta käydäänpä sitten nopeasti asiat läpi, kunhan vanha isäntä on ensin malttanut sulkea kännykkänsä. Bosgård tarkoittaa vanhassa ruotsissa viljavaa asuinpaikkaa. Vanhan emämaan Ruotsin puolella sen nimisiä paikkoja on useampia – nykyisen Suomen alueella vain tämä.

Schildtin suvulle Bosgård siirtyi 1952, Kaarlo Schildtin syntymävuonna. Lapsuus kartanomiljöössä oli vilkasta, sillä työntekijöitä oli parisenkymmentä. ”Leikkikavereita oli heti kun avasi oven. Tämmöisiin paikkoihin kuuluu, että on paljon ihmisiä”, Schildt kertoo. Naapurin Sannäsissä oli sekä koulu että kyläkauppa. Nyt Schildtillä on kaksi pojanpoikaa, joiden kanssa on lähdettävä kauemmas. ”Jos ne jotain haluaa, niin se on sitten Porvoo mihin mennään.”

Tässä sijaitsi Husholmenin entinen pienlinnoitus.

Bosgårdin pihapiiri on Museoviraston suojeluksessa. Punainen talo on luultavasti ollut vanha päärakennus.


Schildtin aatelissuvun kenties kuuluisin jäsen on Kaarlo Schildtin isoisän isoisä, Wolmar Styrbjörn Schildt, 1800-luvulla elänyt piirilääkäri ja säästöpankin johtaja, joka keksi suomen kieleen uusia sanoja, esimerkiksi taide, tiede, uskonto ja puoliso. Hän yritti turhaan vakiinnuttaa suomen kieleen venykekirjoitusjärjestelmää, jossa pitkät vokaalit olisi korvattu yhdellä kirjaimella, jonka päällä on aksenttimerkki.

Wolmar Schildtin takia Bosgårdin juuret ovat oikeastaan Jyväskylän seudulla, sillä sieltä myydyillä mailla kartanon hankinta aikanaan rahoitettiin. ”Se oli visionääri se mies”, Schildt sanoo esi-isästään. Wolmar Schildtillä oli sormensa pelissä myös Jyväskylän yliopiston edeltäjän, vanhan opettajankoulutusseminaarin perustamisessa.

Viimeisimmän, vuonna 2012 tapahtuneen isännän vaihdoksen jälkeen Kaarlo Schildt sai jäädä asumaan Bosgårdin päärakennuksen yläkertaan, koska ei mielestään muualla osaisikaan asua. Kartano sijaitsee keskellä lajirikasta luontoa. Vierestä menee yksi isoimmista lintujen muuttoreiteistä. Riistaa vilisee jos jonkinlaista, ja Schildt on nähnyt pihapiirissä jopa ilvesemon kaksospentujen kanssa.

Vanha isäntä Kaarlo Schildt (vas.) ja tilanhoitaja Ville Mäki New Holland -traktorinsa kanssa.

Sitten haastatteluaika loppuu ja Kaarlo Schildtillä on kiire muualle. Hän ei osaa sanoa, missä nykyinen isäntä Aarne tai yhtiökumppani Marcus Walsh ovat. Lähden yksin etsimään Husholmenin kalliota peltotien viereltä.

Parin harhakäännöksen jälkeen löydän puomin ja taitan loppumatkan jalan. Kärrytie vie rannalle, jonka vasemmalla puolella kohoaa pieni kallio: Husholmen. Sen päällä on 1300-luvulla kohonnut herrojen talo ja paja. Keramiikkalöytöjen perusteella on päätelty, että asukkaat olivat saksalaisia ryöväreitä. Pohjasavesta on myös löytynyt terotettuja tukkeja. Lustomäärityksen perusteella ne ovat paljastuneet yhdeksi Suomen vanhimmista paalutuksista.

Paluumatkalla tiet ovat edelleen autiot ja lehmät istuvat laiskan oloisesti laitumella.

Pikku-Pernajanlahden rannalla on ollut asutusta jo kivikaudella.


Musiikit:
Telemann: Presto konsertosta e-molli. Matthias Maute, Sophie Lariviere ja Ensemble Caprice.
Oswald von Wolkenstein: Mi, mi, sol, fa. Margit Uebellacker, dulcimer.
Vaughan Williams: Pezzo ostinato sarjasta Charterhouse Suite. English Northern Philharmonia, joht. David Lloyd-Jones.
Beethoven: Muunnelmia sellolle ja pianolle F-duuri op. 66 Mozartin Taikahuilusta. Steven Isserlis, sello, ja Robert Levin, fortepiano.
Haydn: Kuorokohtaus ”Fulfilled at last the great work” oratoriosta Luominen. Atlantan kamarikuoro ja sinfoniaorkesteri, joht. Robert Shaw.

Kolme tuntia menneisyyttä soi taas Savonlinnassa

$
0
0

Olavinlinna jäi torstaina suviyön pimeään.

Pitihän se käydä katsomassa, kun siitä on niin moni melua pitänyt. Basso Matti Salminen, 70, lauloi viimeisen kerran uudessa Boris Godunov -produktiossa Savonlinnan oopperajuhlilla, viimeisenä iltana (30.7.2015), luovutti Monomah-hattunsa viimeistä kertaa pojalleen ja kuoli viimeisen kerran Olavinlinnan lavalla (ehkä).

Kuolema oli pehmeä. Tsaari ei jysähtänyt kiville, vaan upposi kuoron käsivarsien lomaan kuin uimapallo heinikkoon. Tuli pimeätä. Aplodit repivät hiljaisuuden rikki, oli pimeätä, taputettiin, oli pimeätä. Sitten valonheitin syttyi, keilassa oli Salminen, ja väki nousi penkeistään ylös riemuhuutoja päästelemään.

