![]() |
Kymi Sinfonietta soitti perjantaina Porvoon Taidetehtaassa. |
Siitä on jonkin aikaa kun olen viimeksi kirjoittanut tänne mitään konserteista tai oopperoista. En ole sellaisiin ehtinyt, kun lähinnä olen soittanut itse - tai poiminut suppilovahveroita. Takana ovat sellaiset teokset kuin Mozartin Gran Partita, Mendelssohnin Hebridit ja Beethovenin kolmas pianokonsertto. Monta pastakastiketta. Kiitos ja ylistys Kirkkonummen kamariorkesterille, jossa sain 19 vuoden tauon jälkeen vierailla. Toivottavasti seuraavaan kertaan ei mene niin kauan.
Pyhäinpäivän aattona oli pitkästä aikaa sopiva hetki istua yleisön joukkoon: Kotkassa kotipaikkaansa pitävä Kymi Sinfonietta vieraili ensimmäistä kertaa Porvoon uusitussa Taidetehtaassa. Ralf Gothóni johti ja toimi pianosolistina. Väsyneenä sinne saavuin, mutta virkistyneenä poistuin.
Mukava oli todistaa sellaista konserttia, jossa ylipäätään oli punainen lanka ja toisekseen sen esittelemiseen vaivautuva kapellimestari. Gothóni piti alkujuonnon, jossa hän hauskasti - muutamalla anekdootilla höystettynä - kävi läpi ajatuksensa illan kolmesta teoksesta. Ranskan vallankumousta, yhteiskuntaluokkia ja ihmisten välisiä suhteita heijasteli illan Haydn-Mozart-ohjelma. Jonkun verran yläpilveä ja liioittelua, mutta mitäs siitä, musiikin nälkä oli viritetty.
Voih ja ah, kun Mozartin Figaron häiden alkusoitto käynnistyi, ymmärsin istuvani aivan liian kaukana lavasta! Taidetehtaan akustiikka on siitä erikoinen, että kelvolliset paikat ulottuvat suurin piirtein salin puoliväliin asti. Kuuloa terästämällä sain kuitenkin käsityksen siitä, että Kymi Sinfonietta oli hyvässä iskussa. Gothóni teki vaikuttavia dynamiikan vaihteluita. Sforzatot olivat soivia ja leveitä, yhteissoiton tarkkuus pääosin hyvää. Erääseen selloaihelmaan olisin kaivannut enemmän crescendoa, mutta tiedä sitten tyssäsikö sekin kuuluvuuteen.
Mozartin pianokonserton nro 14 Es-duuri Gothóni soitti selin yleisöön orkesterin keskellä, mikä ajan tapa oli. Herkesin miettimään, olisiko sellainen orkesterin plaseeraus tuottanut vieläkin enemmän kamarimusisoinnin tuntua, jossa ykkös- ja kakkosviulut olisivat olleet vastakkain ja kontrabassot takana vasemmalla. Nytkin reagointia kyllä oli, erityisesti viimeisen osan akateemisessa teemassa, jossa sellot päästelivät hienoja tremoloita.
Väliajan jälkeen kuultiin Joseph Haydnin sinfonia nro 100 G-duuri, jossa on veikeitä militaaritehoja. Pystyin paussilla vaihtamaan paikkani edemmäksi, minkä seurauksena sain paremman käsityksen orkesterin vahvuuksista. Etenkin jouset ovat erinomaiset; ne kilpailevat Mozart-soitossa Tapiola Sinfoniettan kanssa. Konserttimestari Raymond Cox liidaa aktiivisesti, ja mikä ilahduttavinta, myös alttoviulussa on kolme taitavaa muusikkoa. Puupuhaltimista pisimmän korren vetävät huilut (vaikka ”korsi” sopisikin paremmin röörisoittimiin) – tosin ykkösklarinetisti Csaba Rajnai ei tällä kertaa ollut mukana. Patarumpali Vladimir Belov sovitti kosketuksensa taitavasti salin kumisevaan akustiikkaan ja turvautui melko koviin kapuloihin.
Sinfoniassa Gothóni ei kuitenkaan tuntunut saavan orkesterista kaikkea irti. Klassismille tyypillinen toisteisuus ja paikoin hidas harmoniavaihtelu huutavat kapellimestarilta työkaluja kerronnan ylläpitoon. Vailla suuntia olevia kohtia oli turhan paljon. Niissä Kymi Sinfoniettan soitto maistui taikinalta, vaikka sillä olisi ollut kaikki mahdollisuudet täyteen paahtoon.
Joka tapauksessa ilta Kymi Sinfoniettan ja Ralf Gothónin seurassa oli antoisa ja herätti halun käydä heidän konserteissaan useammin.
Porvoon Taidetehdas on mainio kulttuurikeidas, jossa on myös valtakunnan hauskimmat väliaikatarjoilut, sillä elokuvateatterin puolelta voi käydä ostamassa popcornia tai karkkipussin. Eivätkös tällaiset pikkuseikat houkuttelisi enemmän nuoria (ja kaltaisiani sokerihiiriä) klassisen musiikin konsertteihin?
![]() |
Yläkerran taidehalli oli avoinna väliajalla. |