Matti Salminen valloitti taas yleisönsä.

Kuolemaa lukuunottamatta Modest Musorgskin kolmituntisen oopperan toteutus piti onnistuneesti yllä tasaista tylsistymisen tunnetta. Kun spektaakkeli tehdään Matti Salmisen varassa, ei ilmeisesti pidetty ongelmallisena sitä, että Nicola Raabin ohjaus muistuttaa konserttiesitystä, jossa aina se liikuttaa käsiään jolla on lauluvuoro. Tylsistyminen vaihtui kerran hetkeksi epäuskoon, kun kuorolaiset pantiin kuudennen ja seitsemännen näytöksen välin hiljaisuudessa vetämään piilosta uusia pukineita.

Tylsistymisen vastapainoksi saattoi ihailla Leif Segerstamin johtaman oopperajuhlaorkesterin soittoa. Jokainen ääni tuntui saavan oman ajatuksensa siitä, mihin se oli menossa ja miksi. Erilaisilla aksenteillakin oli oma luonteensa.

Matti Hyökin valmentama oopperajuhlakuoro oli taas vedossa. Energisenä ja hyvin soivana joukkona se olisi ansainnut ohjauksen, joka ei olisi ollut niin suuressa ristiriidassa sointikuvansa kanssa.

Ruotsalaisen Linus Fellbomin valosuunnittelu käytti kekseliäästi hyväkseen myös varjoja ja pimeyttä. Sivurooleista esiin nousi taitavasti laulanut tenori Dan Karlström.
 

Matti Salminen lauloi Boris Godunovin nimiroolin. Kuva: Soila Puurtinen / Itä-Savo.












Matti Salmisen laulussa toisiinsa kietoutuneet tekninen osaaminen ja väkevä tulkinnallinen näkemys herättivät minussa jälleen suurta ihailua. Viimeinen vuosikymmen on hiljentänyt instrumenttia, mutta Boriksen rooliin mezzoforte sopii, kunhan orkesteria tietyissä kohdin malttaisi soitattaa hiljaisemmin.

Moni suomalainen merkkifestivaali vaikuttaa nykyään elävän vahvasti menneisyyden muistoissa. Boris ja Salminenkaan eivät liikuttaisi yleisöä niin paljon, elleivät mukana soisi tarinat 1970-luvun esityksistä.

Oopperan lopussa tsaari luovuttaa kultaisen shapkansa pojalleen. Uudet festivaalijohtajat: käyttäkää valtaanne ja luokaa jotain niin hehkuvaa, että se jättää menneisyydenkin varjoonsa.

Esiintyjät saivat seisovat suosionosoitukset.


Tjusterbyssä on tilaa joka suunnassa

$
0
0


Tjusterbyn kolmas päärakennus valmistui 1867.


Kun Porvoon moottoritieltä käännytään Pernajanlahden vierustalle, muuttuu kaikki pienemmäksi. Kirkas keskipäivän aurinko osoittaa: ”tännepäin!” Ahtaita ovat ajotien mutkat, pieniä pientareet, laaksojen laihosta erottaa jokaisen korren. Vasemmalle jää Tervikin kartano, oikealle Jakkarila.

Kumparen jälkeen näkyy vasemmalla puolen pieni kyltti Tjusterby. Seuraan Kuninkaantien vanhaa reittiä, jonka haarasta kävelee vastaan Eva-Karin Wilkko-Antell, Tjusterbyn omistajasukuun kuuluva arkkitehti, tämänkertaisen kartanovierailun emäntä.

Kaiken pienen keskeltä tullaan äkkiä suuriin maisemiin, keskelle suuria tarinoita. Tjusterbyn omistajia tunnetaan 1400-luvun alusta lähtien. Kartano ollut vuodesta 1753 samalla suvulla, mutta Antellin aatelissuvun nimiseksi omistajasuku muuttui, kun majuri Kasten Antell 1872 meni naimisiin Emelie de la Chapellen kanssa.



Jossain kaukana humisee työkone. Viljeltyä maatalousmaata on 310 hehtaaria, mutta se on nykyään vuokralla. Yli 600 hehtaarin metsiä yhtiö hoitaa itse, ja kolmas tulonlähde ovat asunnot. Wilkko-Antellilla ja hänen miehellään Christer Antellilla on hyvin aikaa esitellä tiluksia. Päärakennuksia on kolme, joista vanhimmasta, keskiaikaisesta kivilinnasta, on jäljellä enää kaikuisat kellarit.

Laskeudumme epätasaisia kiviportaita pitkin varovasti maan alle. Kestää hetken ennen kuin silmät tottuvat hämärään. Kostea, kolea ilma hiipii vaatteiden alle. Wilkko-Antell kehottaa katsomaan yli nelimetrisen tilan jykevää holvia. ”Tässä on ollut valtava massa päällä”, hän sanoo. Ruotsin valtionarkistossa on piirros, josta näkee, että linna on ollut pitkänomainen suunnikas neljine torneineen.

 
Christer Antell ja Eva-Karin Wilkko-Antell kellariholvissa. Korkeus on 4 metriä 20 senttiä.

Christer Antell avaa lattialuukun, jonka alta paljastuu vettä. Se on linnan oma lähde, jonka vettä voi edelleen juoda. Oma vesi oli tärkeää varsinkin taistelutilanteissa. Itään avautuvista muuriaukoista saattoi pitkällä piilukolla ampua vihollista.

Toukokuussa 1614 Tjusterby toimi hetken aikaa Ruotsin valtakunnan pääkaupunkina. Perusteena on ajatus, jonka mukaan pääkaupunki sijaitsi aina siellä missä hallitsijakin. Kuningas Kustaa II Adolf asui kivilinnassa neljä päivää ja päiväsi siellä parikymmentä kirjettä. Huteran käsialan syyksi on arveltu juominkeja.

Nousemme takaisin maan pinnalle kesäpäivän kirkkauteen. Vierellä levittäytyy kartanon historian toinen päärakennus, vuonna 1765 rakennettu karoliininen talo, jota 1820-luvulla pidennettiin. Sisätilat on kunnostettu asunnoiksi, joiden väliovet, lukot ja saranat ovat alkuperäisiä.

Tjusterbyn toinen päärakennus valmistui 1765.
 
Kolmannen päärakennuksen tyyli on englantilaista uusgotiikkaa.
Uunin edusta on rakennettu vanhimman päärakennuksen kaakeleista, jotka ovat luultavasti hollantilaisia.


Sitten aloitamme verkkaan kävelyn kohti Tjusterbyn uusinta päärakennusta. Antellit kutsuvat sitä ”kolmoseksi”. Vasemmalle puolelle jää kaksi punamulta-aittaa 1750-luvulta. Niiden harjalla on puhvelinsarvia muistuttavat puukoristeet, joiden uskottiin pitävän pahat henget loitolla. Samanlaisia tavataan norjalaisissa sauvakirkoissa.

Ohitamme autonkuljettaja Gustavssonin talon. Jos uimahuoneet ynnä muut lasketaan mukaan, rakennuksia on 30. ”Kun minä olin pikkupoika niin täällä oli vielä yli kaksikymmentä työhevosta”, kertoo Christer Antell. ”Ihmisiä oli töissä kolmisenkymmentä.”

Muutaman kymmenen metrin jälkeen koivukujanne vaihtuu lehmuksiksi ja edessä kohoaa tumma kuusikko. Tie kaartuu vasempaan. ”Tässähän on ideana se, että kun katsotaan eteenpäin, mitään ei näe”, Antell selostaa. ”Hetken kuluttua yks kaks näkyy päärakennus.”

Toden totta. Muutaman askeleen jälkeen kuusikon takaa paljastuu satunäkymä: punaisena loistava pittoreski tiililinna, jonka edustaa pelargoniat, bellikset ja villiruusut koristavat. Kahdeksankulmaisen tornin huipulla liehuu keltapunainen isännänviiri.

Saavutaan pääovelle, josta noustaan ensin vastamaalattuun stenfarstuun eli tuulikaappiin. Sen jälkeen astutaan alahalliin, jossa kirjoitetaan nimi vieraskirjaan. Samalla on minun lepuutettava kynääni, sillä suku pitää päärakennuksen sisätilojen yksityiskohdat pääosin omana tietonaan.

Eräästä kiehtovasta historianluvusta Eva-Karin Wilkko-Antell silti mielellään kertoo. Kartanolla työskenteli yli sadan vuoden ajan isä ja poika Pihlman, jotka olivat mestarillisia puuseppiä ja valmistivat kartanon kaikki ovet ja ikkunat, lukuisat kalusteet ja sisäportaat. Kierreportaat kirjastosta biljardihuoneeseen ovat edelleen kuin uudet. He myös täydensivät vanhoja kalustoja valmistamalla niihin lisäosia. Eroa vanhan ja uuden välillä on vaikea huomata.

Kasten Antell (1845-1906) kokeili erilaisia viljelylajikkeita.

Biljardisalin seinällä on Mikael Antellin metsästystrofeita.

 
Kartanon tiiliruukissa valmistetut tiilet leimattiin muotilla.

Kotilinna on vuonna 1867 rakennettu oman tiiliruukin punatiilistä uusgoottilaiseen Tudor-tyyliin. Siinä näyttää olevan vain kaksi kerrosta, mutta todellisuudessa kerroksia on neljä - sekä tornin viides. Huoneita on 50, paraatihuoneita 22, neliöitä lähes 2000.
Nykyään Antellit käyvät kartanolla läpi vuoden. Suurimman päärakennuksen isännöinti vaihtuu vuosittain perheeltä toiselle. Asumisoikeutta vastaan kunkin vuoden asukkaiden täytyy huolehtia siivouksista ja kunnostustöistä. ”Imuroin joka aamu, pyyhin pölyjä, poimin kuolleita kärpäsiä ikkunalaudoilta. Viime vuonna päärmäsin 31 verhoa”, Wilkko-Antell kertoo omasta vastuuvuodestaan, joka osui viime kesälle.

Julkisivun puistosommitelmaan kuuluvat symmetrisesti kaareutuvat polut, kukkareunukset sekä medaljonki-istutus pylväineen. Rakennuksen pohjoispuolen harjulta paistavat korkeiden petäjien rungot, kuin selkänsä kääntäneet alastomat jumalhahmot. Niiden suojissa mutkittelee polkuja levähdyspenkkeineen. Kulkija voi siellä pysähtyä senaattori Kasten Antellin uusklassisen muistotemppelin ääreen.



Pihlmanien valmistamat kierreportaat vievät biljardihuoneeseen.

Kierroksen päätteeksi lähdemme Christer Antellin kanssa päärakennuksen torniin. ”Eihän ole korkean paikan kammoa”, hän kysyy. Jotkut vieraat ovat kääntyneet viime metreillä takaisin.

Ahtaiden rappusien jälkeen nousemme kattoparvekkeelle, jolta tuuheiden puunlatvojen yli avautuvat näkymät Suomenlahdelle. Vasemmalla siintävät kartanolle kuuluvat saaret Biljettholmen ja Snäckholmen – oikealla Granö. Pernajan kirkon torni näkyy juuri ja juuri.

”Aikoinaan tässä oli laivaliikennettä, koska tiestöhän oli kuten tunnettua aika surkeassa kunnossa.” Rantaviiva kulkee muutaman sadan metrin päässä. Se siirtyy maan kohoamisen takia pikku hiljaa kauemmas.

 
Christer Antell kiipesi torniterassille.

Lopuksi Eva-Karin Wilkko-Antell esittelee minulle vielä valtavan leivintuvan ja perinteisten Tjusterbyn korppujen valmistusvälineet. Jokainen perhe saa leipoa omat korppunsa yhden päivän aikana, kun uunia lämmitetään. Pettymyksekseni niitä ei voi ostaa mistään.

Kartanossa asuakseen tai kuuluisia korppuja syödäkseen ainoa vaihtoehto olisi päästä suvun jäseneksi avioliiton kautta. Lähimmät mahdolliset morsianehdokkaat piileskelevät kuulemma soutumatkan takana. ”Soutuveneellä huhuilemaan vaan siitä”, Wilkko-Antell kehottaa.





Musiikit:
Adrian Willaert: Ricercar. Concordia, joht. Mark Levy.
John Playford: Daphne. Lautten Compagney, joht. Wolfgang Katschner.
Sergei Prokofjev: Preludi C-duuri. Olli Mustonen.
Robert Schumann: Andante espressivo – Allegro jousikvartetosta nro 1 a-molli. Lindsay-kvartetti.
Igor Stravinsky: Con moto konsertosta ”Dumbarton Oaks” Es-duuri. Orpheus-kamariorkesteri.

Metrolinjan ja kerrostalojen välistä löytyy Herttoniemen kartano

$
0
0
Niklas Kullberg ja Anna Finnilä asuvat Herttoniemen kartanon pihapiirissä.

Kun elokuun aurinko täällä paistaa, kylvettää se esiin erään pääkaupungin kauneimmista näkymistä. Nykyisen Itä-Helsingin alueliitosten maille jäänyt Herttoniemen kartano hehkuu kerrostalojen keskellä kuin ujo kaunotar vaaleankeltaisessa leningissään.

Pääsisäänkäynnin kukkaistutusten vierellä tapaan kartanon mailla asuvan pariskunnan, museolehtori Anna Finnilän ja pääopas Niklas Kullbergin. Heidän kanssaan teen aluksi kierroksen puiston pikku-Versaillessa, joka parin hiekkakujanteen jälkeenmuuttuu englantilaiseksi maisemapuistoksi.

Puistoa koristavat Engelin suunnittelemat huvimajat, sorsalammikot ja suutelijoiden polku. Onpa paikan kuuluisin omistaja, Viaporin komentaja Carl-Olof Cronstedt nähty täällä kummittelemassa. Vielä 1970-luvulla työntekijät häiriintyivät aaveista niin paljon, että paikalle kutsuttiin meedio Kassinen ajamaan ne pois.

Päärakennuksen salit on jaettu niin, että alakerta esittelee viimeisten yksityisten omistajien Bergbomien aikaa ja yläkerta Cronstedtin elämää. Yläkerran saliin saatiin 1990-luvulla lahjoituksena Cronstedtille kuuluneita huonekaluja ja esineistöä sekä suvulta että kalusteita ostaneelta antiikinharrastajalta.

Finnilä ja Kullberg asuvat yhdessä kartanon punamullatuista taloista. Ikkunoista avautuu maalaismaisema, metrolle on kävelymatka. "Viihdymme kyllä", Finnilä sanoo.

Ranskalaisen muotopuutarhan keskeltä näkee päärakennukselle.

Päärakennusta vastapäätä siintää Engelin huvimaja.

Sorsalammikko näkyy muun muassa elokuvassa Katariina ja Munkkiniemen kreivi.

Niklas Kullberg päärakennuksen alla sijaitsevassa vanhan fajanssitehtaan uunissa.

Kartanolta on löytynyt jäänteitä entisen fajanssitehtaan tuotannosta.
Carl-Olof Cronstedt sai vuoden 1790 Ruotsinsalmen meritaistelun voitosta palkinnoksi teeastiaston.

Vihreän salin katossa on maanviljelyksestä kertovia kuva-aiheita.

Cronstedtin salin värit ja materiaalit noudattelevat kuunari Amphionin sisustusta.


Alakerran Toscanan-punainen sali on Bergbomin omistajasuvun (1859-1919) ajalta.
Jos raskaana oleva nainen haluaa poikalapsen, tulee hänen Juhannusyönä ryömiä tämän lehtikuusen yhteen kasvaneiden oksien välistä.
Suutelijoiden polku kulkee puiston eteläpuolella.

Kuuntele tästä kierros Herttoniemen kartanolla.



Musiikit:
Telemann: Keikari-rondo tragikoomisesta sarjasta D-duuri. Arte dei Suonatori, joht. Martin Gester.
Debussy: Pellavatukkainen tyttö. Andreas Ottensamer ja Rotterdamin filharmoninen orkesteri, joht. Yannick Nezet-Seguin.
Vivaldi: Allegro konsertosta D-duuri ”Tikli”. Maurice Steger, nokkahuilu, ja I Barocchisti, joht. Diego Fasolis.
Madetoja: Lento misterioso sinfoniasta nro 1 F-duuri. Helsingin kaupunginorkesteri, joht. John Storgårds.
Gossec: Allegro ma non presto sinfoniasta Es-duuri. Les Agrements, joht. Guy van Waas.

Tämän runon haluaisin kuulla

$
0
0


Vuoden hillittömin kirjauutuus on Antti Holman julkaisema Kauheimmat runot, joka esittelee neljä kirjallisuuteemme rikastuttavasti vaikuttanutta kynäniekkaa. He ovat Reino Leino, Sirsi Sunnas, Karin Toiseks-Paraske ja Edith Södermalm.

Holma on tietenkin vain ollut teoksen toimittaja, sillä runot on koottu näiden kirjoittajien itsensä tuotannosta. Tosin Edith Södermalmin tuotanto on ilmeisesti pieni, sillä se on kuulemma alun perin julkaistu .pdf-tiedostoina.

Kirjaa aloittaessani en heti nauranut, sillä räävittömään parodiamaailmaan tutustuminen vei aikansa. Usein vilahteleva - tai sanoisinko housut kokonaan riisuva - alatyyli tuntui vieraalta. Runokieli vei kuitenkin pian mukanaan. Ja minkäs Reino Leino tyylilleen mahtaa.

Suosikkini runojen joukosta on Sirsi Sunnaksen Pimpula ja Pumpula, jotka runon lopussa pääsevät jekkuineen taivaaseen. "Miksi? Tiedetä ei." Kritiikkiä annan silti siitä, ettei kunnolla kerrota, oliko runo peräisin kokoelmasta Tittiäisen satiainen. Ja kuinka monta näytettä on Leinon kokoelmasta Velkahirsiä?





Antti Holman seuraavaksi teokseksi ehdotan kokoelmaa "Tämän runon haluaisin kuulla". Kehitin Holmalle kaksi uutta kirjoittajaa, joiden tuotantoa toivon hänen meille löytävän.

Minna Xanth (oik. Beata Wilhelmina Johansson, s. 6.6.1966) on kuopiolainen toimittaja, kirjailija ja satanisti. Xanthin novelleissa voimakkaat naiset elävät yhteiskunnan ja kristillisten arvojen ristipaineessa. Henkilövalikoimassa esiintyvät usein lastenmurhaajat, alkoholistit ja salaperäiset mustalaishahmot. Xanthin olohuoneessa on järjestetty spiritistisiä istuntoja. Keväällä 2003 Xanthia vastaan nostettiin syyte kannibalismista, mutta se raukesi syödyksi väitetyn koulutytön ilmaannuttua takaisin oppitunnilleen. Tuotantoa: "Papin perhe", "Salakari" sekä nuorten hevoskirja "Juoppo-Lopo".

Sakari Kopelius, (s. 1.2.1934) on suomalainen kustantaja, kirjailija ja tonttu-ukko. Kopelius toimi Kokoomuksen valtiovarainministerinä 1992-1995 ja oli mukana perustamassa Lasten liikennekaupunkia. Kopeliukselta on peräisin käsite "Kopeliuksen koura", joka viittaa Kopeliuksen ministeriaikana tehtyihin säästöihin. Silloin maahanmuuttajaperheiden lapsiluku rajattiin kahteen ja joulupukki tapettiin hirttämällä. Kokemuksistaan politiikassa Kopelius julkaisi kirjan "Samassa veneessä - Äyskärin kertomuksia". Suomen kaikkien aikojen parhaiten myynyt kirja on jääkiekkoelämäkerta "Koivu ja tähti". Myös vähemmän tunnettu runosatiiri "Virpominen jouluaamuna". Sai professorin arvonimen 2001.

Radiosarjani käynnistyy ensi viikolla

$
0
0

Säveltäjä Matthew Whittall (vas.) kokkaa, Jaakko Jämsä (oik.) äänittää.

Kun Radion sinfoniaorkesteri ja Kantapöytä kesäkuussa alkavat kasvaa heinää, muuttuu omakin työnkuvani suven ajaksi visuaalisemmaksi. Radion kuulokuvia synnytän jälleen kerran viikossa, tällä kertaa Jean Sibeliuksen ja aateliskartanoiden voimin. Hienostelustahan minua jälleen syytetään, joten olkoon se taas koko sarjan ylpeä nimitys.


Hienostelua-kesäsarja käynnistyy ensi viikon torstaina (21.5.2015) Radio 1:llä. Lähetysajat tällä tuotantokaudella ovat torstaisin klo 11.00 ja perjantaisin klo 14.00. Ohjelmien aiheita värittää aluksi Jean Sibeliuksen 150-vuotisjuhla, sen jälkeen kierros kotimaan kesäkartanoissa. Saattaa olla, että jossain naapurivaltakunnassa poikkean myös.

Kansallismuseon yli-intendentit Jouni Kuurne ja Kaija Steiner-Kiljunen Sibeliuksen pukujen äärellä.
 
Sibeliukselta tutkimisen aiheina ovat hänen nauttimansa ruoat, juomat ja sikarit. Kerran käyn myös katsastamassa, millaisiin pukuihin säveltäjämestari sonnustautui. Ja haluan tietää, miksi Sibelius-tutkija Erik Tawaststjerna aina paleli.





Kesän 2014 kartanokierros herätti niin paljon mielenkiintoa, että sen saa kesä-heinäkuussa kuulla uudestaan. Sen jälkeen esittelen viisi uutta kartanoa asukkaineen.


Kun syksy jälleen koittaa ja ohjelmasarja päättyy, on arvon kuulija oikeutettu moitteeseen: ”Älä aina hienostele!”

Työpäiväni Helsingissä tarttui valokuviin

$
0
0


Tänään vietettiin Helsingissä ihanata kevätpäivää, mikä tarjosi hienon mahdollisuuden opetella uuden Sony a5000-kamerani käyttöä. Laite vilahti sattumalta Kantapöytä-lähetyksessäkin ja aiheutti yleisön keskuudessa vaatimuksia lopputulosten näkemisestä. Uutuuden myötä blogini kuvatarjonta toivottavasti kohenee. Huomattakoon, että vielä kesäkuun puolelle blogissa julkaistaan myös vanhalla kapineella otettuja kuvia, joten kuvien taso nousee pikku hiljaa.

Mutta tällaiselta Helsinki tänään näytti, uuden linssin takaa katseltuna. Olkaa hyvät!

Perjantain konsertin solistit, sopraano Johanna Rusanen-Kartano ja baritoni Ville Rusanen.


Hannu Lintu harjoitti Radion sinfoniaorkesteria.

Töölönlahti.
Larin Paraske.
Kekkonen tietysti.
Tuottaja Tiina-Maija Lehtonen ja toimitussihteeri Laila Kangas.
Tuotantokoordinaattori Merja Jääskeläinen.
Pianisti Jukka Nykänen.
Talvipuutarha.

Sibelius-ruokaa: tältä maistuu kolmas sinfonia!

$
0
0


Säveltäjä Matthew Whittall valmisti kolme Sibelius-ruokaa.

Omenantuoksu tulvii säveltäjä Matthew Whittallin (s. 1975) kotikeittiöstä Helsingin Kurkimäessä. Uunissa muhii omenanviipaleista, sokerista ja korppujauhoista koottu Skåne-kakku, jota tarjottiin Jean Sibeliuksen 80-vuotisjuhlissa.

Kokeilemme Matthew’n kanssa uuden keittokirjan, Risto ja Ritva Lehmusoksan julkaiseman Jean Sibeliuksen pöydässä -teoksen reseptejä. Kanadan Etelä-Québecistä Suomeen aikanaan muuttanut Whittall tunnetaan taitavana harrastajakokkina – ja Sibeliuksen ihailijana.

Jean Sibeliuksella oli voimakas taipumus synestesiaan eli aistien sekoittumiseen. Synestesiassa yhden aistialueen aktivoituminen johtaa automaattisesti kokemukseen toisella alueella. Soinnit, värit, tuoksut ja maut yhdessä tuottivat Sibeliukselle nautinnon.

Sibeliuksen musiikkiin pitäisi tällä perusteella liittyä esimerkiksi se, miltä ruoka hänen suussaan maistui. Voisiko siis Sibeliuksen ruokiin tutustumalla ymmärtää hänen musiikkiaan paremmin?

Selkeät maut ja raaka-aineet tuntuvat hallitsevan Jean Sibeliuksen nauttimia herkkuja. Alkuruoaksi valmistamme vihreää ja valkoista parsaa, lehtikaalia ja uppomunia. Hollandaise-kastikkeen teko menee meiltä kaksi kertaa pieleen, joten korvaamme sen voisulalla. Pääruoaksi Matthew paistaa läskisoosin, joka vie kielen mennessään. Skåne-kakku nautitaan kermavaahdon kera.

Erinomaista, herkullista, loistavaa!, kehumme valmiita ruokia. Maut ovat kirkkaita ja puhtaita, ainekset ja tekniikat yksinkertaisia, kaikki suoraviivaista. Kuin kolmannen sinfonian huipennus.

Mutta onko Whittall päässyt ruokien myötä lähemmäs Sibeliuksen luovuutta tai ajatusmaailmaa? ”Ehkä joo. Tuntuu että Sibelius oli sensuaalinen, tunteellinen ihminen, joka tykkäsi hyvästä ruoasta ja viinistä. Se ruokkii mielikuvitusta.”



Parsaa, uppomuna ja haudutettua lehtikaalia Hollandaise-kastikkeella

puntti valkoista parsaa
puntti vihreää parsaa
4 kananmunaa
lehtikaalia
valkoviinietikkaa
suolaa

Kuori ja keitä parsat suolavedessä. Riko kananmunat yksitellen etikalla ja suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Hauduta lehtikaali. Kokoa annokset valmiiksi lautaselle ja tarjoa Hollandaise-kastikkeen kera.

Matthew’n ja Jannen vinkki: osta Hollandaise-kastike valmiina purkissa! (Matthew lisää: pianisti Emil Holmström tekee loistavaa Hollandaisea)


Läskisoosi

porsaan kassleria
1-2 sipulia
2-3 rkl vehnäjauhoja
suolaa
pippuria
vettä
valkoista kuivaa Vermuttia (esim. Nouilly Prat)

Leikkaa sianliha ohuiksi viipaleiksi ja ruskista pannulla. Ota liha pois ja ruskista sipulit. Kaada mukaan vermuttia, joka irrottaa pannun pohjaan muodostuneen makukerroksen. Lisää lihat, nestettä, mausta ja suurusta jauhoilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja maustekurkkujen kanssa.


Skåne-kakku

omenoita
fariinisokeria
korppujauhoja

Kuori ja viipaloi omenat. Asettele ne korkeaan, voideltuun vuokaan kolmeen kerrokseen ja sirota jokaisen kerroksen väliin fariinisokeria ja korppujauhoja. Paista kakku kohtuullisessa lämmössä (180 C) puolitoista tuntia. Tarjoa kermavaahdon kanssa.






Musiikit:
Sibelius: Soittoniekka op. 103/2. Tuija Hakkila.
Sibelius: Sommarnatten (J.L. Runeberg) op. 90/5. Tom Krause ja Irwin Gage.
Whittall: Hors d’œuvre. Antti Siirala.
Sibelius: Il tempo largo sinfoniasta nro 4 a-molli. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Sibelius: Surusoitto. Harri Viitanen.
Sibelius: Allegro (ma non tanto) sinfoniasta nro 3 C-duuri. Sinfonia Lahti, joht. Osmo Vänskä.

Jorma Panula opetti taas uusia kapellimestareita

$
0
0
Oppilas ja opettaja: Kristian Sallinen, 14, ja Jorma Panula, 84.

Olipas mukava musiikintäyteinen viikonloppu Kirkkonummen kamariorkesterin kanssa Hepari-järven kauniissa rantamaisemissa. Soitin kakkosklarinettia ja parissa kappaleessa ykköstäkin Panula-akatemian orkesterinjohdon kurssilla Piiparilassa.

Jykevien hirsiseinäin keskellä kahdeksan kapellimestariopiskelijaa harjaannutti itseään kiiltosilmäisen muusikkojoukon edessä, opettaja Jorma Panulanperkelettä huutaessa ja videokameran käydessä. Orkesterinjohtajan opintie on kauhuntäyteinen, mutta humiliaation ja julkisen erehtymisen kautta hedelmällinen.

Ihmeellisin kokemus oli soittaa Mozartin Taikahuilu-alkusoittoa vasta 14-vuotiaan Kristian Sallisen johdolla. Orkesterin eteen saapuessaan Sallinen vaikutti vielä koulupojalta, mutta kun hän kohotti tahtipuikkonsa, seisoi edessämme karismaattinen musiikinjohtaja. Ensimmäisten sointujen valmistavat lyönnit tulivat selkeästi, fuugassa hän irrotti sforzatot pienellä vasemman käden eleellä. Tällä Espoon Cherubinolla vaikutti olevan mutkaton suhtautuminen musiikin yhdessä tekemiseen ja sointivirtojen ohjailuun.

Ville Mankkinen johti Sibeliusta.
Opiskelijoiden kokeneinta joukkoa edustivat musiikkia jo pitempään ammatikseen tehneet opiskelijat, kuten Ville Mankkinen ja Helena Sinisalo. Heille oli muodostunut tehokas harjoittamisrutiini ja perustaidot, jotka tuottavat tasaisesti hyviä tuloksia.

Iloiset oboistit: Tuomas Tenkanen ja Noora Pirneskoski.

Teea Kokkonen, huilu, ja Milla Kaarto, klarinetti.
Piiparilan talo on siirretty Kirkkonummelle Pohjanmaalta.
 

Ilo oli myös seurata, miten kehitystä tapahtui jokaisella vain kolmipäiväisen kurssin aikana. Tanja Räsänen, Teemu Hämäläinen, Eveliina Aijasaho, Mikko Luoma ja Lauri Haapanen ottivat Panulan voimasanojen sävyttämiä ohjeita nöyrästi vastaan ja ylsivät kukin hienoon suoritukseen kurssin päättäneessä loppukonsertissa. Raumalaisen Lauri Haapasen johtamassa Melisanden kuolemassa täytyi jopa kamppailla liikutusta vastaan.

Konsertin ohjelmalehtinen.

Kurssikonsertin taiturisolisti oli Tshaikovskin Rokokoo-muunnelmien Leonardo Chiodo, pitelemätön, huipputaitava, vahvasti eläytyvä nuori muusikko, joka opiskelee Sibelius-Akatemiassa Hannu Kiisken johdolla. Chiodo osallistuu kesäkuussa Moskovassa käytävään Tshaikovski-kilpailuun.

En ennusta kilpailutulosta, mutta haluaisin vain yksinkertaisesti kuulla hänen soittoaan uudestaan. Myrskyisistä suosionosoituksista päätellen haluaisi moni muukin.

Sellisti Leonardo Chiodo herätti huomiota taidokkaalla soitollaan.

Sibelius työllisti räätäleitä vielä yhdeksänkymppisenä

$
0
0


Nimilappu löytyy Jean Sibeliuksen arkipuvun povitaskusta.

Säveltäjä Jean Sibelius (1865-1957) tunnettiin tyylikkäänä pukeutujana. Nuoruuden studiokuvissa ja Ainolan luonnonvalossa otetuissa kuvissa näyttäytyy huoliteltu herrasmies, joka varsinkin uransa alkupuolella käytti vaatetukseen rahaa enemmän kuin olisi voinut. Hänen nimeään ei sentään löydy räätälien mustista kirjoista, joihin on kirjattu tilauksiaan maksamatta jättäneitä asiakkaita.

Tarkemmat tiedot Sibeliuksen puvuista ovat olleet lähinnä valokuvien ja ostokuittien varassa, sillä valtaosa hänen vaatteistaan on riippunut valolta suojassa Ainolan kaapeissa, josta ne vuonna 1984 siirrettiin Kansallismuseon varastoon. Kokoelmaan kuuluu 469 alanumeroa miesten ja naisten pukuja, pukujen osia sekä asusteita liiveistä ja irtokauluksista hattuihin, kenkiin ja kumisaappaisiin.

 
Sibeliuksen vuonna 1956 tilaamassa puvussa on hänen suosimansa kaksirivinen takki.

Lokakuun 16. päivänä Sibeliuksen puvut palaavat vuosikymmenten jälkeen yleisön nähtäville, kun Kansallismuseossa avautuu säveltäjän elämää esittelevä näyttely. Sain käydä katsomassa paraikaa konservoitavana olevia pukuja Sibeliuksen pukeutumista tutkineen yliopistonlehtori Minna Kaipaisen kanssa.

Yli-intendentit Jouni Kuurne ja Kaija Steiner-Kiljunen paljastavat suojapapereiden alta aluksi yllätyksen: vielä marraskuussa 1956 Stockmannilla teetetyn harmaan kaksirivisen villakangaspuvun. Sibelius oli tuolloin yli yhdeksänkymmenen, eikä puvun valmistumisen jälkeen elänyt enää vuottakaan. Lähteistä kuitenkin selviää, että mitään erityistä syytä uuden puvun hankintaan ei tarvinnut olla. Hänellä oli elämänsä loppuun saakka tapana tilata uusi arkipuku yhden tai kahden vuoden välein.

Minna Kaipaista kiinnostaa erityisesti Sibeliuksen valkoiset puvut, joita oli useita. Kuurne näyttää meille pellavakankaisen luonnonvalkoisen puvun,  jonka nappien lukumäärästä Kaipainen näkee, että se ei ole sama kuin 1907 Ainolan verannalla otetuissa valokuvissa. Se ei ole myöskään sama kuin Ainolassa näytillä oleva valkoinen puku, eikä se, jonka hän osti Yhdysvalloista 1914. Yksityiskohdista voidaan päätellä, että Sibeliuksella oli ainakin neljä erilaista valkoista pukua.

Pellavapuvun yksirivisen liivin sisältä löytyy Sibeliuksen puvuille tyypillinen yksityiskohta: suurehko sisätasku. Kaipaisen mielestä taskujen suuri lukumäärä on tuon ajan miesten puvuissa epätyypillinen piirre ja kysyy, olisiko Sibelius voinut pitää liivin sisällä vaikkapa nuotteja. Tasku on sellaiseen kuitenkin liian pieni, joten se on saattanut toimia tupakointivälineitä tai taskumattia varten.

 
Liivin sisäpuolella on ylimääräinen tasku.

Rekillä roikkuu kokoelman juhlavimmat pukineet: kaksi frakkia, shaketti ja turkki. Vanhempi frakki on mitä todennäköisimmin sama, joka päällään Sibelius johti kuudennen sinfonian kantaesityksen Helsingissä 19.2.1923 ja seitsemännen sinfonian kantaesityksen Tukholmassa 24.3.1924. Sen on valmistanut helsinkiläinen Olanderin vaatturiliike. Toista frakkia on käytetty Helsingin Messuhallissa 8.12.1935 järjestetyissä 70-vuotispäiväjuhlallisuuksissa. Kaksirivinen bonjour-puvun takki silkkilangalla päällystettyine nappeineen on hankittu vuonna 1900 Kristianiasta (Oslosta) ja oli käytössä Pariisin maailmannäyttelyssä.

Ihailemme vielä sisäturkkia, jonka päällys on paksua mustaa villaripsiä, sisus vaaleanruskeaa turkista ja kaulus sähkökania. ”Nämä ovat hyvin painavia kun lampaanvuodat laitetaan sellaisenaan. Niihin tulee painoa useita kiloja. Se vaatii kantajaltaankin hartioita”, Kaipainen kertoo.


Yli-intendentti Jouni Kuurne ja Minna Kaipainen tutkivat olkihattua.

Olkihatun sisäpuolella näkyy kulumaa - muuten päähine on loistokunnossa.

Sibelius ei koskaan käyttänyt niin kutsuttuja vapaa-ajan vaatteita saatika työvaatteita. ”Estetiikka oli Sibeliukselle ergonomiaa tärkeämpää. Hän pukeutui hienosti, vaikka se ei olisi aina ollut tilanteen mukaisesti käytännöllisintä.” Yksi poikkeus löytyy vuodelta 1945, jolloin hän sai 80-vuotislahjaksi Nokian kumisaappaat – elämänsä ensimmäiset. Syntymäpäiväkutsuilla avustanut Liisa Harjula muisteli, että Sibelius tykkäsi saappaista kovasti ja tuli näyttämään niitä Ainolan keittiöön saakka.

Sibeliuksesta ja hänen puolisostaan Ainosta otetut kuvat ovat valtaosin mustavalkoisia. Heidän vaatteensa eivät kuitenkaan olleet pelkkiä mustan ja valkoisen eri sävyjä, vaan suojapapereiden alta paljastuu yllätys: Aino Sibeliuksen vanhoilla päivillään käyttämä raakasilkkinen jakkupuku on väriltään voimakkaan violetti.

Kaipainen innostuu. ”Rohkeampi valintahan tämä on. Todella kauniin värinen”, hän sanoo. Myös Ainon 1920-luvun puvussa on voimakkaita värejä. Vaalealla taustalla on tummanruskea alareuna, mehukkaan punaisia kirsikoita ja vihreitä lehtiä.

 
Aino Sibelius pukeutui violettiin silkkiin.

Voiko valokuvien antamaan Sibelius-kuvaan luottaa, sillä siihen aikaan valokuvia otettiin harvoin ja niitä varten pukeuduttiin? Kaipainen myöntää, että valokuvat ovat aina poseerauskuvia, mutta useiden kommenttien mukaan Sibelius pukeutui aina hyvin. ”Tip top on sanonta, joka aina esiintyy muisteluissa. Eli hän pukeutui kyllä hyvin muutenkin”, Kaipainen sanoo.

Entä aikalaiskuvaukset, joissa Sibeliuksen ulkonäköä kehuttiin. Jospa mielikuviin vaikutti Sibeliuksen nauttima arvostus ja sen synnyttämä karisma? ”Kyllä hän varmaan oli niin karismaattinen henkilö, että hän täytti huoneen ja sai vaatteetkin näyttämään kauniimmalta.”

Tästä esimerkkinä ovat Yousuf Karshin valokuvat, joista näkyy miten Sibeliuksen kaksirivisestä puvusta puuttuu nappi – tai Amerikan-matkalta ostettu hyvin istuvaksi kehuttu valkoinen puku, joka valokuvan perusteella ei ollut lainkaan hyvin leikattu.

Yliopistonlehtori Minna Kaipainen vieraili Kansallismuseon konservointilaitoksessa.
 



Musiikit:
Sibelius: Kevätnäky op. 114/5. Ralf Gothóni.
Sibelius: Gigue (Allegretto) jousitriosta A-duuri. Helsingin musiikkiopiston opintotyö 1889. Jaakko Kuusisto, Anna Kreetta Gribajcevic ja Taneli Turunen.
Sibelius: Hymn to Thais. Aulikki Rautawaara ja Electro-orkesteri, joht. Jussi Jalas (lev. 1946).
Sibelius: Aallottaret. Radion sinfoniaorkesteri, joht. Sakari Oramo.
Fagerlund: Bruscamente viulukonsertosta ”Darkness in light”. Pekka Kuusisto ja Radion sinfoniaorkesteri, joht. Hannu Lintu.
Viewing all 300 articles
Browse latest View live